v Dobo/v Breme - zmeden sem

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
K-zeko
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

v Dobo/v Breme - zmeden sem

Odgovor Napisal/-a K-zeko »

Ok, že lep čas se ukvarjam z računovodstvom in pred kratkim sem začel uporabljati nov knjigovodski program. In me je zmedlo - in to v samih temeljih :S.

Do se daj sem razumel sledeče:
Kategorije SREDSTEV (npr. TRR, Terjatve...):
- če se mi poveča knjižim konto V DOBRO (če dobim priliv na TRR, če plačam predujem...).
- če se mi zmanjša gre V BREME (odliv iz TRR, odpis vrednosti OS...).

Kategorije STROŠKOV/Odhodkov:
- ko nastane nov strošek knjižim na konto V DOBRO (protiknjižba=npr. obveznost v dobro).

Sredstva, stroški itd. so t.i. aktivni konti. Zato vsako povečanje knjižiš "v dobro", zmanjšanje pa "v breme"

Kategorije OBVEZNOSTI:
- če se nastane nova obveznost (se poveča) gre - v bilančnem smislu smislu zadeva "v breme" vendar na konto knjižiš "V DOBRO"

- enako kot obv. se obnašajo prihodki - saj gre za pasivne konte.

Kje se motim? Program ki avtomatsko knjiži zadeve, mi v temeljnicah prilive na TRR prikaže v breme, kot tudi Stroške (ko vpišem prejet račun za storitev mi poknjiži: 4130 v breme/2200 v dobro.

Predvsem mi tale 4130 v breme ni jasen, a ni tu kombinacija Aktivno/pasivni konto in bi šla torej oba "v *isto*"???

Vem, zelo elementarne zadeve - ampak nekaj let, odkar knjižim, sem delal predvsem v lastno-izdelanem excel "programu" in mi sedaj tole v "pravem" knjig.progr. ni jasno - prej pa mi je bilo.

Prosim samo za pojasnitev osnovne logike, ostalo bom že poštudiral ;).
Hvala,hvala,hvala...
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Malce čudno res, za začetnike. Take so označbe "strani" kontov in ne pomenijo tega, kar je zapisano. Knjižbe aktivnih postavk res pomenijo v dobro povečanje, medtem ko pri pasivnih postavkah pomeni ravno obratno.

Na hitro si pa zapomnite "trotl" nasvet naše predavateljice za računovodstvo. Abecedo poznate in ta gre z leve proti destni.

V Breme / V Dobro,
Debet / Kredit,

Torej, kar je prej po abecedi je na levi, kar je po abecedi za tem, je na destni. Pasivni konti se povečujejo na "levi", aktivni pa na "desni".

PS.: Mnei so bolj domača izraza debet / kredit, zelo po domače pa tudi levo / desno (tu pa pravilo abecede ne velja).

Se orpavičujem, če je zadeva zelo strokovna.... :oops:

Knjižba priliva je torej v breme konta, na debetno stran oziroma na levo stran konta.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Vaš način razmišljanja je sledil "vodenju" osebnih financ in temu primerno ste poimenovali tudi spremembe v poslovnih knjigah. Ko prejmemo denar na naš osebni račun, imate v bančnem izpisku to zavedeno v stolpec v dobro - kar vam pomeni, da se vam je stanje na bančnem računu povečalo (vendar pa je to hkrati z vidika bančnih poslovnih knjig za njih tudi povečanje obveznosti do vas..) Na podoben način je tudi z besedo v breme: ko "nam vzamejo" iz računa nas dejansko "obremenijo" (stolpec v breme) kar pomeni zmanjšanje naših denarnih sredstev pri banki (z bančnega vidika to pomeni zmanjšanje obveznosti do nas).
V knjigovodskem smislu pa se izraslovje v breme in v dobro uporablja drugače. Zato mi je ljubša debetna ali kreditna stran. Vendar ne glede na to katero besedo boste uporabljali, boste morali nekaj premakniti v vašem načinu razmišljanja. Drugače ne bo šlo. Ker:
- sredstva (lahko tudi stroški) so premoženje družbe: če gre za povečanje sredstev, se to povečanje odraža na debetni strani oziroma spremembo evidentiramo v breme sredstev; če gre za zmanjšanje pa ravno obratno - na kreditni strani oziroma v dobro sredstva;
- obveznosti (tudi prihodki): povečanje se odraža na kreditni strani konta oziroma kot knjiženje v dobro; zmanjhšanje pa obratno.

Program, ki vam z vnosom prejete fakture sam izdela temeljnico in knjiži: povečanje stroškov v breme in povečanje obveznosti v dobro, razmišlja pravilno - glede na vaš način pa napačno.

Če pa še te spremembe povežete s stranmi bilance stanja pa je:
- aktivno stran bilance predstavljajo sredstva (premoženje). Sredstva pa se povečujejo na debetni strani posameznega konta (v breme) in zmanjšujejo na kreditni strani posameznega konta(v dobro);
- pasivno stran bilance stanja (obveznosti), ki se povečujejo na kreditni strani posameznega konta (v dobro) in zmanjšujejo na debetni strani posameznega konta (v breme).

Vendar ne glede na povedano, kolikor bi sledili svojemu načinu knjiženja kot ste ga prikazali zgoraj, menim, da vaše bilance niso bile pravilne. Primer:... ko nastane nov strošek knjižim na konto v dobro (protiknjižba = npr. obveznost v dobro).. Poslovni dogodek ne morete evidentirati hkrati na isti strani (strošek v dobro in obveznost v dobro), saj vam v tem primeru knjiženje ni "uravnoteženo") -- Bistvo dvostavnega knjigovodstva je namreč v tem, da je zbir knjižb v dobro enak zbirom knjižb v breme (zato sta hkrati dve knjižbi: ali v breme in v dobro, ali v breme in storno v breme; ali v dobro in storno v dobro). S tem smo dosegli ravnotežje - bilansirane postavke.
Drugi vaš primer: sredstva, stroški itd. so aktivni konti. Zato vsako povečanje knjižiš "v dobro", zmanjšanje pa v "breme". Ponovili ste način razmišljanja, ki ga uporabljamo (v prostem pomenu besede) pri vodenju osebnih financ. V knjigovodskem pomenu besede pa je ravno obratno. Sedaj ali je bilo prikazano stanje v bilanci stanja tudi pravilno pa lahko le ugibam.

lp
K-zeko
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a K-zeko »

Hvala obema - prav lepo sta mi pojasnila in polepšala dan. Razlika je res to, da sem jaz, ne vem od kod, ravno tole Breme=debet in dobro=kredit zamešal.

Bilance so pa v redu, ker sem jaz pač imel svoje poimenovanje :D ... ko pa sem prešel na "zunanji program" pa to ni več potegnilo :) ;) - ja vem, smešno, kaj čmo - se pač ves čas učimo, tudi na lapsusih

Hvala še enkrat.

lp
Odgovori