Sprememba s.p.-ja z normiranih na dejanske stroške

Moderator: Mirko Zbačnik

slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Re: Sprememba s.p.-ja z normiranih na dejanske stroške

Odgovor Napisal/-a slovan »

Nova zavarovalna osnova se ugotavlja za naslednji mesec po prejemu dohodninske odločbe (sedaj se to imenuje informativni izračun dohodnine). Primer: izračun prejmete v mesecu maju in takrat postane tudi pravnomočen (se na njega niste pritožili itd.). Razvrstite se v nove osnove za mesec juniju - plačilo prispevkov do 15. julija - do takrat pa plačujete prispevke v višini kot ste jih doslej.
Naslednja višini zavarovalne osnove se vam bo spremenila naslednji mesec po oddaji davčnega obračuna za leto 2010. Primer: davčni obračun boste oddali najkasneje do konca marca 2011 - nova osnova je v mesecu aprilu, prispevki se plačajo 15.5..

Torej ste se odločili za dejanske stroške, ker bi sicer:
- presegli znesek, ki je dovoljen pri upoštevanju normiranih stroškov??? - (njegovi prihodki iz dejavnosti v zadnjih zaporednih 12 mesecih, z vključno mesecem oktobrom tekočega leta, ne presegajo 42.000€-- torej obdobje november preteklega leta do oktobra tekočega leta) ali
- "padli" v višji dohodninski razred in tako plačali več davka (dohodnine)???
- imeli višjo zavarovalno osnovo????

Če za vas velja 1. predpostavka, potem je logičen (in tudi obvezen) prehod na dejanske stroške, če pa velja druga predpostavka pa menim, da je vseeno kje ste - ob pogoju, da dejanski stroški ne bodo bistveno odstopali od normiranih stroškov. Če velja tretja predpostavka???? ne razberem iz vašega navajanja, na kaj, po vaše, vpliva (prevelik dohodek in od tod v naslednjem letu višja zavarovalna osnova).

lp
MM37
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a MM37 »

Za dejanske stroške sem se odločila, ker bi rada imela vajeti v svojih rokah. Nisem presegla predpisanega zneska 42.000 €. Sem precej manjši s.p. :wink:
Ukvarjam se s prevajanjem, tako da stroški niso proporcionalni količini dela. In glede na dejavnost včasih imam več, včasih manj dela (zadnje čase sicer manj). Naslednje leto bom v drugem razredu (prispevki 324,34) in rada bi tukaj ostala. Zdaj sem na meji, da bi šla v tretji razred (prispevki 486,49) in to bi si težko privoščila. To pomeni, če bi letno zaslužila 25.000 bruto (brez DDV-ja) z 25 % normiranih stroškov, dobila bi 20.312 neto (osnova je 18750) in če še odštejem prispevke za 3. razred, na koncu sem na 14.439 €. Kar mesečno pomeni da dobim 2083 bruto in od tega, ko plačam prispevke in akontacijo mi ostane 1.200. Seveda, od tega moram še plačat ostale stroške, ki mi pri 25 % niso priznani. Upam, da nisem zdaj zakomplicirala.
Eto, to je moj razlog. Glede na dinamiko dela in da se zgodi, da recimo dva meseca ni čist nič dela, rada bi ostala v drugem razredu za prispevke. To je moj problem, nikoli ne vem koliko bom zaslužila. Samo zdaj, ko sem zvedela, da se pri dejanskih stroških plačani prispevki prištejejo osnovi sem spet v dvomih :(
A vi bi mi svetovali normirane stroške?
slovan
Super računovodja
Super računovodja

Presoja ali ena ali druga varianta (z vidika zavarovalne osntove) je odvisna zgolj o velikosti stroškov, ki jih imate pri opravljanju svoje dejavnosti (brez prispevkov):
- pri normativnih stroških so vam priznani stroški v višini 25% ne glede na to kateri stroški so to in jih davčnemu organu ni potrebno dokazovati;
- pri dejanskih stroških so pa vsi stroški, ki nastanejo pri dejavnosti in so posledica opravljanja dejavnosti in morajo biti dokumentirani (prejeti računi, stroški povezani z zasebnikom v višini po uredbi-dnevnice, prehrana, prevoz na delo, kilometrina...).

In, če boste ugotovili, da imate res več stroškov kot pa vam "prinese" 25% normativnih stroškov, potem je odločitev na dlani: po dejanskih stroških. Če pa temu ni tako, pa morate krepko premisliti ali se splača spreminjati način ugotavljanja davčne osnove.
Če se boste odločili za dejanske stroške, potem boste morali voditi tudi poslovne knjige: odločiti se morate med vodenjem knjig: ali enostavno knjigovodstvo ali dvostavno knjigovodstvo in o tem obvestiti davčni organ.

lp
MM37
Nov član
Nov član

Najlepša hvala na pripravljenosti za odgovore. Samo še vedno me nekaj bega, pa bom vprašala na primeru (recimo, da so stroški enaki), da vidim če pravilno razmišljam

Izračun davčne osnove

pri normiranih stroških:
bruto - normirani stroški = osnova
22000 – 5500 = 16500 (spada v drugi razred za prispevke 324,34 )

Pri dejanskih stroških:
(bruto – dejanski stroški) + plačani prispevki = osnova
(22000 – 5500*) + 3892,08 = 20392,08 (spada v tretji razred za prispevke 486,49)

*med stroški niso plačani prispevki - a je to pravilno?

Res bom hvaležna za odgovor!

Lep pozdrav
slovan
Super računovodja
Super računovodja

a) normirani stroški = pravilen izračun = 16.500
b) dejanski stroški = napačen izračun: v primeru, ko so stroški enaki 5.500 in v te stroške niste vključili prispevkov, tudi nimate kaj prištevat. Namreč, če ugotavljate davčno osnovo na podlagi dejanskih stroškov in predlagate davčni obračun, se osnova izračuna= davčno priznani prihodki - davčno priznani odhodki = "dobiček". In ker je dobiček zmanjšan za prispevke (ki so vključeni med stroške) jih morate prišteti.
Primer na vaših podatkih:
- prihodki = 22.000
- odhodki: 5.500 + prispevki/3892 (324,34X12) = 9.392
- razlika med prihodki in odhodki = "dobiček v davčni bilanci" = 12.608

Zavarovalna osnova = razlika 12.608 + prispevki 3.892 = 16.500

Iz tega poenostavljenega primera vidite, da le preostali dejanski stroški, ki presegajo 25%-ov normiranih odhodkov vplivajo na vašo odločitev (ali eno ali drugo). V primeru, ko pa so tudi dejanski stroški enaki kot so normirani, pa na zavarovalno osnovo ne vpliva. V obeh primerih je enaka.

Torej presodite ali so vaši dejanski stroški (pustite prispevke ob strani) res večji kot pa bi bili v višini normiranih odhodkov ob pogoju seveda enakih prihodkov.

lp
MM37
Nov član
Nov član

Hvala!
Zdaj mi je končno zares jasno kako se to obračunava :D
Najlepša hvala, velik ste mi pomagali, da to enkrat za zmeraj razčistim.
Zdaj me pa čaka malo računanja, da vidim kje v resnici sem in kaj mi bo ustrezalo.

Lep pozdrav in prijeten vikend!
Odgovori