PRAVILNO KNJIŽENJE

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
belissa
Začetnik
Začetnik
Prispevkov: 58
Pridružen: 08 Jul 2008, 18:46

PRAVILNO KNJIŽENJE

Odgovor Napisal/-a belissa » 08 Sep 2009, 09:42

Trenutno sem se lotila pregleda pravilnosti evidenc, ki jih vodim pri enostavnem ročnem vodenju knjigovodstva.... in imam še eno dilemo.
Namreč gre za prejete račune dobaviteljev, ki jih plačamo z gotovino. Račune, ki jih kasneje plačamo preko TR mi je jasno, da vpišem v knjigo obv. do dobaviteljev in v KPO..... kako pa je z računi, ki so plačani takoj? Ali je prav tako, da vpišem račun v evidenco pretokov kot pritok den.sredstev in gosp. v podjetje in pa vpis v KPO in tega računa nič ne vnašam v evidenco obveznosti do dobaviteljev?

Če razumem pravilno bi v evidenci terjatev in obveznosti morali biti samo tisti računi, ki niso takoj poravnani tako izdani kot prejeti, ostale, kjer je plačilo takojšnje, pa gredo direktno na pretok in pa v KPO.

Popravite me prosim, če se motim!

HVALA in se opravičujem za takšno laično vprašanje, ampak želim samo potrditev ali delam prav ali bodo potrebni popravki.....

Aleksa2009
Nov član
Nov član
Prispevkov: 29
Pridružen: 21 Maj 2009, 14:46

Re: PRAVILNO KNJIŽENJE

Odgovor Napisal/-a Aleksa2009 » 12 Sep 2009, 20:33

Pozdravljena,

Meni obrazcec KPO omogoča tudi vodenje obveznosti do dobaviteljev, zato sama ne uporabljam knjige terjatev in obveznosti.

Ne vem, mogoče obstajajo tudi še drugačni KPO obrazci, ampak z vpisom podatkov pod zaporedno 6 in 8 zadostiš tudi vodenju in zapiranju obveznosti do dobaviteljev.

Knjiga terjatev in obveznosti za vodenje enostavnega knjigovostva ni obvezna.

Aja, si mogoče davčna zavezanka in potrebuješ dodatne evidence? V tem primeru se opravičujem.


LP, A.

dk05
Začetnik
Začetnik
Prispevkov: 75
Pridružen: 01 Sep 2011, 02:13

Re: PRAVILNO KNJIŽENJE

Odgovor Napisal/-a dk05 » 01 Sep 2012, 10:32

Knjiga KTO tj. poslovna knjiga terjatev in obveznosti je obvezna.
Lepo bi bilo po vaše ampak, sem vseeno v dovomih,

več o obveznih poslovnih knjigah viewtopic.php?f=46&t=28755.



Lep pozdrav.

Optimistka
Računovodja
Računovodja
Prispevkov: 429
Pridružen: 01 Sep 2004, 09:08

Re: PRAVILNO KNJIŽENJE

Odgovor Napisal/-a Optimistka » 01 Sep 2012, 11:13

,...

Pod Knjigo ostalih terjatev in obveznosti se NE vpisuje obveznosti do dobaviteljev, ampak recimo obveznost plačevanja kredita in podobno.

če vam je kaj v pomoč:

........................................................................................................................................

Knjiga prihodkov in odhodkov
V knjigo prihodkov in odhodkov se vpisujejo podatki o listini, in zneski razčlenjeni na: prihodke od prodaje in druge prihodke, stroške materiala in blaga, stroške storitev, stroške dela, dajatve in nadomestila zasebnika, stroške obresti ter druge stroške in odhodke.

V isti knjigi se lahko evidentira tudi terjatve in obveznosti iz naslova prometa blaga in storitev z datumi in načini plačila, kolikor se ne vodi posebna evidenca terjatev do kupcev in obveznosti do dobaviteljev.

V primeru, ko podjetnik evidentira ustvarjeni promet v drugih evidencah, lahko ob vsakokratnem zaključku teh evidenc oziroma najmanj enkrat mesečno zbirno knjiži promet na podlagi temeljnice v knjigo prihodkov in odhodkov.

12. člen
Knjiga ostalih terjatev in obveznosti
V knjigo ostalih terjatev in obveznosti se knjiži tiste terjatve in obveznosti, ki ne predstavljajo prihodkov in odhodkov ter datum njihove poravnave. Ostale terjatve in obveznosti se evidentirajo v knjigi prihodkov in odhodkov.

13. člen
V register osnovnih sredstev se vpisujejo podatki o registrski številki osnovnega sredstva, datum pridobitve, naziv, podatek o listini o pridobitvi, prvotno nabavno vrednost in podatki o njegovi odtujitvi.

V register osnovnih sredstev se ne vpisujejo rezultati revalorizacije in popravki vrednosti, ker se to opravi v okviru vsakoletnega popisa na posebnem popisnem listu.


lp

Odgovori