zaposlena 4 ure,4 ure pa uveljavlja za nego otroka
Moderator: Mirko Zbačnik
zaposlena 4 ure,4 ure pa uveljavlja za nego otroka
Pozdravljeni!
Imam problem in ne vem kje začeti!
Delavka je bila na porodniškem dopustu, (iztekel se je 28.09.09), sedaj pa bi delala samo 4 ure, 4 ure pa bi koristila za nego in varstvo otroka.
Kakšen je pri tem postopek. Ali vse prispevke plača socialna, ali samo za 4 ure, za 4 ure pa delodajalec ali kako gre to. Kaj pa potem plača, se ji obračuna samo za 4 ure, iz socialne pa ne dobi nič?'??
Prosim kogarkoli če mi lahko pomaga kako začeti v taki situaciji?
Lep dan še naprej.
Imam problem in ne vem kje začeti!
Delavka je bila na porodniškem dopustu, (iztekel se je 28.09.09), sedaj pa bi delala samo 4 ure, 4 ure pa bi koristila za nego in varstvo otroka.
Kakšen je pri tem postopek. Ali vse prispevke plača socialna, ali samo za 4 ure, za 4 ure pa delodajalec ali kako gre to. Kaj pa potem plača, se ji obračuna samo za 4 ure, iz socialne pa ne dobi nič?'??
Prosim kogarkoli če mi lahko pomaga kako začeti v taki situaciji?
Lep dan še naprej.
Začetnica na področju računovodstva
Re: zaposlena 4 ure,4 ure pa uveljavlja za nego otroka
Prispevke 4 ure plača delodajalec, 4 ure pa socialna. Plačo pa dobi samo za 4 ure, in jo obračuna delodajalec.
Vse najdete tukaj:
http://www.csd-lj-siska.si/prejemki/kra ... vniCas.asp
lp
Vse najdete tukaj:
http://www.csd-lj-siska.si/prejemki/kra ... vniCas.asp
lp
Nobena težava ni taka, da je ne bi mogli rešiti skupaj, le malo pa je
takih, ki jih lahko rešimo sami. (Lyndon B. Johnson)
O hvala mansu. Se pravi delodajalec plača plačo za polovični del čas in prispevke za polovični delovni čas, socialna pa samo prispevke za polovični del. čas, ne plača pa nobenega nadomestila za to?
Točno tako.
lp
lp
Kaj pa če je zaposlena samo za polovični delovni čas? Se pravi ji v takem primeru prispevke plača CSD delodajalec pa samo plačo????
Joj,prosim za pomoč, jaz sem že čisto zmedena.
Hvala
Joj,prosim za pomoč, jaz sem že čisto zmedena.
Hvala
Če je zaposlena za 8 urni delovni čas, lahko koristi skrajšanega do 3.leta otrokove starosti . Torej dela 4 ure, plačo dobi za štiri ure, prispevke plačuje delodajelec za 4 ure, ostale 4 ure pa ji država plača samo prispevke.
Če pa je že zaposlena samo za 4 ure" po normalni poti", pol pa kako naj uveljavlja še skrajšani delovni čas po vaše?
Ne vem, kako naj drugače vam napišem, saj je na povezavi, ki sem vam jo dala, vse napisano. Če pa še imate dvome, pa pokličite še na center za socialno delo in vam bodo tam odgovorili.
lp
Če pa je že zaposlena samo za 4 ure" po normalni poti", pol pa kako naj uveljavlja še skrajšani delovni čas po vaše?
Ne vem, kako naj drugače vam napišem, saj je na povezavi, ki sem vam jo dala, vse napisano. Če pa še imate dvome, pa pokličite še na center za socialno delo in vam bodo tam odgovorili.
lp
čisto na kratko: če je zaposlena za polovični delovni čas, ji ta ugodnost ne pripada, saj dejansko dela samo 4 ure na dan
Če je zaposlena za polni delovni čas (8ur) lahko dela le polovični delovni čas (4 ure), za preostale 4 ure, ko je doma pa ji "država plačuje" le prispevke za te 4 ure.
lp
Če je zaposlena za polni delovni čas (8ur) lahko dela le polovični delovni čas (4 ure), za preostale 4 ure, ko je doma pa ji "država plačuje" le prispevke za te 4 ure.
lp
če bo delavka koristila 4 ure za nego, bo imela prijavo M1 pri vas samo za 4 ure, za
4 ure pa prispevke plača direktno država. Podobno je pri zavezancu (s.p.-ju)
Kolikor je meni znano je razlika pri "normalnem" 4 urnem delavniku in koriščenju
pravice za nego, samo pri regresu - v drugem primeru ji pripada cel.
