OLAJŠAVA ZA DRUŽINSKE ČLANE

Moderator: Mirko Zbačnik

alno
Začetnik
Začetnik

OLAJŠAVA ZA DRUŽINSKE ČLANE

Odgovor Napisal/-a alno »

Otroka sva dobila v mesecu oktobru 2009.

Zanima me za katere mesece lahko uveljavljam olajšavo (a za okt. nov. in dec. ali samo nov. in dec.)?

Ali je olajšava odvisna od višine plače in ostalih dohodkov (regres, avtorski honorar...)? Potem takem je boljše, da vloži olajšavo tisti partner, ki ima višje skupne dohodke v letu?

Ali lahko vloži olajšavo za otroka tudi partner, če ni prijavljen na istem naslovu kot otrok?

A se, da kje na netu stiskati obrazec za oljašavo 2009?

Hvala za vašo pomoč, ker to delam prvič, potem bo šlo to že lažje. :wink:
orljek
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Re: OLAJŠAVA ZA DRUŽINSKE ČLANE

Odgovor Napisal/-a orljek »

[quote="alno"]Otroka sva dobila v mesecu oktobru 2009.

Zanima me za katere mesece lahko uveljavljam olajšavo : - za okt. nov. in dec.

..)? Potem takem je boljše, da vloži olajšavo tisti partner, ki ima višje skupne dohodke v letu? - da

Ali lahko vloži olajšavo za otroka tudi partner, če ni prijavljen na istem naslovu kot otrok? - da

A se, da kje na netu stiskati obrazec za oljašavo 2009? - da, stran dursa, fizične osebe, obrazci
alno
Začetnik
Začetnik

Hvala.
alno
Začetnik
Začetnik

Zdaj sem računal na e-davkih kolikšna je razlika ali dam jaz ali partnerka ortoka v oljašavo in mi zdaj ni jasno.

Razlika v letnem dohodku je skoraj 4.000 € bruto olajšava pride pa enaka neglede kdo jo vloži. Kako je to mogoče? Ali e-davki ne računajo pravilno, ali ker je samo za trimesece ali zakaj je olajšava enaka pri obeh čeprav sta dohodka tako različna?
Ali mogoče obstaja kakšna lestvica tudi pri olajšavah (npr. kot pri dohodnini, otroškem dodatku)?
bojča
Računovodja
Računovodja
Kraj: Maribor

Odgovor Napisal/-a bojča »

Obstaja tudi lestvica za vzdrževane člane za leto 2009.
Spodaj prilagam link:
http://www.durs.gov.si/si/davki_predpis ... leto_2009/
Upam, da boste lahko odprli link drugače pa pojdite na spletno stran: http://www.durs.gov.si/ in na prvi strani AKTUALNO najdete zadnjo alinejo: Lestvica za odmero dohodnine in olajšave.
Mogoče ste vzeli kar letni znesek bi pa morali mesečnega.
Lp
bojča
Računovodja
Računovodja

Tukaj pa vam pošiljam še obrazec, ki ga oddate na DURS do 5.2.2010, da vam upoštevajo olajšavo za otroka.
Link:
http://www.durs.gov.si/si/fizicne_osebe ... leto_2009/
Lp
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Višina olajšave se razlikuje le od števila vzdrževanih članov. Za prvega otroka je xxxxxx, za drugega otroka se ta poveča za določen znesek itd.
Ob upoštevanju konkretne olajšave za enega otroka pa je ta enaka ne glede na to kateri jo upošteva. Predlog, da jo vključi tisti, ki ima višje dohodke je v tem, da se zmanjša osnova za dohodnino (II) tistemu, ki ima višje bruto dohodke. Kolikor pa sta oba v istem dohodninskem razredu, pa je vseeno kdo jo uveljavlja.
Primer:
- bruto dohodki - prispevki za socialno varnost - splošna olajšava = osnova I: do tu je pri obeh enako, ker se upoštevajo dohodki posameznika
- osnova I (iz prejšnje alinee) - posebna olajšava za vzdrževane družinske člane = osnova za dohodnino II ....in ta se upošteva za število mesecev vzdrževanega člana, kar je pri vas tri mesece.

lp
orljek
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Odgovor Napisal/-a orljek »

[quote="slovan"] Kolikor pa sta oba v istem dohodninskem razredu, pa je vseeno kdo jo uveljavlja.

Ni zmeraj res - če je tisti, ki jo uveljavlja, na "dnu" razreda, ga olajšava pahne v nižji razred in je "slabši izkoristek" olajšave.

Še posebnost: če sta oba na "dnu" razreda, je priporočljivo, da eden uveljavlja 1-6, drugi pa 7-12.
bojča
Računovodja
Računovodja

Ali še vedno lahko starša uveljavljata olajšave na koncu leta po mesecih?
V primerih, da sta ločena mi je razumljivo, da uveljavlja za polovico leta tudi oče, če plačuje preživnino in seveda v dogovoru z mamo.
Lp
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Orljek popolnoma prav imate: včasih je potrebno vključiti tudi matematično logiko, ali ne?
Moja logika je bila uporabljena (in navedena) za primer, ko se izračuna osnova II in sta oba (z upoštevanjem olajšave) v istem dohodninskem razredu (za 3 mesece upoštevanja). Kolikor pa je že pred olajšavo nekdo tik pred prehodom v višji dohodninski razred, pa je potrebno kalkulirati: koliko bo kdo upošteval v olajšavo: ali tako kot vi predlagate (pol/pol) ali kako drugače! Matematika torej! In, če je že eden upošteval olajšavo med letom pri plači, bosta do roka poslala spremembo upoštevanja VDČ (oba)

lp
alno
Začetnik
Začetnik

Hvala vsem za zelo izčrpne informacije.

Pri meni ali pri njej pride olajšava za tri mesece skupaj 151,98 € (na mesec 50,66€). Očitno sva v istem razredu in ni važno kdo od naju vloži olajšavo. Vsaj tako mi pride izračun na e-davkih.

Za naprej me pa zanima, če dam vlogo, da mi olajšavo upoštevajo vsak mesec sproti in potem na koncu leta ugotovim, da bi bilo boljše, da bi imela olajšavo partnerka se, da to popraviti brez večjih težav za nazaj? Boljše je dobiti denar sproti kot pa več kot pol leta za nazaj, če pa se ne da popraviti potem je pa boljši na koncu izračunati in videti za koga je boljši, da uveljavi olajšavo.
A se na plačilni listi vidi, koliko je več neto plače zaradi olajšave ali bi moral potem to sam izračunati, če bi me zanimal ta podatek?
misty
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a misty »

Še jaz eno vprašanje. Otrok se je rodil v mesecu septembru. Zaposleni je uveljavljal olajšavo zanj pri plači. Pri olajšavi za VDČ sem zanj poročala mesece vzdrževanja od 10-12 (glede na izplačilo plače). Glede na to da mu pripada olajšava od 9-12, mora zaposleni sam poslati obrazec v katerem navede čas uveljavljanja olajšave od 9-12. Imam prav?
Hvla in lp
Odgovori