regres&dohodnina tujci

Moderator: Mirko Zbačnik

lejla22
Računovodja
Računovodja

Re: regres&dohodnina tujci

Odgovor Napisal/-a lejla22 »

Ors, hvala za odgovore.

A se dobi kakšen obrazec, da se napiše izjava za olajšavo za ... otroka? Mora sama oseba izpolniti dotični obrazec in da dati delodajalcu, za predhodne mesece pa sama izpolni drug (drugačen) obrazec in ga odda na Dursu do 31.1.2010?

Zmedena sem,
hvala Lejla
foxy
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a foxy »

Vse je na linku
http://www.racunovodja.com/clanki.asp?clanek=1427
Obrazec je za vašo evidenco in ga upoštevate pri obračunu plače in ko boste drugo leto oddajali podatke na DURS pazite, da bo družinski član vnešen. Delavec pa mora sam do 31.01.2009 oddati vlogo za uveljavljanje olajšave za predhodne mesece.
:szardi:
lejla22
Računovodja
Računovodja

foxy, hvala za pomoč, vendar mi še vedno ni čisto jasno. Obstajata torej dva različna obrazca, eden za delodajalca in eden, s katerim mora davčni zavezanec sam na dursu urejat olajšave za pretekla obdobja?

Res mi ni jasno...

Ko ta obrazec (na linku, ki je pripet v tvojem postu) dobi delodajalec, mora njihovo računovodstvo to upoštevat od dneva vložitve/oddaje obrazca pri delodajalcu, je tako?

Pa potem mora delodajalec v začetku vsakega koledarskega leta ponovno zahtevat od svoejga zaposlenega izpolnjen ta obrazec?

Hvala še enkrat,
Lejla
ors
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a ors »

Da, tako je. Delavec izpolni obrazec, da želi koristiti medletno olajšavo za družinskega člana, ta obrazec shranite pri vas in od meseca, v katerem vam je podal izjavo, morate upoštevati olajšavo pri plači. Ko boste oddajali dohodnino, mora biti označeno, da je ta in ta koristil olajšavo za družinskega člana. Če bo delavec želel med letom (drugo leto) tudi koristiti olajšavo, vam bo ponovno podal izjavo.
LP
foxy
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a foxy »

Obrazec, ki je na linku v mojem postu, je za delodajalca. Konkretno: meni ga je delavec prinesel v 2/2 junija s prilogami (rojstni list otroka, potrdilo o otrokovi davčni številki in poročni list). Olajšavo za oba (ženo+otrok) sem upoštevala pri obračunu plače za julij. Tako so mi svetovali na DURS-u.
Do 31.01.2010 pa bo moral delavec sam vložiti vlogo za uveljavljanje posebne olajšave za vzdrževane družinske člane pri informativnem izračunu dohodnine za leto 2009 (drug obrazec) in bo ženo ter otroka vpisal za obdobje od 01.01.2009 do 30.06.2009. :szardi:
lejla22
Računovodja
Računovodja

Zdravo,

hvala za vse izčrpne informacije

Lejla*
elvis
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a elvis »

sem zaposlen tujec in me zanima ce svoje otroke prijavim lahko dobim neko nadomestilo in ce dobim kaj potrebujem de ih prijavim
MG
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Koper

Odgovor Napisal/-a MG »

Prijavite kam ? V olajšavo pri zaposlitvi ? V zavarovanje ? Ali otroci živijo v Sloveniji ?

Koliko časa ste v Sloveniji. Imate status rezidenta ?

Malo več podatkov boste morali napisati, da boste lahko dobili relevanten odgovor.
elvis
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a elvis »

tu sem saposlen 2 leti pa moji otroci nisu tu pa se zanimam za olajsavo pri zaposlitvi ce mam pravo za otroke in kaj potrebujem za to naprej HVALA!!!
Odgovori