DAVEK PRI S.P.

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
vodar
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

DAVEK PRI S.P.

Odgovor Napisal/-a vodar »

Pozdravljeni, prosim za pojasnilo: Želim odpreti S.p.,(področje storitve posredovanja nepremičnin) pa me zanima kako je z davki in ostalimi dajatvami. Kakšni so minimalni prispevki, kakšen strošek je bruto OD, predvsem pa kako je z davkom. Ali je samo DDV ali še kakšen davek? Včasih vem,da je Davčna kar določila nek pavšal za akontacijo že v začetku, ko še sploh ni bilo podatkov o poslovanju(prometu). Kakšen davek je to(iz poslovanja ali iz dobička...)?
Lepo prosim za pojasnila oz. navedbo, kje lahko dobim informacijo.

Hvala
vanjasp
Začetnik
Začetnik
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a vanjasp »

Prispevki za s.p.:http://www.gzs.si/Nivo3.asp?ID=17173, polek tega plačuje s.p. še članarine (GZS, OZS), mesečno plačilo akontacije dohodnine.

Bruto OD za zaposlenega pri s.p.: minimalno določen (informacije GZS, OZS), http://www.racunovodja.com/clanki.asp?clanek=144

Vanja
vodar
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Hvala za odgovor. Potem je ta davek, ki ti ga določi davčna na začetku, ko še nimaš prometa, DOHODNINA ? Sem prav razumela ? kako je s tem?
Lep pozdrav
majdi
Nov član
Nov član
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a majdi »

Na vaše vprašanje vam pošiljam odgovor. S pričetkom opravljanja dejavnosti je potrebno Davčni upravi sestaviti poročilo za določene mesece poslovanja (navadno vas Davčna uprava obvesti oziroma pozove o tem, da je potrebno oddati poročilo). Na podlagi teh podatkov Davčna uprava določi akontacijo davka iz dejavnosti (po naše je to akontacija dohodnine), katera se bo vrnila ali doplačala, ko bomo oddali napoved dohodnine (31.03.2005) naslednje leto. Seveda je pred to oddajo potrebno oddati napoved za odmero davka iz dejavnosti (rok je 28.2.2005)

majdi
vodar
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Majdi, hvala za odgovor.
Še nekaj me zanima:od 1.1. 2005 dalje bodo na področju davkov tudi pri zasebnikih spremembe.Ali mi lahko kdo na kratko pove kakšne? Nekaj sem zasledil o normiranih stroških, itd. Kakšna je sploh višina davka% Ali 25 % ::: ampak od česa ?Jaz bi začel z dejavnostjo šele marca 2005.Rad bi preučil vse variante, kaj bi bilo najbolje zame.
Vem, da nič ne vem.
lp
vodar
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Ali mi nihče ne more odgovoriti?
Prosim za pomoč.
LP
Gost

Odgovor Napisal/-a Gost »

Za s.p. po 1.1.2005 ne pride v poštev ugotavljanje dobička na podlagi normiranih odhodkov v višini 25%. S.P. je po ZGD in SRS 39 dolžan voditi poslovne knjige in z njimi povezane evidence !
lep pozdrav B !
Odgovori