ajpes - na pomoč

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
sabinca
Začetnik
Začetnik

ajpes - na pomoč

Odgovor Napisal/-a sabinca »

Sem že čisto blesava. Sestavljam bilanco za Ajpes za d.o.o. , pa bi prosila pomoč.

Lani je bila izguba, prejšnja leta pa dobiček. Torej v izkazu bilančnega uspeha je bil dobiček.
letos je zopet dobiček.
Poslovni izid - npr. 2000 dobička
Lansko letna izguba je bila 1.000 eur. Tako da bo letošnji dobiček dovolj za pokrit lansko letno izgubo, ter še za zakonske rezerve, ostanek pa bo šel med nerazporejen dobiček.

Enega eksperta bi poprosila, če mi lahko napiše, kako to izgleda v bilanci uspeha za ajpes (AOP) ter v izkazu bilančnega dobička.

Hvala za pomoč
lukri
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a lukri »

Ker ni nobenega, da bi odgovoril, bom poizkušala jaz, čeprav sem čista začetnica. Prosila pa bi koga, da bi potrdi če razmišljam prav ali pa da me popravi.

Torej: najprej izkaz uspeha, kjer se (po odbitju davka) dobi čisti dobiček.
V bilanco stanja pa gre že razporejen (po sklepu). Torej najprej za pokrivanje izgube, potem za zakonske rezerve, ostanek je nerazporejen.
V tvojem primeru pa za pokrivanje izgube ne gre, ker je v bistvu prenesen dobiček iz prejšnjih let, razporediš samo na rezerve. VAOP 70 gre že zmanjšanj za rezerve.

v bilančni dobiček pa je v prvi vrstici celi čisti dobiček iz izkaza uspeha, pa preneseni dobiček iz prejšnjih let, potem so spodaj povečanje rezerve, na koncu pa bilančni dobiček, ki je enak letošnjemu že razporejenemu dobičku ter prenesenemu.

Ja tako prav?? Tudi jaz bi prosila koga, če to komentira

lp kristina
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Najprej s tekočim dobičkom pokrivate lansko (oziroma preteklo) izgubom bato oblikujete obezne rezerve (v kolikor jih še niste v zadostnem obsegu), ostalo pa ali razporedite na primer za izplačilo, drugače prenesete na nerazporejen dobiček iz preteklih let.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
Odgovori