Prosim za vaše razmišljanje:
fizična oseba pobira po raznih skladiščih odpadne palete, dobi jih zastonj. Te palete da podjetju, ki jih pa prodaja. Seveda če to podjetje proda palete, ima iz tega čisti dobiček, ker nima stroškov nakupa.
Ali bi bilo zelo narobe, če to podjetje s fizično osebo sklene pogodbo, da vsak mesec od njega odkupi palete? Tukaj bi šlo za nakup od fizične osebe, ki je te palete recimo da kupila / dobila kot končni potrošnik. Ali bi lahko rekli, da potem ta fizična oseba opravlja dejavnost, ali je lahko prihodek po pogodbi neobdavčen (tako kot če bi jaz kot fizična oseba prodala rabljen računalnik nekemu podjetju). Itak država bi profitirala pri DDV, ker izstopni bi bil, vstopnega iz tega naslova pa ne bi bilo... bolj me skrbi za dohodnino? kaj mislite?
Nakup od fizične osebe
Moderator: Mirko Zbačnik
Nakup od fizične osebe
Naty
Če imava jabolki in si ju izmenjava, imava še vedno vsak eno jabolko. Če pa si izmenjava ideji, ima vsak po dve. (George Bernard Shaw)
Če imava jabolki in si ju izmenjava, imava še vedno vsak eno jabolko. Če pa si izmenjava ideji, ima vsak po dve. (George Bernard Shaw)
Ampak to ni odpadna surovina, ker to podjetje bo te palete naprej prodajalo kot palete, ne kot odpadni les... pač eni se znajdejo in po firmah, ki se jim ne da s tem ukvarjat poberejo palete, ki so še čisto uporabne... drugo je pa tudi to, da to podjetje ni registrirano za odkup odpadnih surovin, tako da ...hm...
Naty
Še vedno se ukvarjam s paletami
Starči kot ste rekel, se odtegne dohodnina, ampak poslušajte tole: velja samo če je izplačilo večje od 80 EUR, na Dinosu pa od bruta odtegnejo 22,5% davek... a mi lahko kdo pojasni, kaj je to??? Ker ta stopnja davka mi ni znana....
Naty
Aha sem našla pojasnilo, da se od bruto osnove odšteje 10% normirnih stroškov in od te osnove odtegne 25%, zato je davčna stopnja na bruto 22,5%. Ampak nisem našla pojasnila, od kje 80 € neobdavčenih, in če to velja za enkratni odkup in če lahko ista fizična oseba proda večkrat po 80 €..... ali kdo ve kaj o tem?
Naty
No da delim z vami - po dolgem klicarjenju sem izvedela: če fizična oseba dnevno pripelje ''stare robe'' do 80 €, mu tega ne obdavčijo, ampak mora konec leta sam vse vključiti v dohodnino... če je pa dnevno nad 80 €, mu pa že oni odtegnejo davek. Toliko, če bo komu prišlo prav 
Naty