prenos osnovnega sredstva

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
SAMPOD
Nov član
Nov član

prenos osnovnega sredstva

Odgovor Napisal/-a SAMPOD »

Pozdravljeni,

zanima me, kako lahko osnovno sredstvo - vozilo, ki je registrirano na fizično osebo prenesem na s.p.? Ali je potrebno spreminjati vozniško in zavarovanje?

Lp, M.
Naty73
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana okolica

Odgovor Napisal/-a Naty73 »

Lahko ga prenesete s sklepom podjetnika, kjer zapišete, da se OS uporablja za opravljanje dejavnosti. Če je bilo OS kupljeno pred odprtjem s.p., se normalno obračunava amortizacija, če je bil kupljen v času ko je bil s.p. že odprt, ob prenosu oblikujete dolgoročne rezervacije in iz njih pokrivate amortizacijo. Če je to osebni avto, seveda pozor pri DDV (če ste zavezanec) in pri davčno priznanih stroških - ki so priznani samo za službene poti, za privat poti pa ne - voditi morate evidence.
Naty

Če imava jabolki in si ju izmenjava, imava še vedno vsak eno jabolko. Če pa si izmenjava ideji, ima vsak po dve. (George Bernard Shaw)
bejba
Računovodja
Računovodja

Re: prenos osnovnega sredstva

Odgovor Napisal/-a bejba »

SAMPOD napisal/-a:Pozdravljeni,

zanima me, kako lahko osnovno sredstvo - vozilo, ki je registrirano na fizično osebo prenesem na s.p.? Ali je potrebno spreminjati vozniško in zavarovanje?

Lp, M.
apsolutno je treba spremeniti prometno in polico. ostalo vam je odgovorila naty
SAMPOD
Nov član
Nov član

V bistvu uporabljam vozilo že eno leto za opravljanje dejavnosti, vendar ga nismo prepisali na s.p., nisem pa davčni zavezanec. Sedaj pa ugoavljam, da bi se ga bolj splačalo imeti na s.p. vsaj v prihodnje. Zanima me še samo sklep podjetnika, a to sam napišem in potem overim ali kako to zgleda?

Hvala.
M.
Naty73
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana okolica

Odgovor Napisal/-a Naty73 »

Overitev ni potrebna.
Naty

Če imava jabolki in si ju izmenjava, imava še vedno vsak eno jabolko. Če pa si izmenjava ideji, ima vsak po dve. (George Bernard Shaw)
SAMPOD
Nov član
Nov član

Imam še eno vprašanje, vozilo je staro 6 let, kako določimo vrednost oziroma kdo jo določi, da vem, kako amortizirati OS?

Hvala za odgovor.
M.
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

A niso vsa vozila, tudi na "s.p." pisana na fizično osebo? Ločiti moramo ekonomsko lastnino od dejanske. Za potrebe s.p.-ja jaz menim, da zadostuje vpis v register.

Vsaka oseba je davčni zavezanec ( :spomezik: ), res pa je da niste zavezanec za DDV. V kolikor ste vozilo nabavili pred registacijo, ga lahko kadarkoli prenesete v dejavnost in v tem primeru tudi ni davčnih obveznosti ob prenostu iz dejavnosti, v kolikor prenehate biti s.p.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Ne vem, kako je pravilno, a jaz v takih primerih malce pobrskam po ponudnikih rabljenih vozil in shranim "zadetke".
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
bejba
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a bejba »

Mirko Zbačnik napisal/-a:A niso vsa vozila, tudi na "s.p." pisana na fizično osebo? Ločiti moramo ekonomsko lastnino od dejanske. Za potrebe s.p.-ja jaz menim, da zadostuje vpis v register.

Vsaka oseba je davčni zavezanec ( :spomezik: ), res pa je da niste zavezanec za DDV. V kolikor ste vozilo nabavili pred registacijo, ga lahko kadarkoli prenesete v dejavnost in v tem primeru tudi ni davčnih obveznosti ob prenostu iz dejavnosti, v kolikor prenehate biti s.p.
Mirko nič več. V prometni po novem piše s.p.
Odgovori