56. člen
V 131. členu se v četrtem odstavku besedilo »pravico le do sorazmernega dela letnega dopusta« nadomesti z besedilom »pravico do izrabe le sorazmernega dela letnega dopusta«.
Doda se nov peti odstavek, ki se glasi:
»(5) V primeru, da ima delavec sklenjeno pogodbo o zaposlitvi s krajšim delovnim časom, ima pravico do regresa sorazmerno delovnemu času, za katerega je sklenil pogodbo o zaposlitvi, razen v primerih, ko delavec dela krajši delovni čas v skladu s 66. členom tega zakona.«.
66. člen
(krajši delovni čas v posebnih primerih)
(1) Delavec, ki dela krajši delovni čas v skladu s predpisi o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, predpisi o zdravstvenem zavarovanju ali predpisi o starševskem dopustu, ima pravice iz socialnega zavarovanja, kot če bi delal polni delovni čas.
(2) Delavec iz prejšnjega odstavka, ki dela krajši delovni čas, ima pravico do plačila za delo po dejanski delovni obveznosti ter druge pravice in obveznosti iz delovnega razmerja, kot delavec, ki dela polni delovni čas, če s tem zakonom ni drugače določeno.
4 ure pa prispevke plača direktno država. Podobno je pri zavezancu (s.p.-ju)
Kolikor je meni znano je razlika pri "normalnem" 4 urnem delavniku in koriščenju
pravice za nego, samo pri regresu - v drugem primeru ji pripada cel.
56. člen
V 131. členu se v četrtem odstavku besedilo »pravico le do sorazmernega dela letnega dopusta« nadomesti z besedilom »pravico do izrabe le sorazmernega dela letnega dopusta«.
Doda se nov peti odstavek, ki se glasi:
»(5) V primeru, da ima delavec sklenjeno pogodbo o zaposlitvi s krajšim delovnim časom, ima pravico do regresa sorazmerno delovnemu času, za katerega je sklenil pogodbo o zaposlitvi, razen v primerih, ko delavec dela krajši delovni čas v skladu s 66. členom tega zakona.«.
66. člen
(krajši delovni čas v posebnih primerih)
(1) Delavec, ki dela krajši delovni čas v skladu s predpisi o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, predpisi o zdravstvenem zavarovanju ali predpisi o starševskem dopustu, ima pravice iz socialnega zavarovanja, kot če bi delal polni delovni čas.
(2) Delavec iz prejšnjega odstavka, ki dela krajši delovni čas, ima pravico do plačila za delo po dejanski delovni obveznosti ter druge pravice in obveznosti iz delovnega razmerja, kot delavec, ki dela polni delovni čas, če s tem zakonom ni drugače določeno.
Najlepše hvala vsem za tako izčrpne odgovore. Saj jaz sem tako mislila, ampak me je sodelvaka čisto zmedla češ da tako ni prav. Sem tudi vprašala na CSD in so mi tako povedali. Da v nobenem primeru ne more biti zaposlena 4 ure in pri delodajalcu dobivati samo plačo, za 4 ura pa bi ji država plačevala prispevke. Ampak 4 ure delodajalec da plačo in prispevke, za 4 ure pa država samo prispevke. Samo ne vem ali ji prispevke plačajo samo do minimalne plače, ali glede na njeno plačo??
država plača prispevke za 4 ure od minimalne plače (to piše tudi v odločbi, ki jo izda CSD)
Zdravo, bom izkoristil temo za vprašanje:
Polovično sem zaposlen v javnem sektorju, drugo polovico imam s.p.
Lahko koristim nego in varstvo otroka za svojo polovico - torej s.p.?, torej da bi mi država plačevala 4 ure prispevkov za s.p.,
v drugi zaposlitvi pa bi delal še naprej? v tem primeru sploh smem delati preko s.p.? ali ne smem imeti poslovnih dogodkov?
hvala in lep pozdrav!
Polovično sem zaposlen v javnem sektorju, drugo polovico imam s.p.
Lahko koristim nego in varstvo otroka za svojo polovico - torej s.p.?, torej da bi mi država plačevala 4 ure prispevkov za s.p.,
v drugi zaposlitvi pa bi delal še naprej? v tem primeru sploh smem delati preko s.p.? ali ne smem imeti poslovnih dogodkov?
hvala in lep pozdrav!