Spet DDV po novem - gradbinci

Moderator: Mirko Zbačnik

slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Re: Spet DDV po novem - gradbinci

Odgovor Napisal/-a slovan »

Predlog pravilnika o izvajanju davka na dodano vrednost navaja, da so gradbene storitve storitve iz šifre F standardne klasifikacije:
127.b člen
(Gradbene storitve)
Med gradbena dela, vključno s popravili, čiščenjem, vzdrževanjem, rekonstrukcijo in rušenjem v zvezi z nepremičninami iz a) točke 76.a člena ZDDV-1 se uvrščajo storitve pod šifro F/GRADBENIŠTVO standardne klasifikacije dejavnosti.

Iz tega ni razvidno, da bi, konkretno 43.320, izvzemal iz teh storitev.
lp
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a LOTICA »

Slovan, najlepša hvala za obrazložitev. Naša šifra glavne dejavnosti je povsem napačna, 28.220 - proizvodnja dvigalnih in transportnih dvigal. Mi pa ne proizvajamo dvigal, ampak jih kupimo in nato vgradimo v objekt.
Se mi je kar zdelo, da se bodo spremembe nanašale na vso našo dejavnost. To me ne moti, pri nas je problem samo v tem, ker imamo zelo slabo informacijsko podporo. Programerji so v Nemčiji in jim je potrebno vse razložiti, napisati, pa še potem potrebujejo pol leta, da kaj naredijo, ker jih je premalo. Najbolje, da kar začnem s pripravo navodil zanje :)
LP
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a LOTICA »

Slovan, kje pa bi lahko našla podrobnejše opise SKD šifer? Na internetu sem našla excelovo tabelo z vsemi šiframi in opisi, vendar so opisi zelo kratki.
Hvala in lp.
slovan
Super računovodja
Super računovodja

Pojasnila k standardni klasifikaciji dejvnosti so tukaj:
http://www.uradni-list.si/files/RS_-200 ... 2-0000.PDF

Menim, da programerjem ne bo tako težko pojasniti ta način obračunavanja storitev, saj so drugod v EU že prej upoštevali kraj opravljene storitve, kraj kjer ima naročnik storitve svoj sedež. Mogoče boste presenečeni nad njihovo "hitrostjo"

lp
primoz_b
Začetnik
Začetnik
Kraj: Nova Gorica
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a primoz_b »

Zanima me ali na računu za gradbeno storitev po novem PRIKAŽEMO DDV in ga NE PRIŠTEJEMO OSNOVI?

Ali DDV-ja ni potrebno prikazati? Kakšna je oblika računa po novem 76.členu?

lp
Naty73
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana okolica

Odgovor Napisal/-a Naty73 »

Pravilnik o izvajanju ZDDV, ki je še v pripravi, pravi, da mora tisti, ki prevaljuje davčno obveznost na kupca, prikazati člen ZDDV, po katerem prevaljuje, podatke o davčni osnovi po posamezni stopnji in znesek DDV, ki ga dolguje kupec na podlagi obrnjene davčne obveznosti. Ta znesek seveda ne sme biti zaračunan kupcu (predstavljam si, da ga bomo prikazali nekje v spodnji polovici računa, da bo jasno razvidno, da to ni znesek, ki nam ga mora kupcev plačati).
Kot pa pravim: pravilnik še ni bil sprejet....
Naty

Če imava jabolki in si ju izmenjava, imava še vedno vsak eno jabolko. Če pa si izmenjava ideji, ima vsak po dve. (George Bernard Shaw)
Naty73
Super računovodja
Super računovodja

primoz_b napisal/-a:Zanima me ali na računu za gradbeno storitev po novem PRIKAŽEMO DDV in ga NE PRIŠTEJEMO OSNOVI?

Ali DDV-ja ni potrebno prikazati? Kakšna je oblika računa po novem 76.členu?

lp
Pa da ne boste prehitevali - to velja šele od 1.1.2010.
Naty

Če imava jabolki in si ju izmenjava, imava še vedno vsak eno jabolko. Če pa si izmenjava ideji, ima vsak po dve. (George Bernard Shaw)
slovan
Super računovodja
Super računovodja

Pravilnik ni več v pripravi, ampak je predlog že posredovan v podpis Ministru za finance (rok za spremembe je potekel in minister je že objavil predlog...)
Ta člen jaz razumem drugače:

31. člen
V 138. členu se dodata peti in šesti odstavek, ki se glasita:
»(5) Davčni zavezanec, ki davčnemu zavezancu z enim samim računom zaračunava dobave, ki jih opravi v skladu s 76.a členom ZDDV-1 in dobave, od katerih mora sam obračunati in plačati DDV, mora na računu te dobave ločeno izkazati.
(6) Račun, izdan na podlagi prejšnjega odstavka, mora poleg obveznih podatkov iz 82. člena ZDDV-1, vsebovati navedbo veljavne določbe ZDDV-1, ki kaže na to, da je dobava blaga ali storitev predmet obrnjene davčne obveznosti, podatke o davčni osnovi po posamezni davčni stopnji in znesek DDV, dolgovan na podlagi obrnjene davčne obveznosti, ki ni vključen v skupni znesek obračunanega DDV. Enake podatke mora vsebovati račun za
predplačilo«.

To določbo berem tako: samo v primeru, ko je na istem računu zaračunano dvoje:obrnjena davčna obveznost in tista za katero je obračunan DDV; je potrebno izkazati obe davčni osnovi in oba DDV-ja. V primeru, ko pa bo zaračunana le gradbene storitev (ker pač govorimo o njej) pa bo potrebno le navesti člen po katerem DDV ni obračunan in je davčna obveznost prenešena na naročnika. Mogoče se motim! Ampak mi je to logično, saj ko npr. uvažate/izvažate (skupnost) tudi ne pišete stopnje DDV, temveč le naš člen zakona ali pa številko direktive EU.

lp
Naty73
Super računovodja
Super računovodja

Ja Slovan, se strinjam z vami, vendar so na seminarju tolmačili, da bo potrebno pri obrnjeni davčni obveznosti po 76. členu prikazati tako kot sem napisala, ne glede na to, ali je zaračunana samo storitev po 76. členu ali še kaj drugega.... pa če se motim ali so se zmotili, tolk boljše, ker bo manj dela!
Naty

slovan
Super računovodja
Super računovodja

Zakon o DDV je v 82. členu - obvezni podatki na računu, spremenil le številko direktive in pravi:
11. v primeru oprostitve DDV ali, če je plačnik DDV kupec ali naročnik, veljavno določbo (Šeste direktive Sveta 77/388/EGS) Direktive Sveta 2006/112/ES ali ustrezni člen tega zakona ali drugo sklicevanje, ki kaže na to, da je dobava blaga ali storitev oproščena DDV ali predmet obrnjene davčne obveznosti;

Naty le iščem naprej, kar bi lahko "potrdilo" navajanje predavateljev, ampak nikjer v zakonu, ki je že sprejet, ni bistvenih sprememb, iz katerih bi izhajala ta obveza. Pa tudi v Pravilniku ne. Počakajmo! Bomo videli!

lp
jernejko
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a jernejko »

Saj če bojo programerji naredili to da bo obračunal predviden davek ne bo odvečnega dela.
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

jernejko napisal/-a:Saj če bojo programerji naredili to da bo obračunal predviden davek ne bo odvečnega dela.
Jaz se zanašam na to :spomezik: - čeprav, me včasih "razočarajo".
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
Odgovori