najemnina - ddv da ali ne?

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
bučka
Začetnik
Začetnik

najemnina - ddv da ali ne?

Odgovor Napisal/-a bučka »

Pozdravljeni,

nujno rabim pomoč. Naše podetje bo zaračunvalo najemnino za poslovne prostore drugemu podjetju, pri čemer bodo stroške elektrike, vode plačevali sami.

Zanima me ali smo dolžni obračunati ddv? V Zakonu piše, da je načeloma oproščena ddv ampak da se lahko dogovorita,da ga bosta obračunala.

V čem je tukaj fora? Baje, da moraš neka poročila oddajat, če ne zaračunvaš ddv. Ali je to res?

Kaj torej narediti - obračunavati ddv ali ne?

Prosim za pomoč.

Hvala
esa.k
Nov član
Nov član
Kraj: MARIBOR

Odgovor Napisal/-a esa.k »

Če DDV ne boste obračunali ni potrebno izjave na DURS. Izstavite račun brez ddv in nanj napišete na osnovi katerega člena Zakona o ddv je najemnina oproščena DDV.

Če pa bi zaračunali 20 % DDV pa tako najemodajalec kot najemojemalec napišeta in podpišeta medsebojno izjavo in le to vsak posebej posredujeta svoji DURS.

lp
bučka
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a bučka »

Ja, saj to mi je čisto jasno.

Ni mi jasno zakaj je dana možnost izbire.

Jaz bi se raje odločila brez ddv-ja, ker če ne dobiš plačano najemnino v roku, potem moraš ti ta ddv zalagat.

LP
esa.k
Nov član
Nov član

žal me cenzurirajo.... očitno si nisem dobro prebrala pogojev, ki jih daje forum. Se opravičujem.

lp
esa.k
Nov član
Nov član

Možnost oddajanja nepremičnine z DDV je zlasti pomembna in dobrodošla za najemodajalce. Če oddajamo nepremičnine v celoti z DDV, potem si lahko tudi odbijamo DDV od vseh vhodnih računov. Če si DDV ne moremo odbijati, nam ta davek povečuje stroške.

lp
TarasM
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenija

Odgovor Napisal/-a TarasM »

Paziti je potrebno, če ste si pri nakupu/gradnji poslovnega
prostora odbijali DDV. Če ste si in boste sedaj dajali v najem
brez DDV, morate delati popravek vstopnega DDV za nazaj.
V IKS-u 12-2008 je od st. 73 naprej kar nekaj napisano okrog tega.

Zato torej izjava, da ni potrebno delati poračuna vstopnega DDV.
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Pomembno je to, da v primeru, ko ne obračunate DDV-ja od najemnin opravljate tako obdavčljivo dejavnost (pri kateri smete odbijati vhodni DDV, ki se nanaša na to dejavnost) in neobdavčljivo dejavnost (pri kateri pa si ne smete odbijati DDV-ja od prejetih računov, ki se nanašajo na to dejavnost). To pa pomeni, da izračunavate bodisi takoimenovani odbitni delež, ki ga nato uporabite pri odbitku vhodnega davka ali pa neobdavčljivo dejavnost vodite ločeno od obdavčljive dejavnosti.

In pa seveda popravek vhodnega davka od nabave/gradnje, kakor vas je na to opozoril/a TarasM.

lp
adut
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a adut »

In DDV lahko obračunavate samo, če ste vi in najemojemalec oba zavezanca za DDV in si najemojemalec lahko 100% odbija vstopni DDV.
Mirjana
Odgovori