Plačilo avansa

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
tincika
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Plačilo avansa

Odgovor Napisal/-a tincika »

Prosim za pomoč.

Kako naj poknjižim naslednje (še za leto 2009): bilo je rečeno da bo posojilo, ampak ni bilo potem nobene pogodbe. Sedaj pa mi je dir. rekel da naj kar knjižim kot dani avans, potem ko je bilo pa vrnjeno pa vračilo avansa. Ampak kako naj jaz to poknjižim če nimam nobenga dokumenta?
Začetnica na področju računovodstva
MG
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Koper

Re: Plačilo avansa

Odgovor Napisal/-a MG »

Avans komu in zakaj? Če je avans potem moramo vedeti točno kaj avansiramo.

Če je blago mora biti specifikacija.
Če gre za potne stroške prav tako.

A je bil denar vrnjen v kratkem času ? Je šlo za daljše obdobje?

Če je boil kratek čas. bi jaz naredila zapisnik o napaki pri nakazilu in bi to poknjižila kot izplačilo in vračilo po napaki.

Če gre za daljši čas bi vstraja na kreditni pogodbi s tem, da bi računala obresti med povezanimi osebami in boniteto.
tincika
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Gre za obdobje 60 dni. Ne vem res kaj naj naredim. jaz bi najrajši naredila kreditno pogodbo. a moramo obresti vseeno zaračunati?
20RUPELOD
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a 20RUPELOD »

Pozdravljeni,
sem se tudi jaz umešala zraven, ker imam podoben problem. Neka stranka se je zmotila in nam plačala nekaj, kar bi morali nekomu drugemu. Znesek je ostal na računu čez novo leto, potem pa sem ga vrnila nazaj. Na katere konte naj poknjižim, da bo o.k.Plačilo in vračilo?? Stranka ima tudi sicer obveznosti do nas, vendar še niso zapadle in ker je dober plačnik in imamo fer poslovne odnose, sem nakazala nazaj.
Lep dan, Monika.
anka
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a anka »

Če je bila napaka in če so vam nakazali pomotoma, naredite storno prejšnega dogodka.

POdobno kot če bi dal avans za blago , pa bi se izkazalo, da ga nimajo in bi ti vrnili denar:

Če me razumete. Tako bi bilo najbolj enostavno, brez kompliciranja. To boste morali prikazati tudi v bilanci kot predplačilo, če je ostalo čez novo leto. Tako kot ste zapisali: Plačilo in vračilo.

LP
orljek
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Odgovor Napisal/-a orljek »

tincika napisal/-a:Prosim za pomoč.

Kako naj poknjižim naslednje (še za leto 2009): bilo je rečeno da bo posojilo, ampak ni bilo potem nobene pogodbe. Sedaj pa mi je dir. rekel da naj kar knjižim kot dani avans, potem ko je bilo pa vrnjeno pa vračilo avansa. Ampak kako naj jaz to poknjižim če nimam nobenga dokumenta?
Po mojem je problem samo, če gre za povezano osebo ali fizično osebo ; drugače jaz ne bi kompliciral. lp
tincika
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Ne gre za povezano in fizično osebo. Razmerje d.o.o.-d.o.o. Se pravi kaj naj zdaj naredim?
kiki1234
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a kiki1234 »

Kako pa bi ravnali, če bi nakazali pomotoma nek znesek nekomu, ki pa omenjenega zmotnega preplačila NOČE VRNITI?????

Če bi bilo mogoče bi prosila za vaš nasvet, mogoče je kdo že imel slični problem???

Lp
uni
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a uni »

Monika, jaz imam za l.2009 isti primer,pa sem dobila nasvet, naj knjižim na neko drugo obveznost(R2) in potem zapiranje,ko bo vračilo v 2010.
Odgovori