Pozdravljeni,
imam vprašanje, podjetje ima zemljišče, vodi jih po nabavni vrednosti, vendar smo naredili centev in so vredne veliko več kot so bile nabavljene. Tako da bi jih prevrednotili po tržni ceni, sedaj pa me zanima sledeče, kako naj to povečanje poknjižim. Ali med prihodke oz. prek kapitala, kako vi delate to? Kaj je potrebno še sporiti.
lp
prevrednotenje zemljišč
Moderator: Mirko Zbačnik
-
r.računovodstvo
- Začetnik

Re: prevrednotenje zemljišč
Zemljišče v lasti (konto 020), vodeno po nabavni vrednosti: 020/950.
Če je naložbena nepremičnina (konto 010) okrepitve ni (vsaj ne pri metodi nabavne vrednosti).
Če je zemljišče na zalogi (R6) - pa je povečanje zaloge.
Če se motim, me prosim popravite.
Če je naložbena nepremičnina (konto 010) okrepitve ni (vsaj ne pri metodi nabavne vrednosti).
Če je zemljišče na zalogi (R6) - pa je povečanje zaloge.
Če se motim, me prosim popravite.
-
r.računovodstvo
- Začetnik

vem, da jih ne prevrednotuješ, če jih vodiš po nabavni vrednosti, ampak glede na to da je njihova vrednost dosti višja bi sprejeli v aktu preusmeritev, vendar me zanima ali je vseeno ali višjo vrednost daš v prihodke ali v kapital (so kakšne omejitve?)
lp
lp
Tu je pomembno ali je zemljišče v lasti - vodeno na kontu 020 (kjer okrepitve so) ali je to naložbena nepremičnina na kontu 010 (kjer okrepitev ni).
-
r.računovodstvo
- Začetnik

Nepremičnino oz. zemljišče je v leasingu, ni vodeno kot naložbena nepremičnina, s časoma jo mislimo po vsej verjetnosti tudi prodati, vendar to bo trajalo tudi več let.... Radi pa bi jo prevrednotili zaradi nizke vrednosti kapitala, tako da bi se stanje poboljšalo.
Prevrednotenje opredmetenih osnovnih sredstev (ki izhaja iz računovodske usmeritve merjenja po modelu poštene vrednsoti) predstavlja presežek iz prevrednotenja na strani kapitala. Presežek pa se odpravi/znižuje: bodisi z razliko v amortizaciji, ki izhaja iz prevrednotene nabavne vrednosti oziroma najkasneje ob odtujitvi tega sredstva. Ker se zemljišča ne amortizirajo (razen v določenih primerih), se prenese presežek od prevrednotenja ob prodaji zemljišča. Vendar, ker gre za veliko vrednost (predpostavljam), ne pozabite tudi na obveznost iz odloženih davkov. (95/98).
lp
lp
-
r.računovodstvo
- Začetnik

RES JE, GRE ZA VELIKO VREDNOST CCA. 2 MIO €, A ODLOŽENI DAVKI, MORAJO BITI NUJNO, SEM ŽE BRALA O TEM, PRAKTIČNO PA ŠE NISEM NIKOLI IZVAJALA, PA ME MAL SKRBI, DA BOM VSE PRAVILNO NAREDILA, KER Z ODLOŽENIMI DAVKI JE KR PROBLEM....