posojilo

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
irenatom
Začetnik
Začetnik

posojilo

Odgovor Napisal/-a irenatom »

Pozdravljeni,

že velikokrat ste mi pomagali z svojimi odgovori in sedaj imam naslednje vprašanje:

direktor bi posodil zaposlenemu posojilo, zamina me ali je zaposleni povezana oseba in po kakšni obrestni meri naj mu zaračunam obresti???

hvala in lep dan želim
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Re: posojilo

Odgovor Napisal/-a slovan »

Predpostavljam, da ste se napačno izrazili: kredit bo delavec prejel od d.o.o., ne pa od direktorja!!!

Upoštevati morate 38. člen Zakona o dohodnini: boniteta je posojilo brez obresti ali z obrestno mero, ki je nižja od tržne...
5. odstavek 43. člena: ...Za tržno obrestno mero se šteje priznana obrestna mera......, ki ureja davek od dohodkov pravnih oseb za potrebe določanja obresti med povezanimi osebami (način obračuna oziroma upoštevanja poglejte v 19. člen Zakona o davku od dohodkov pravnih oseb...)

lp
irenatom
Začetnik
Začetnik

seveda, d.o.o. posodi zaposlenemu, toda ne vem če je on povezana oseba saj nima deleža v podjetju in ali sem prav prebrabla da je obrestna mera 1,3020 % na 12 mesecev?'

malo se lovim, ker tega nimamo prav pogosto

hvala za odgovor
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Zaposlen ni "prava povezana oseba", le za določanje obrestne mere se uporablja pravilnik o priznani obrestni meri, ki velja za povezane osebe kot jih pozna Zakon o davku od dohodkov pravnih oseb oziroma tudi drugi predpisi.
Zakon o dohodnini pri določanju tržne obrestne mere za posojila zaposlenim, uporabi ta pravilnik (ur.l.RS 141/06 in 52/07), pričemer je končna obrestna mera sestavljena iz variabilnega dela in pribitkov za ročnost in kreditno oceno:
- variabilni del obrestne mere za sebptemeber 2009 do 12 mesecev je 1,302;
- pribitek za ročnost do enega leta: 0 bazičnih točk (1 bazična točka je 0,01)
- za kreditno ocena: za fizične osebe je pribitek 0,75
= skupna obrestna mera na dan podpisa pogodbe v mesecu septembru je 2,052%.

Iz tega sledi, da je posojilo lahko dano po višji obrestni meri kot je 2,052%, ne more biti pa nižje. Kolikor je nižja obrestna mera morate zaposlenemu obračunati boniteto (za razliko do priznane obrestne mere).

lp
irenatom
Začetnik
Začetnik

super!!!

najlepša hvala sedaj ste mi odgovorili v celoti.............

lep dan vam želim
Odgovori