Splošna olajšava za leto 2008

Moderator: Mirko Zbačnik

Janina1
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a Janina1 »

Po mojem je pravilno. Saj vas v bistvu obrazec sam vodi do pravilnega izračuna.
Pod 25 vpišete obračunano acc iz prejšnjega obračuna/2007/ iz zap.št.29, če so vam določili akontacijo sredi leta z odločbo pa znesek iz le-te. To je v primeru, če za 2007 še niste oddajali obračuna, če ste začeli dejavnost v 2008.
Lepo vas pozdravljam.

Bodi zmeren na vseh področjih, tudi v zmernosti. Oskar Wilde 8)
bongoman
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a bongoman »

Dejavnost smo začeli že prej ne leta 2008

p.s.
Mimogrede, v excelu so nepravilne številke za izračun akontacije
do 6.800,00 eur ...... namesto 7.187,60 eur...... 16%
bongoman
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a bongoman »

evo in danes objava novega Pravilnika za obračun 2009......
Url. 16/2009

Lepa tale naša
zakladničarka
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenija

Odgovor Napisal/-a zakladničarka »

Glede splošne olajšave
Pojasnilo DURS, št. 4212-9/2009, 3. 2. 2009
…. Na podlagi dodatnega usklajevanja z Ministrstvom za finance lahko zavezanec, ki mu je bila splošna olajšava (iz prvega odstavka 111. člena ZDoh-2) in posebna olajšava za vzdrževane družinske člane (iz prvega in drugega odstavka 114. člena ZDoh-2) upoštevana pri izračunu akontacije dohodnine od dohodka iz zaposlitve, ki ga izplača glavni delodajalec, vendar mu je bila upoštevana v višini manj kot 5/12 letnega zneska olajšave, v davčnem obračunu uveljavlja olajšavi v celotnem znesku. Le v primeru smrti se zavezancu prizna sorazmerni del olajšav do dneva smrti.
S tem pojasnilom se ukinja pojasnilo GDU, št. 4214-9/2008-0112-10 z dne 10. 3. 2008, v katerem je določeno, da lahko zavezanec, ki mu je bila splošna olajšava oziroma posebna olajšava za vzdrževane družinske člane upoštevana pri izračunu akontacije dohodnine od dohodka iz zaposlitve v višini manj kot 5/12 letnega zneska olajšave, v davčnem obračunu akontacije dohodnine od dohodka iz dejavnosti uveljavlja le sorazmerni delež olajšave, t.j. razliko do celotnega zneska splošne olajšave oziroma posebne olajšave za vzdrževane družinske člane.

kar pomeni, vsi redni s.p., ki so se registrirali do 30.4.2008 lahko upoštevajo splošno in olajšavo za VDČ v celoti. A drži?
Lp[/u]
vesnak
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kraj: Celje

Odgovor Napisal/-a vesnak »

torej, če je nekdo začel z dejavnostjo (s.p.) npr. s 15.julijem 2008 (redno), pred tem pa je bil na zavodu za zaposlovanje in prejemal denarno nadomestilo in potem je v mesecu decembru imel refundirano boleznino, mu po tej logiki ne pripada v dohdeju splošna olajšava?
julij,avgust,september,oktober,november = je redno sam plačeval prispevke, to je 5 mesecev, - torej bo potem preveč plačal po dohdeju in bo to dobil nazaj v dohodnini? ali pa narobe razumem? ali v takem primeru upoštevam splošno olajšavo za pet mesecev?

kaj pa posebna olajšava - olajšava za otroka? to pa lahko verjetno upoštevam za vseh šest mesecev, kajne?
capa1
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a capa1 »

Ker vas je tu toliko, bi odprla še eno temo in sicer:
Kot s.p. imam 7.000 dobička, prispevki so 3.500 torej si pri davčnem obračunu upoštevam splošno olajšavo v višini 2.959 eur (ker seštevek preseže 9.600 eur- pa tudi program ne dopušča vnosa večje olajšave.)

Ko pa vnesem podatke v informativni izračun dohodnine : http://www.dohodnina.com/si/izracun/ , pa mi program upošteva splošno olajšavo v višini 4.959 eur, zato imam kar veliko vračilo dohodnine. :D

Zanima me, ali ste tudi vi to opazili ali pa sem morda kaj jaz zamuštrala - pod dohodke iz dejavnosti pri dohodnini sem vpisala davčni dobiček ( Osnova za dohodnino pod točko 16 v Durs obračunu) ter akontacijo dohodnine ( točka 23. v Durs obrazcu). Prispevkov nisem vpisala nikamor.

