Žalni aranžma

Teme, ki jih ne morete uvrstiti drugam

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
aisha
Začetnik
Začetnik
Kraj: Slovenia

Žalni aranžma

Odgovor Napisal/-a aisha »

Pozdravljeni!
Kaj lahko stori podjetje v naslednjem primeru? Pred kratkim je umrl upokojeni bivši sodelavec, ki je bil vrsto let zaposlen v našem podjetju. Direktor se je udeležil pogreba in kupil "cvetje - aranžma" za na grob. Sedaj ne vem, kam lahko knjižim ta račun in ali lahko dobijem DDV?
Hvala!
katrijn
Nadračunovodja
Nadračunovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a katrijn »

Po moje se to knjiži na stroške reprezentance. Še kdo?

katrijn
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a LOTICA »

To ni reprezentanca, jaz bi knjižila v skupino 48, drugi stroški, DDVja ne bi odbijala in mislim, da to tudi ni davčno priznan odhodek.
:):???:
yanna

Odgovor Napisal/-a yanna »

Mi imamo (žal) teh primerov kar nekaj. DDV si ne smete odbiti, poknjižim pa na kto 419.
uni
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a uni »

Kje pa ta davčno nepriznan strošek prikažete v DDPO-katera zap.?
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Na primer zap. 6.23: nepriznani odhodki, ki se ne priznajo v skladu z 29. členom:
- odhodki niso potrebni za pridobitev prihodkov: niso neposreden pogoj za opravljanje dejavnosti in niso posledica opravljanja dejavnosti; imajo značaj privatnosti; niso skladni z običajno prakso (tu bi lahko rekli, da so skladni z običajno prakso, saj to počne večina podjetij, ko se za vedno poslovi od zaposlenega/bivšega zaposlenega - ampak cesar je neizprosen).

lp
starči
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a starči »

Komentar:
Zanima me, če se je "cesar" izrecno izjasnil, da tovrstni stroški niso davčno priznani?

Kot je že ga. Slovan nakazala - so v skladu z običajno prakso.
Upal bi si zagovarjati tudi stališče, da so posledica opravljanja dejavnosti - pokojnik je sodeloval pri opravljanju dejavnosti in po evropskih civilizacijskih normah je primerno posloviti se od sodelavca.

Predvsem pa bi potegnil vzporednico s "cesarjem" samim ( državno upravo) :

A "cesar" pa lahko iz davkoplačevalskega denarja plačuje istovrstne stroške, ki naj bi jih davkoplačevalcem ne priznal??
Saj vencev, osmrtnic itd menda ne plačujejo sodelavci pokojnega uradnika, politika itd... iz svojega žepa??
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Žal, to vsaj po mojem ni davčno priznan odhodek.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
Odgovori