Prevoz na delo
Moderator: Mirko Zbačnik
Prevoz na delo
Nekje sem zasledil, da delodajalec lahko plača samo 70% stroškov za prevoz na delo.
Zanima, če to drži in po katerem zakonu oz. uredbi.
Zanima me če to velja tudi za mesečne delavske vozovnice in kako se te obračunajo. Koliko dni moreš bit v službi da ti pripade za celi mesec. Ker so te vozovnice najmanjši strošek.
Zanima, če to drži in po katerem zakonu oz. uredbi.
Zanima me če to velja tudi za mesečne delavske vozovnice in kako se te obračunajo. Koliko dni moreš bit v službi da ti pripade za celi mesec. Ker so te vozovnice najmanjši strošek.
Re: Prevoz na delo
Po uredbi je delodajalec dolžan zaposlenemu povrniti celotne stroške prevoza na delo in z dela. Če gre za javni prevoz se stroški povrnejo na podlagi računa, če zaposlenec uporablja zasebno vozilo je upravičen do 0,18€ na km.
http://www.racunovodja.com/clanki.asp?clanek=2591
lp
http://www.racunovodja.com/clanki.asp?clanek=2591
lp
Udri brigu na veselje!
Uredba ne predpisuje, temveč samo določa višino neobdavčanih izplačil.
Zneske in kriterije pa določajo ZDR in KP.
Kolikor vem, ima marsikatera KP navedeno znižanje na 70% - baje je bil predlog celo na 60%. lp
Zneske in kriterije pa določajo ZDR in KP.
Kolikor vem, ima marsikatera KP navedeno znižanje na 70% - baje je bil predlog celo na 60%. lp
v kolektivni pogodbi za gradbeništvo in tudi splošni nisem tega zasledil da je kakršno koli znižanje zato me ravno to bega.
Jernejko, kolikor sem pobrskal, imaš prav! V tarifnem delu prevoz ni naveden, sama KP gradb. pa ne določa odbitka, temveč odobri javni prevoz v celoti! LP
Kolektivna pogodba gradbenih dejavnosti določa tako:
»49. člen
(prevoz na delo in z dela)
(1) Delavec je upravičen do povračila stroškov za prevoz na delo in z dela za dneve prisotnosti na delu od kraja prebivališča do kraja opravljanja dela, če je to oddaljeno najmanj 1 km od delavčevega običajnega prebivališča. Kraj prebivališča in običajno prebivališče se določi v pogodbi o zaposlitvi oziroma v skladu z Uredbo o višini povračil stroškov v zvezi z delom in drugih dohodkov, ki se ne vštevajo v davčno osnovo (Uradni list RS, 142/04 in 60/05) – v nadaljnjem besedilu »uredba«.
(2) Višina povračila stroškov se določi pod pogoji in v zgornjem znesku, določenem v uredbi.
(3) Če delodajalec organizira in zagotovi prevoz na delo v celoti ali samo delno od sedeža delodajalca do kraja in mesta opravljanja dela, ni dolžan plačati povračila stroškov za prevoz delavcu za tisti del prevoza, ki ga zagotovi in organizira delodajalec.«.
Z oziroma na to, da ta člen ni bil kasneje spremenjen še vedno velja, le številke uradnih listov, ki so navedeni v 1. odstavku in se nanašajo na Uredbo o povračilih stroškov se pač drugačni. In v kolektivni pogodbi je določeno, da se prevoz povrne za dneve prisotnosti - za dneve ko delavec dela.
lp
»49. člen
(prevoz na delo in z dela)
(1) Delavec je upravičen do povračila stroškov za prevoz na delo in z dela za dneve prisotnosti na delu od kraja prebivališča do kraja opravljanja dela, če je to oddaljeno najmanj 1 km od delavčevega običajnega prebivališča. Kraj prebivališča in običajno prebivališče se določi v pogodbi o zaposlitvi oziroma v skladu z Uredbo o višini povračil stroškov v zvezi z delom in drugih dohodkov, ki se ne vštevajo v davčno osnovo (Uradni list RS, 142/04 in 60/05) – v nadaljnjem besedilu »uredba«.
