Kako se vam pozna kriza?
Moderator: Mirko Zbačnik
Kako se vam pozna kriza?
Računovodskim servisom namreč...a je možno, da nekdo dela storitve za 100 EUR z vključenim DDV, in sicer za s.p.-ja, ki ima poleg sebe še tri zaposlene, na mesec 20 izdanih računov, pa kup prejetih računov iz tujine za gorivo in avtoceste, da o domačih ''pildkih'' ne govorim, ker hodi tankat kombije po 10 eur in je računov na mesec tudi 100.... in potem ti za 150 eur reče, da si predrag, ker pa hočeš imeti izterjane neplačane terjatve, ti reče da se računovodjem gre samo za denar, da za svoje terjatve znamo dobro poskrbeti, da pa se nisem niti malo brigala za njegove odprte terjatve.... total razočarana, morala sem povedati....
Naty
Če imava jabolki in si ju izmenjava, imava še vedno vsak eno jabolko. Če pa si izmenjava ideji, ima vsak po dve. (George Bernard Shaw)
Če imava jabolki in si ju izmenjava, imava še vedno vsak eno jabolko. Če pa si izmenjava ideji, ima vsak po dve. (George Bernard Shaw)
No, Naty..danes imam tudi jaz težek začetek. Stranka mi ni plačala od lani od oktobra, pa sem pol leta delala mu zastonj, ker se mi je smilil.. Ni prometa in tako dalje. Sem šla na roko, češ, saj bo plačal, ko bo imel...Zaupala sem! In potem slišim okoli, da je žena pustila službo, da dela pri njemu, da so kupli čist nov avto in tako naprej. Pa smo prekinili po pol leta zastonj dela, pogodbo z njim. In zdaj. Zdaj pa "gospod" meni grozi, besed s katerimi me obklada niti ne smem tukaj napisat... Hoče, da mu naredim bilanco, ker zapira s.p. In ker mu nočem, itak smo prekinili pogodbo, pa še zdaj nimam plačanih računov, pa sem najslabša. Se mu rekla, da mu pošljem papirje, njegove, da sploh ni problema. Ampak, da zadržim svoje delo, ki sem ga zastonj delala.
Povejte, lahko to naredim ?? Da zadržim svoje temeljnice, izpise in tako naprej???
Ljudje se pa res lahko spustijo na poden, nekateri.
lp
Povejte, lahko to naredim ?? Da zadržim svoje temeljnice, izpise in tako naprej???
Ljudje se pa res lahko spustijo na poden, nekateri.
lp
Nobena težava ni taka, da je ne bi mogli rešiti skupaj, le malo pa je
takih, ki jih lahko rešimo sami. (Lyndon B. Johnson)
Hvala za tolažbo, kolegice.
Mansu, kar se tiče izpisov: dokumentacijo jaz vrnem ob prekinitvi, za svoje izpise mu rečem, da jih dobi, ko plača neporavnave račune. Do zdaj sem sicer imela samo en tak primer (poleg tega o katerem danes govorim), pa je poravnal, ker je seveda rabil izpise, ker je bilo tik pred bilanco. Mislim, da imate to pravico.
Mansu, kar se tiče izpisov: dokumentacijo jaz vrnem ob prekinitvi, za svoje izpise mu rečem, da jih dobi, ko plača neporavnave račune. Do zdaj sem sicer imela samo en tak primer (poleg tega o katerem danes govorim), pa je poravnal, ker je seveda rabil izpise, ker je bilo tik pred bilanco. Mislim, da imate to pravico.
Naty
jaz nikoli ne vrnem papirjev, če ni plačano. ponavadi je plačilo in dobijo tudi vse papirje.
tukaj pa so bile grožnje (ja veliko njih) pa še nova računovodkinja, ga je priganjala, da jih rabi. pa sem vrnila NJEGOVE papirje pet pred 12. svojih pa ne dam. nisem povsem prepričana, da jih bom poslala, ko bo ves denar na računu. naj jih pride iskat .... kar jih pa ne bo ker ima slabo vest, saj sva z novo računovodkinjo uskladili njegove komentarje zakaj je šel od mene
tukaj pa so bile grožnje (ja veliko njih) pa še nova računovodkinja, ga je priganjala, da jih rabi. pa sem vrnila NJEGOVE papirje pet pred 12. svojih pa ne dam. nisem povsem prepričana, da jih bom poslala, ko bo ves denar na računu. naj jih pride iskat .... kar jih pa ne bo ker ima slabo vest, saj sva z novo računovodkinjo uskladili njegove komentarje zakaj je šel od mene
Ja, najbolj kruto je to, da ti lahko en tak človek naredi "brezplačno reklamo" in seveda resnico prikroji po njegovem. Eni pač obsodijo nekoga za slabega in nesposobnega le po govoricah. Redki so tisti, ki preverjajo govorice. Pa še branit se ne moreš, da poveš svojo plat.
