Potem pa ena prošnja za pomoč: Nezavezanec za ddv nam kljub opozorilom vztrajno zaračunava ddv in na rn vse lepo prikaže in razčleni kot to zaračunavamo zavezanci za ddv. Zdaj pa nisem prepričana, jaz tega ddv seveda ne odbijam, ali je ta ddv davčno priznan strošek?
Če so nezavezanci za DDV vam ne smejo zaračunati DDV. Obvezno morajo popraviti račune. Opozorite jih ali pa najdite drugega dobavitelja.
Menim, da nikakor to ni davčno priznani strošek. Vendar zakaj bi imeli davčno nepriznane stroške, če ni v vašem interesu.
Prosim za mnenje še koga.
Hvala. Se strinjam, vendar to se dogaja moji stranki, več kot da opozarjam in svetujem ne morem. Ko sem tega nezavezanca klicala, mi je zatrjeval, da je vse prav in da ne bo nič spreminjal, itd. na računu ima celo ID za ddv naveden, ki pa seveda ni pravi (preverjeno pri VIES). Ne vem več kaj naj drugega...
Prosite ga naj vam pošlje potrdilo od davčne da je davčni zavezanec za DDV.
Ampak če ste preverili njegovo ID številko za DDV in ni prava potem jih res ne razumem.
Sploh še obstajajo taki ...... (raje ne napišem grdo)
ZDDV-1: 94. člen
(oprostitev obračunavanja DDV)
... (4) Davčni zavezanec, ki uveljavlja oprostitev obračunavanja DDV v skladu s tem členom, nima pravice do odbitka DDV v skladu s 63. členom tega zakona, niti ga ne sme izkazovati na izdanih računih.
...
Jaz bi mu to poslala v dopisu z opozorilom, da ga bom prijavila na davčno, če ne preneha obračunavati DDV in popravi vse račune za nazaj.
Mirjana
Tudi to sem že, mu pisala, lepo razložila kakšne so lahko posledice njegovega ravnanja, ga klicala...
S prijavo mu nisem grozila, niti nimam namena tako daleč, to naj stori, če hoče, ta moja stranka. Sicer pa mu dolgo takole tako ne bo šlo... Ni mi pa jasno, njegove druge stranke dobijo enake račune..., kaj nihče ne preverja ID številk ali zahteva potrdila dursa?
Opozorite ga na majceno malnkost, ki jo tudi navaja ZDDV. Če nezavezanec za DDV obračuna DDV in ga izkaže na računu, ga je dolžan tudi plačati.
Slej ko prej ga bo prijavil kakšen njegov poslovni partner. Ta si, kljub temu, da je DDV na računih izkazan, tega ne sme odbijati. Stranke pa morajo njegovo storitev plačati v gakturiranem znesku.
Obstaja možnost samoprijave, da poravna nastale obveznsoti za DDV. V kolikor pa bi porpavljal račune, pa obstaja velika možnost, da ga katera od njegovih strank zaradi njegovega neodgovornega ravnanja res prijavi. V kolikor je upoštevala vhodni DDV na njegovih račuih, bi morala tudi ona popraviti obračune.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko