Najem poslovnega prostora

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
skorpjon
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Najem poslovnega prostora

Odgovor Napisal/-a skorpjon »

Zanima me, kakšna je obdavčitev, če fizična oseba odda v najem poslovni prostor pravni osebi - mora pravna oseba pri ziplačilu mesečnih najemnin fizični osebi izpolniti tudi REK - obrazec - kateri, davčni odtegljaj in prispevki, če so potrebniin ali se ta najemnina šteje v napoved za dohodnino fizične osebe tudi konec leta.

Hvala in lep pozdrav!
tiana
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a tiana »

pravna oseba na durs oddaja rek obr. in sicer se od bruto najemnine odštejejo normirni stroški v višini 40 %, in to je osnova za davek, ki je 25 %

konec leta pa se, kot pravilno domnevate najemnina šteje kot prihodek fizične osebe, in skupne podatke o plačani najemnini se odda do 31.1. na durs enako kot izplačane plače
skorpjon
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a skorpjon »

Hvala za odgovor, zanima pa me, kje to navedeno, in če je potrebno plačati še kakšne prispevke. Pa tudi, konec leta je potemtakem fizična oseba obdavčena z ostalimi dohodki po lestvici o dohodnini, čeprav razumem.

Še enkrat hvala!

lp
mansu1
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ptuj

Odgovor Napisal/-a mansu1 »

Na strani durs-a najdete vse o tem.... prilagam pa povezavo do njihove zložene, kjer tudi vse piše o oddajajnju premoženja v najem

http://www.durs.gov.si/fileadmin/durs.g ... odnina.pdf

lp
Nobena težava ni taka, da je ne bi mogli rešiti skupaj, le malo pa je
takih, ki jih lahko rešimo sami. (Lyndon B. Johnson)
ana179
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a ana179 »

Mene pa zanima, ali lahko pravna oseba fizični osebi izplača najemnino konec leta za celo leto nazaj. Je to dovoljeno, oz.i se mora najemnina plačevati mesečno?

in pa zanima me tudi, ali obvezno mora pravna oseba poročat na REK obrazcu in izplačevat akontacijo dohodnine, kljub temu, da ta fizična oseba ne bo imela veliko dohodkov in bo tako dobila vrnjeno vso akontacijo dohodnine?

zanima me torej, ali lahko fizična oseba sama vloži napoved o prejetem dohodku iz oddajanja premoženja v najem v januarju za preteklo leto, tako kot je to za najemnino, ki jo fizična oseba prejme od fizične osebe?

hvala za odgovor in lep pozdrav!
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Pravna oseba oziroma zasebnik je zavezanec za davčni odtegljaj, ko plačuje obdavčljive dohodek fizičnim osebam. To pomeni, da je v vsakem primeru dolžan predložiti REK obrazec davčnemu organu in poravnati akontacijo dohodnine od dohodkov iz dajanja v najem.
Način plačila najemnine je dogovorjen s pogodbo. In če je v pogodbi določilo, da se le-ta poravna enkrat letno, jo boste fizični osebi nakazali pač samo v enem znesku na koncu leta za nazaj, na začetku leta za vnaprej itd.....
Napoved za akontacijo dohodnine od dohodkov iz oddajanja v najem vloži fizična oseba samo, če prejema dohodke od fizične osebe ali pa če prejema dohodke od osebe, ki niso plačniki davka (pravne osebe iz tujine itd...)

lp
Odgovori