izplačilo plače delavki ki ne hodi na delo

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
barbara.bavec
Novinec
Novinec
Prispevkov: 2
Pridružen: 23 Jan 2009, 13:43
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

izplačilo plače delavki ki ne hodi na delo

Odgovor Napisal/-a barbara.bavec » 23 Jan 2009, 14:56

Delavko smo odpustili iz poslovnega razloga vendar še pred izstekom odpovednega roka ugotovili da smo naredili procesno napako in delavko nazaj pozvali s sporazumom na delo. Prav tako delavko nismo odjavili od zavarovanj. Delavka je kljub temu vložila tožbo pri delovnem sodišču zaradi nezakonite odpovedi in sedaj kljub temu da so vsi pogoji za delo izpolnjeni na delo ne hodi in doma čaka na pravnomočnost tožbe. Delavko smo pozvali na delo pa ne pride. Tožbeni zahtevek smo pripoznali. Problem je z obračunom plače - delavki smo plačali vse zakonsko obvezne dajatve iz naslova bruto plače in bruto plačo, medtem ko smo izplačilo neto plače zadržali saj delavka ne hodi na delo in do njega ni upravičena. Delavka še zmeraj ne hodi na delo tako da bomo ta mesec postopali enako. Prosim za vaše mnenje.
BB

adut
Super računovodja
Super računovodja
Prispevkov: 1968
Pridružen: 28 Jan 2003, 14:37

Odgovor Napisal/-a adut » 23 Jan 2009, 15:03

Mislim, da bi ji morali obračunati neplačano odsotnost - obračunajo in plačajo se prispevki (preverite kateri, sedaj se ne spomnim) in neto plače ni.
Jaz bi z zadevo seznanila inšpektorat za delo, saj ne obstaja samo za ščitenje delavcev, pač pa za nadzor in za pomoč pri izvajanju zakona.

Mirjana

miha2002
Začetnik
Začetnik
Prispevkov: 42
Pridružen: 19 Sep 2007, 16:23

Odgovor Napisal/-a miha2002 » 27 Feb 2009, 18:06

Ne vem, kakšni so bili poslovni razlogi. Kajti danes poznam ljudi, ki so bili odpuščeni zaradi poslovnih razlogov, ker so jim bili trn v peti.

V glavnem, to je kadrovska zadeva. Ugotoviti je potrebno, kot ste že ugotovili, da ste ravnali narobe, kaj piše v ZDR, ko pripoznate napako. Kako se ta odpravi!

Morda pa vas toži zaradi mobinga?! :svprasaj:

Zoris
Računovodja
Računovodja
Prispevkov: 440
Pridružen: 19 Apr 2005, 12:40

Re: izplačilo plače delavki ki ne hodi na delo

Odgovor Napisal/-a Zoris » 03 Mar 2009, 11:38

- napisali ste, da ste delavko pozvali s sporazumom na delo. Ali je ta delavka ta sporazum podpisala. Če ga ni, je to enostranski sporazum in ne velja.
- napisali ste, da ste tožbeni zahtevek pripoznali. Ali ste ga pripoznali na sodišču, potem je tožba končana in če ste delavko pozvali na delo in o tem imate dokazilo, bi se le ta morala odzvati. To je lahko za vas novi postopek iz krivdnega razloga-neopravičen izostanek, ki pa ga morate izpeljati v skladu z ZDR in panožno kolektivno pogodbo ali splošno, če jo imate. Še prej pa se prepričajte, ali ni slučajno v bolniškem staležu.

Za bolj konkretni odgovor je premalo informacij.

Lp

Odgovori