Saj veste tisto, dober glas seže v deveto vas, slabši pa še dlje.
Še dobro, da so take stranke redke, tega se znebim, na denar po moje lahko pozabim, ampak, da se ga le rešim
Saj veste tisto, dober glas seže v deveto vas, slabši pa še dlje.
Še dobro, da so take stranke redke, tega se znebim, na denar po moje lahko pozabim, ampak, da se ga le rešim
Nobena težava ni taka, da je ne bi mogli rešiti skupaj, le malo pa je
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
slednjega, "brezpplačne" negativne reklame se moramo bati. A če stranka ne plača in nam dela še brezplačno reklamo, to ni ravno "brezplačna".
Tudi izvršbe pri takih strankah v našem polu so lahko neprijetne za oba. Stranka ima lahko res težave, v večini primerov imamo možnost, da o tem dobimo ralno sliko, napravimo izvšbo in izgubimo sicer solidno stranko.
Smo pa o tem že mnogo debatirali, tako da ne bi zopet do potankosti....
Kriza je pa prisotna in tudi razumljiva. Če vodiš majhno trgovinico, ali gradbinca, je upad njihovega dela ogromen. Če je gradbinec povrh še podizvajalec večjih firm ("gigantov"), je "zos" še večji - nekateri čakajo na plačilo tudi pol leta in več, lahko tudi neuspešno. A kaj bi muha proti slonu?
Tudi izvršbe pri takih strankah v našem polu so lahko neprijetne za oba. Stranka ima lahko res težave, v večini primerov imamo možnost, da o tem dobimo ralno sliko, napravimo izvšbo in izgubimo sicer solidno stranko.
Smo pa o tem že mnogo debatirali, tako da ne bi zopet do potankosti....
Kriza je pa prisotna in tudi razumljiva. Če vodiš majhno trgovinico, ali gradbinca, je upad njihovega dela ogromen. Če je gradbinec povrh še podizvajalec večjih firm ("gigantov"), je "zos" še večji - nekateri čakajo na plačilo tudi pol leta in več, lahko tudi neuspešno. A kaj bi muha proti slonu?
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko

Mirko, imam eno tako ''majhno ribo'', ki dela za velike gigante in so pri enem kar veliko zgubli in so res v zosu... ampak take stvari razumem in pol leta čakam na plačilo in jih ne priganjam, ker vem da včasih še za plače nimajo in se dobesedno prebijajo... drugo pa je ko se eni dobesedno norca delajo.
Naty
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
Politike smo izbrali mi
Res, v vseh poklicih je podobno. Imam primer zidarja, ki je imel dogovorjeno zidavo hiše. V tem je zaradi zasedenosti odpovedal naslednjo stranko, nato mu je zaradi situacije odpovedala še prva. Tako je nekaj časa, v času glavne sezone vegetiral.
Res, v vseh poklicih je podobno. Imam primer zidarja, ki je imel dogovorjeno zidavo hiše. V tem je zaradi zasedenosti odpovedal naslednjo stranko, nato mu je zaradi situacije odpovedala še prva. Tako je nekaj časa, v času glavne sezone vegetiral.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko

Tudi jaz imam en primer, ko mi niso plačali že od julija lansko leto, res je da imajo težave s poslovanjem, vendar zasebno vozijo luksuzne avtomobile ter dopustujejo na elitnih lokacijah, pa še sram jih ni pohvaliti se s stem. Ne vem kaj storiti, tega da jim ne bi predala dokumentacije, se enostavno ne upam, kajti končno jim vsak mesec izstavim račun in je s tem vzpostavljena neka denarna terjatev, ko jo konec koncev lahko iztožim na sodišču. Mogoče bi bilo pametno zahtevati plačilo vnaprej po predračunu, kaj vi mislite.