POMOČ PROSIM
Če nabavim stroj kot osnovno sredstvo, potem se mi pri odhodku vrednost nabavljenega stroja sploh ne upošteva ALI PAČ? Se pravi, da tudi če zanj plačam 50.000 EUR mi to sploh ne gre v odhodek, ampak šele z amortizacijo. V bistvu mam jaz to leto realno izgubo v bilanci pa ne!!!!!! A to lahko prikažem kot nek odhodek ali ne? Dobili smo nepovratna za nabovo več strojev ampak samo 50%, smo v minusu, pokaže mi potem takem pa plus, pa še davek od dobička moram plačat??????? Kaj mi pomenijo pa nepovratno sredstva - prihodek ali kaj?????
KJE KJE BOM JEMAL, DA BOM DRŽAVI DAJAL, PA ŠE SAM BOM .......
prosim pomoč STROJ
Moderator: Mirko Zbačnik
Re: prosim pomoč STROJ
Že sami ste ugotovili, da se nabava osnovnih sredstev ne smatra kot odhodek. Nabava vam pomeni izdatek oziroma porabo finančnih sredstev.
Osnovno sredstvo "povzroči" odhodke/stroške šele, ko ga je razpoložljivo za uporabo in ko z njim pričnete ustvarjati prihodke. Ta strošek je v višini amortizacije in to samo v tistem delu, ki ga sami "financirate". Nepovratna sredstva vam predstavljajo vir za sorazmerno pokrivanje stroškov amortizacije konkretnega stroja, ki je financiran iz nepovratnih sredstev in se izkazujejo kot dolgoročna pasivna časovna razmejitev.
lp
Osnovno sredstvo "povzroči" odhodke/stroške šele, ko ga je razpoložljivo za uporabo in ko z njim pričnete ustvarjati prihodke. Ta strošek je v višini amortizacije in to samo v tistem delu, ki ga sami "financirate". Nepovratna sredstva vam predstavljajo vir za sorazmerno pokrivanje stroškov amortizacije konkretnega stroja, ki je financiran iz nepovratnih sredstev in se izkazujejo kot dolgoročna pasivna časovna razmejitev.
lp
Re: prosim pomoč STROJ
Najlepšs hvala za potrditev.
Vam in vsem želim lepe praznike pa uspešnp in seveda zdravo novo leto in da bi nam država čim manj pobrala kar bgi ustvarili oz. da bi nam čim več dala.
Vam in vsem želim lepe praznike pa uspešnp in seveda zdravo novo leto in da bi nam država čim manj pobrala kar bgi ustvarili oz. da bi nam čim več dala.