Če bi še kdo preveril in mi povedal........? Hvala!
LP
capa1
Računovodja
Računovodja

Ja, zgleda da imam vse prav! Očitno pride do tega zato, ker se je vlada usmilila nas z nizkimi dohodki z naknadno odločitvijo, da nam v letu 2008 prizna za 2000 eur večjo olajšavo.

Torej lahko grem iz tega naslova na en krajši oddih - pa mi ga ne časti država, ampak sama, ker mi končno niso pobrali toliko pošteno zasluženega denarja kot pa prejšnja leta, a ne? :) :P :)

Lepo se imejte!! In čimveč vrnjenih dohodnin!!
LP
vesnak
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kraj: Celje

Odgovor Napisal/-a vesnak »

torej, če je nekdo začel z dejavnostjo (s.p.) npr. s 15.julijem 2008 (redno), pred tem pa je bil na zavodu za zaposlovanje in prejemal denarno nadomestilo in potem je v mesecu decembru imel refundirano boleznino, mu po tej logiki ne pripada v dohdeju splošna olajšava?
julij,avgust,september,oktober,november = je redno sam plačeval prispevke, to je 5 mesecev, - torej bo potem preveč plačal po dohdeju in bo to dobil nazaj v dohodnini? ali pa narobe razumem? ali v takem primeru upoštevam splošno olajšavo za pet mesecev?

kaj pa posebna olajšava - olajšava za otroka? to pa lahko verjetno upoštevam za vseh šest mesecev, kajne?
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Capa: ne bi vas rada razočarala, ampak po moje, program za informativni izračun dohodnine še ni prilagojen novemu načinu, ki se nanaša na samostojne podjetnike: trenutno še vnašate dobiček, ne pa "bruto dobiček" (povečan za prispevke za socialno varnost):
- bruto dohodek (dobiček + prispevki za socialno varnost) - to bi moral biti znesek pod zaporedno 16;
- plačani prispevki = manjka prostor za prispevke
- akontacija dohodnine.

Kakorkoli program bo popravljen, verjemite mi. Vam pa seveda privoščim vrnjeno dohodnino (če je realna). Če bo davčni organ kasneje ugotovil to napako in vam zato izdal novo odločbo (kar lahko po zakonu)... pa boste državi vrnili preplačilo. Jaz še nisem doživela, da bi mi država karkoli "podarila".

lp
boana
Začetnik
Začetnik
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a boana »

kaj pa ta možnost, da če imaš manj kot 5/12, lahko uveljavljaš olajšavo v celtonem znesku, če ne pa samo sorazmerni delež? Kaj ne bi bilo to najbolj logično?
capa1
Računovodja
Računovodja

Slovan, saj je tudi meni malo sumljivo, toda lani tudi nismo vnašali zneska plačanih prispevkov. Toda lani je lani, letos pa ????... Čeprav sem si ponovno po navodilih na edavkih izračunala dohodnino in je prišlo vračilo... oh, oh.

Ali ste morda kje zasledili, da se pripravlja nov obrazec za dohodnino prav za zasebnike?
LP
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Izhajava iz predpostavke:
- sprememba o dodatni splošni olajšavi (2.000 oziroma 1.000) je veljala tudi v letu 2007. In prav tako je veljalo, da se za dohodek iz dejavnosti šteje dobiček, v katerem niso upoštevani obračunani prispevki za socialno varnost;
- če je bila v informativnem izračunu pravilno upoštevana splošna olajšava glede na ugotovljen dohodek to pomeni, da je pač program upošteval prispevke iz davčnega obračuna;
- in če v informativnem izračunu ni bila upoštevana splošna olajšava glede na ugotovljen dohodek to pomeni, da je napačen informativni izračun???? Preverite informativni izračun za leto 2007 (že iz "firbca")
- ali pa zadnja varianta, da je program za izračun dohodnine (za orientacijo) samo za enostavne primere, za s.p.-je pa ne, ker nimate možnosti vnosa prispevkov. Ti najbrž "pridejo" v informativni izračun skozi vnesen davčni obračun.

lp
Odgovori