Popoldanska dejavnost in stroški kilometrine

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
cibro
Novinec
Novinec

Popoldanska dejavnost in stroški kilometrine

Odgovor Napisal/-a cibro »

Pozdravljeni, sem nov na forumu in imam prvo vprašanje.
Sem zaposlen v rednem delovnem razmerju za nedoločen čas. Rad bi odprl dopolnilno dejavnost aka popoldanski s.p. Glede njega kako funkcionira in se plačuje davek in prispevki mi je vse jasno. Zanima me le kakšna je varianta ker avto sicer imam a je pisan na nekoga drugega ga lahko kako ponucam za stroške kilometrine za svojo dejavnost ali ne? Se da s kakšno pogodbo o najemu avta ta strošek upravičiti?
Avto je pisan na fizično osebo a na drugem naslovu kot je moj stalni naslov.
Hvala, LP, G
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Re: Popoldanska dejavnost in stroški kilometrine

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Strošek kilometrine nastane, ne glede na lastništvo vtomobila. S kilometrino povrnete stroške, ki jih imate z njim kot fizična oseba. Če ste si pač avtomobil isposodili, to ne zadeva s.p., pač pa vas osebno.

Strošek upavičite tako, da realno beležite službene poti, ki morajo biti verodostojne, se pravi resnične. S pogodbo bi na primer, vzeli avtomobil v najem, a tu bi nastajali stroški skladno s pogodbo. V tem primeru ni kilometrine.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
simonas
Začetnik
Začetnik
Kraj: Slovenia
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a simonas »

Pisati je potrebno potne naloge za vsako službeno pot in jo tudi z dnevnikom službenega potovanja upravičiti, pa ne bi smelo biti problema.
Simona
cibro
Novinec
Novinec

Ja seveda potne naloge je treba pisati realno glede na opravljene kilometre. To je jasno. No da vam bolj natančno opišem stvar.
Jaz sem imem neko težavo z davčno in nisem smel imeti nase ničesar napisanega.Avto, stanovanje...
Sedaj sem na davčni vse poravnal vse je čisto ničesar več me ne terjajo. Se pravi bi lahko imel karkoli nase napisano. A da se izognem nepotrebni papirologiji in stroškom prepisa avta me zanima; Avto ki ga imam je pisan na mamo od moje partnerice. Partnerica ni zaposlena in ne izkoriščava zavoda za zaposlovanje za podporo(je ne dobiva) da ne bi kdo mlsil, temveč je zzzs da ji sociala plačuje osnovno oz. obvezno zdravstveno zavarovanje. Pač je slikarka in joba kot taka ne more dobiti. Torej je ostala le še njena mama na katero sva lahko napisala avto. Ker seveda ena plača ni dovolj je potrebno delati več in si to seveda izplačati tako da ostane čimveč da država ne pobere preveč.To je itak vsakemu jasno .
Se pravi poleg dela ki ga opravljam v rednem delovnem razmerju se ukvarjam še z raziskavo trga in sicer gre za terensko delo, kjer najamem nekaj anketarjev s katerimi gremo na teren in potem opravljamo ankete za neko podjetje. Se pravi vzamem avto ki je moj a ni moj po papirjih. Sedaj je vprašanje: Ali lahko kilometre tega avta dam na potne naloge kot strošek firme ali ga moram prepisati nase ker s.p se bo glasil name?
LP, Hvala, G
Naty73
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana okolica

Odgovor Napisal/-a Naty73 »

Mirko Zbačnik napisal/-a:Strošek kilometrine nastane, ne glede na lastništvo vtomobila. S kilometrino povrnete stroške, ki jih imate z njim kot fizična oseba. Če ste si pač avtomobil isposodili, to ne zadeva s.p., pač pa vas osebno.
mislim, da je bilo dovolj jasno napisano, da si avtomobil lahko tudi izposodite, od soseda, če vam ga da, in lahko upoštevate kilometrino kot strošek.
Naty

Če imava jabolki in si ju izmenjava, imava še vedno vsak eno jabolko. Če pa si izmenjava ideji, ima vsak po dve. (George Bernard Shaw)
cibro
Novinec
Novinec

Ok ok, saj to sem znal prebrati. Rad bi bil samo ziher, da mi vsaj nekaj ljudi to potrdi ker več glav več ve lahko pa tudi too many coocks spoil the broth. Ne bi rad zaj.. sebe ali mamo da bi potem ona/jaz morala plačevati davek na prihodek kilometrine čeprav naj ne bi bila obdavčena.
Ker ko sem imel težave z davčno sem jih imel ravno zaradi neznanja ker sem na vrat na nos odprl sp potem pa prispevki na m3 prohodkov pa nič a to davčne ne zanima dokler ne jamraš kot stara baba :P
Lp, G
Odgovori