Šifra 40- novo menje MDDSZ
Moderator: Mirko Zbačnik
Za "Adut" - ti praviš, da so ti na ZPIZ rekli, da to velja za tiste, ki se na novo prijavijo. Lahko razložiš še enkrat kaj pa velja za tiste "ta stare".
Konkretno imam primer, ko je edini lastnik - direktor - in hkrati edini izvajalec del - in hkrati njegova družina (trije šoloobvezni otroci) živi od tega kar on zasluži (poleg žene, ki je zaposlena drugje z minimalko) - zavarovan od leta 2000 na osnovi "01". Dobiva plačo, povračila za službene poti, regres. Ali ga moram prešifrirati in mu ne več dajati plače, ampak izplačevati "KAJ-KAKO BOMO TO IMENOVALI - in katere prispevke in dohodnino akontirati.
Sprašujem, kaj bo ta revež naredil, če mu posel propade,(pogodbene stranke sklenejo pogodbo z drugimi) ali če sam zboli.
Konkretno imam primer, ko je edini lastnik - direktor - in hkrati edini izvajalec del - in hkrati njegova družina (trije šoloobvezni otroci) živi od tega kar on zasluži (poleg žene, ki je zaposlena drugje z minimalko) - zavarovan od leta 2000 na osnovi "01". Dobiva plačo, povračila za službene poti, regres. Ali ga moram prešifrirati in mu ne več dajati plače, ampak izplačevati "KAJ-KAKO BOMO TO IMENOVALI - in katere prispevke in dohodnino akontirati.
Sprašujem, kaj bo ta revež naredil, če mu posel propade,(pogodbene stranke sklenejo pogodbo z drugimi) ali če sam zboli.
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
Šmrk! Saj sem vam pravila, da na Infopiki ne vejo in da so obljubili mnenje od DURSA, ki pa ga na strani GZS še nisem zasledila. Tudi na OZS so rekli, da jim ni jasno in naj pošljem pismeno (mislim, da g. Bavec ni čisto dobro razumel, kaj mu pravim, kar pa se mi ne zdi zelo čudno, saj je res trapasto). Ker pa sem imela (in bom še nekaj časa) taaako "gužvo", tega res še nisem naredila. Me pa tudi zelo zanima, saj sem sama tak "kaliber", kot edini družbenik zaposlena po šifri 40 od leta 1992. Vsa leta sem si izplačala regres za LD, na DURS so mi pred nekaj leti celo rekli, da si ga MORAM. Upam, da bo komu uspelo dobiti kaj več informacij:sad::mad::sad:
Kmalu se zaposlujem kot edina lastnica in direktorica d.o.o. Na obrazec bom napisala šifro 01, sklenila bom pogodbo o delovnem razmerju (sama s seboj) in se šla prijavit, nakar Vam javim, kaj bodo izumili na ZPIZ-u.
Seveda pa me močno zanima, ali si bom sploh smela izplačati plačo, glede na bedarije, ki jih pišejo naši "strokovnjaki" v zakone...
:mad::sad:
Mincek
Seveda pa me močno zanima, ali si bom sploh smela izplačati plačo, glede na bedarije, ki jih pišejo naši "strokovnjaki" v zakone...
Mincek
Rezultat obiska na ZPIZu: Če si edini lastnik in hkrati direktor enoosebne družbe se lahko prijaviš samo pod šifro 40 in si lahko plačo izplačuješ iz dobička (to so besede referentke). Na vprašanje, ali naj direktor družbe umre od lakote, ker je sklenil, da si ne bo izplačeval dobička, pa je rekla nekaj v tem smislu, da je tako verjetno zaradi tega, da bi se pozaprle frme, ki nimajo dobička. In me nato prijazno napotila k vodji. Prijazna vodja mi obrazloži, da ZDR pač pravi, da lastnik sebe ne more zaposliti kot delavca-direktorja, za problem izplačila plače pod šifo 40 pa je pristojna DURS. Njen nasvet: nekoga drugega postaviti za direktorja, npr. moža, in potem ni problema zaposliti se pod šifro 01.
DO KOD SEGAJO MEJE ČLOVEŠKIH NEUMNOSTI??? KJE JE GZS, KI NAM JEMLJE ČLANARINO, KO JE TREBA REŠITI ZAKONSKE LUKNJE V PRID MALIH FIRM, PA SE POTUHNEJO?? KJE SO SEDAJ TISTI, KI SE HVALIJO, KOLIKO NAREDIJO ZA MALA PODJETJA, KER DA SO ZELO POMEMBNA ZA NACIONALNO GOSPODARSTVO???Zakaj me mora biti sram pred tujimi poslovnimi partnerji, ko jim razlagam, da je naša zakonodaja "skoraj" evropska, samo da vsebuje pomankljivosti, nedorečenosti, kontradiktornosti, in da bo "kmalu" bolje (in se sprašujem, kdaj sem se naučila tako dobro lagati, da še sama sebi verjamem...). Grrrrr!!!
Mincek
DO KOD SEGAJO MEJE ČLOVEŠKIH NEUMNOSTI??? KJE JE GZS, KI NAM JEMLJE ČLANARINO, KO JE TREBA REŠITI ZAKONSKE LUKNJE V PRID MALIH FIRM, PA SE POTUHNEJO?? KJE SO SEDAJ TISTI, KI SE HVALIJO, KOLIKO NAREDIJO ZA MALA PODJETJA, KER DA SO ZELO POMEMBNA ZA NACIONALNO GOSPODARSTVO???Zakaj me mora biti sram pred tujimi poslovnimi partnerji, ko jim razlagam, da je naša zakonodaja "skoraj" evropska, samo da vsebuje pomankljivosti, nedorečenosti, kontradiktornosti, in da bo "kmalu" bolje (in se sprašujem, kdaj sem se naučila tako dobro lagati, da še sama sebi verjamem...). Grrrrr!!!
Mincek
Če prav razumem celotni problem, je težava samo v davčnem priznavanju stroškov povezanih z delom, ki je na ZPIZ prijavljen pod kodo 40.
V tem primeru bi lahko DURS to osebo v d.o.o. enačil z s.p.-jem in mu na podlagi 22. člena Zakona o davku od dobička, določenih izplačil nebi priznal kot davčni odhodek.
Če je to srž problema, je to aktualno samo še letos.
Novi Zakon o dohodnini v svojem 23. členu pojasnjuje, da se tudi zaposlitev prokuristov in direktorjev šteje kot zaposlitev.
Po drugi strani novi Zakon o davku od dohodkov pravnih oseb nima več določb, kot jih najdemo v današnjem 22. členu ZDPO.
Če prav razumem zadevo, bodo imeli po novem tudi s.p-ji in druge enoosebne družbe z samozaposlenimi pravico zmanjševati davčno osnovo za stroške povezane z delom do višine določene v uredbi.
V tem primeru bi lahko DURS to osebo v d.o.o. enačil z s.p.-jem in mu na podlagi 22. člena Zakona o davku od dobička, določenih izplačil nebi priznal kot davčni odhodek.
Če je to srž problema, je to aktualno samo še letos.
Novi Zakon o dohodnini v svojem 23. členu pojasnjuje, da se tudi zaposlitev prokuristov in direktorjev šteje kot zaposlitev.
Po drugi strani novi Zakon o davku od dohodkov pravnih oseb nima več določb, kot jih najdemo v današnjem 22. členu ZDPO.
Če prav razumem zadevo, bodo imeli po novem tudi s.p-ji in druge enoosebne družbe z samozaposlenimi pravico zmanjševati davčno osnovo za stroške povezane z delom do višine določene v uredbi.