Prodaja tovornega vozila v bih

Teme, ki jih ne morete uvrstiti drugam

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Prodaja tovornega vozila v bih

Odgovor Napisal/-a LOTICA »

Zaposlenemu smo prodali službeno tovorno vozilo Renault Kangoo januarja letos. Izstavili smo mu tudi račun (na fizično osebo) in obračunali DDV. Sedaj pa bo on prodal to vozilo v Bosni in trdi, da v Bosni fizična oseba tovornega vozila ne more kupiti, ampak ga lahko kupi le na podjetje. Prinesel mi je vse podatke, na koga naj izstavim račun za znesek, ki ga on še ni poplačal.
Sem pa v dilemi - kako naj izvozimo tovorno vozilo v Bosno, če je to vozilo v Bosni že 2 meseca? Verjetno je potrebna kakšna prijava na carinski urad, ko ga izvažamo.
Kaj naj z DDV-jem? Saj ga, če je avto izvožen, verjetno ni potrebno obračunati?!
In kje naj preverim ali je to, kar pravi sodelavec, res. Zdi se mi namreč čudno, da fizična oseba v Bosni ne bi mogla kupiti tovornega vozila tipa Renault Kangoo na svoje ime. Avto je letnih 2001.
Ima morda kdo izkušnje s tega področja? Ali pa ve, na koga naj se obrnem, da dobim prave informacije.
Sodelavcu bi najraje rekla, da računa ne morem izstaviti drugemu kupcu, saj je avto že prodan in izločen iz naših poslovnih knjig.
Za vsako pomoč bom zelo hvaležna.
LP :)
ors
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a ors »

Vprašajte kakšno firmo, ki se ukvarja s prepisi vozil-komisijska prodaja.
Verjetno vam bodo oni znali najbolje svetovati.
LP
febo

Odgovor Napisal/-a febo »

"Sodelavcu bi najraje rekla, da računa ne morem izstaviti drugemu kupcu, saj je avto že prodan in izločen iz naših poslovnih knjig."
Ravno to naredite. Vozilo že dva meseca ni v Vaši lasti. Kje se nahaja in kaj se z njim dogaja je vprašljivo. Da bi nekomu verjeli samo na besedo pa je zdravju škodljivo. Razen tega, morate popravljati podatke kateri so že knjiženi. Zato pozor.

LP :sklovn: :sklovn: :sklovn:
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a LOTICA »

Febo, točno v to smer sem razmišljala tudi sama. Še vedno lahko on proda preko posrednika proda avto v Bosno, če drugače ne gre. Izvoz vozila lahko za sabo potegne marsikaj in ne samo izstavitev novega računa.
Lep dan želim vsem in hvala za pomoč. :)
Odgovori