(2) Višina povračila stroškov se določi pod pogoji in v zgornjem znesku, določenem v uredbi.
(3) Če delodajalec organizira in zagotovi prevoz na delo v celoti ali samo delno od sedeža delodajalca do kraja in mesta opravljanja dela, ni dolžan plačati povračila stroškov za prevoz delavcu za tisti del prevoza, ki ga zagotovi in organizira delodajalec.«.
Z oziroma na to, da ta člen ni bil kasneje spremenjen še vedno velja, le številke uradnih listov, ki so navedeni v 1. odstavku in se nanašajo na Uredbo o povračilih stroškov se pač drugačni. In v kolektivni pogodbi je določeno, da se prevoz povrne za dneve prisotnosti - za dneve ko delavec dela.
lp
Hvala vsem za mnenja.
Ker se dosti krat zgodi, da delodajalci kar znižajo določena nadomestila, ker se med seboj pogovarjajo lastniki in pol je splošno mnenje, da tako je prav. Čeprav ni nobene pravne podlage za to.
Ker se dosti krat zgodi, da delodajalci kar znižajo določena nadomestila, ker se med seboj pogovarjajo lastniki in pol je splošno mnenje, da tako je prav. Čeprav ni nobene pravne podlage za to.
Zdravo, tudi jaz imam eno vprašanje glede prevoza na delo. Sicer ne toliko o višini in razdaljah prevozov, ampak glede javnega prevoza.
Namreč, vprašanje je: Npr, uporablja/upošteva se javni prevoz, ki je dostopen delojemalcu itd (Uredba o povračilu stroškov http://www.racunovodja.com/clanki.asp?clanek=2591, 2. 3. in 5. člen), vendar vlak ne vozi ob urah, ko bi mogla oseba priti na delo. Npr, z delom zaposleni začne ob 6:00, prvi vlak na postajališču v bližini njegovega prebivališča pripelje ob 5:30 - vožnja z vlakom, potem še morebiten prestop na mestni avtobus in človek zamudi na delo. Od avtobusa pa je oddaljena več kot 1 km, je pa vozni red avtobusa ugodnejši za osebo. Kaj upoštevati v tem primeru?
Hvala in LP
Namreč, vprašanje je: Npr, uporablja/upošteva se javni prevoz, ki je dostopen delojemalcu itd (Uredba o povračilu stroškov http://www.racunovodja.com/clanki.asp?clanek=2591, 2. 3. in 5. člen), vendar vlak ne vozi ob urah, ko bi mogla oseba priti na delo. Npr, z delom zaposleni začne ob 6:00, prvi vlak na postajališču v bližini njegovega prebivališča pripelje ob 5:30 - vožnja z vlakom, potem še morebiten prestop na mestni avtobus in človek zamudi na delo. Od avtobusa pa je oddaljena več kot 1 km, je pa vozni red avtobusa ugodnejši za osebo. Kaj upoštevati v tem primeru?
Hvala in LP
Moje mnenje, koliko sem gledal po zakonih je vse eno kaj obračunaš. Davčna bo priznala vse nastale stroške. Delodajalec pa je dolžen plačati vsaj najmanjše stroške za prevoz, če se odloči da bo plačal več od najmanjši tudi ok. Kaj je več od 1 km od postaje pa se obračuna za vsaki polni kilometer mislim da 0,18€.
Tale famozni 70 % je iz Kolektivne pogodbe za trgovino. V ostalih kolektivnih še tega nisem zasledila. Če torej ne spadate pod trgovino ste dolžni izplačati celoto.
Da da uredba, ZDR in kolektivne pogodbe dajo pravo rešitev. Na tem mestu
pa me zanima še praktična rešitev pri priznavanju prevoznih stroškov - ali
se zaposlenim daje izjava o prevozu na delo (poleg potrdila o mesečni karti) -
predvsem namenjeno "dolgim vozačem" ?
pa me zanima še praktična rešitev pri priznavanju prevoznih stroškov - ali
se zaposlenim daje izjava o prevozu na delo (poleg potrdila o mesečni karti) -
predvsem namenjeno "dolgim vozačem" ?