Dnevnice in nadomestilo za prehrano

Moderator: Mirko Zbačnik

Slo5
Računovodja
Računovodja

Dnevnice in nadomestilo za prehrano

Odgovor Napisal/-a Slo5 »

Pozdravljeni!

Po novem imamo organizirano prehrano, kar pomeni, da zaposleni vsak dan posebej dobijo bon za prehrano. Kadar gredo na teren organizirane prehrane ne morajo koristiti. Vendar pa se dostikrat zgodi, da so na terenu po 5 do 7 ur v delovnem času. V takih primerih jim obračunam nadomestilo za prehrano po uredbi (6,12 eur).

Ali je moje razmišljanje pravilno? Ali bi morala kako drugače to narediti? In kako?

Lep pozdrav
danidavid
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Povračilo prehrane na terenu

Odgovor Napisal/-a danidavid »

Pozdrav!

Če je delavec na terenu več kot 6 ur mu pripada dnevnica, v primeru če nima organizirane prehrane. Upoštevate višino dnevnice glede na čas
prebit na terenu in glede na kolektivno pogodbo, vendar največ do višine uredbe.Dnevnmica nadomešča stroške za prehrano na terenu.

Najnižja dnevnica po uredbi je 7,45 EUR.

LP
Danidavid
danidavid
Slo5
Računovodja
Računovodja

Problem je ravno v tem, da dnevnico od 6 do 8 ur lahko obračunaš, kadar je zaposleni začel z delom vsaj 2 uri pred začetkom delovnega časa ali na terenu ostal vsaj dve uri po poteku delovnega časa.

Kadar pa je na terenu 8 ur v službenem času mu dnevnica ne pripada.

Tisti dan pa tudi ni koristil organizirane prehrane, zato bi bilo logično, da dobi nadomestilo za prehrano.

Ima kdo kaj več izkušenj?
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Upoštevati morate tudi določilo uredbe o povračilu stroškov, ko prepoveduje izplačilo delavcem, ki delajo na terenu po Sloveniji in se dnevno vračajo na sedež firme. :spomezik:
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
danidavid
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a danidavid »

Pozdrav!

Poglejte v Obrtnika-svetovalec kjer je čisto zadnja vrsta izplačila, oziroma vrsta povračil stroškov tudi povračilo stroškov prehrane za delo na terenu.
PRAVI TAKOLE:
* če ni zagotovljene prehrane dnevnica
* če je zagotovljen en obrok 60% dnevnice
* če sta zagotovljena dva obroka 30% dnevnice
Je pa seveda jasno, da je prehrana delavca na terenu dražja, kot če se prehranjuje v domači menzi, zato je nadomestilo v znesku, ki ga predvideva uredba 6,12 EUR prenizko.

LP
Danidavid
danidavid
Slo5
Računovodja
Računovodja

Mene zanima, če ima kdo konkretno s tem izkušnje. Ne smem izplačati dnevnice, ker v Uredbi to lepo piše. Najmanjša dnevnica, se pravi od 6 do 8 ur se lahko izplača, kadar je zaposleni z delom začel najmanj dve uri pred pričetkom delovnega časa ali končal najmanj dve uri po koncu delovnega časa. Naši zaposleni so svoje delo opravili v delovnem času!

Kar pomeni, da izplačilo dnevnice za 6 do 8 ur davčna ne bi priznala. strošek.

V času malice ni bil na sedežu podjetja, zato ni koristil organizirane prehrane. Ali mu v tem primeru izplačam nadomestilo za prehrano?

Dogaja se tudi da gredo samo za eno uro na teren in ker vidijo, da je ura za malico gredo na malico drugje in ne na organizirano prehrano. Kaj narediti v takem primeru... Izplačati nadomestilo za prehrano za tisti dan?

Naj mi pomaga kdo, ki ima s tem izkušnje.

Hvala,
MG
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Koper

Odgovor Napisal/-a MG »

Pravila morate postaviti v podjetju. Odvisno kdaj se pri vas malica streže. Če ima delavec možnsot vrnitve na sedež kjer se malica strže v času ko se streže potem po moje nima pravice do nadomestila.

Sicer pa res ne smete izplačati dnevnice.Lahko pa nadomstilo za prehrano.

Vsa ta pravila pa morajo biti zapisana v vaših internih previlnikih in delavci morajo biti z njimi v naprej seznanjeni.
Slo5
Računovodja
Računovodja

To je zdaj čisto na novo, zato pa sprašujem, da bomo to pravilno obračunavali.

Hvala za odgovor.
kati33
Novinec
Novinec
Kraj: Ljubljana

obračun dnevnic

Odgovor Napisal/-a kati33 »

Ali mi lahko kdo pove od kdaj naj bi bilo to dovoljeno obračunavanje dnevnic le če gre na službeno potovanje 2 uri pred pričetkom ali po delavnem času?
Najmanša dnevnica velja od 6 do 8ur, kar pomeni, če je bil na službenem potovanju 6ur in 30 minut mu že pripada dnevnica v višini 7,45eur, kar je v korist delavcu, saj je več kot max dovoljeno nadomestilo za prehrano 6,12eur.
Moje stranke normalno obračunajo dnevnice, če je daljša pot in jim pri davčnih pregledi še nikoli nič niso rekli, da je to v okviru delavnega časa in ni dovoljeno ali kaj podobnega.

Lep sončni dan
Kati
Slo5
Računovodja
Računovodja

Preberite si zakon na spodnji povezavi 3. člen:

http://www.uradni-list.si/1/objava.jsp? ... vilka=4007

LP
starči
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a starči »

Ali mi lahko kdo pove od kdaj naj bi bilo to dovoljeno obračunavanje dnevnic le če gre na službeno potovanje 2 uri pred pričetkom ali po delavnem času?

Za gospodarstvo to ne velja.
Morda za državne organe ali negospodarstvo? lp
Slo5
Računovodja
Računovodja

Se opravičujem. Saj je pojasnilo jasno, samo sem ga spregledala oz. nanj nisem bila pozorna, saj mi je moja davčna svetovalka svetovala, naj najnižjih dnevnic ne obračunavam, če delavec ni šel na delo vsaj dve uri pred začetkom delovnega časa oz. ni končal dela vsaj dve uri po delavnem času. Ne vem zakaj mi je tako svetovala in trenutno še nisem našla ustreznega zakona, ki bi podal take omejitve

Spodaj je zakon na katerega sem se sklicevala, vendar nisem bila pozorna, da ne velja za gospodarske družbe.

Z A K O N
O VIŠINI POVRAČIL STROŠKOV V ZVEZI Z DELOM IN NEKATERIH DRUGIH PREJEMKOV (ZPSDP)

1. člen

S tem zakonom se za zaposlene v državnih organih, organih lokalnih skupnosti, agencijah, skladih, javnih zavodih, javnih podjetjih in v bankah, ki so jih ustanovile lokalne skupnosti oziroma država ali, ki so v večinski lasti lokalnih skupnosti oziroma v večinski lasti države in v Slovenski razvojni družbi ter v drugih pravnih osebah javnega prava (v nadaljnjem besedilu: delodajalci) določajo:
– dnevnice za službena potovanja v državi;
– kilometrina;
– povračilo stroškov prenočevanja;
– povračilo stroškov prevoza na delo in z dela;
– terenski dodatek;
– regres za prehrano med delom;
– nadomestilo za ločeno življenje;
– odpravnina ob odhodu v pokoj.
Odgovori