Prispevki za humanitarne namene

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
suzana1
Začetnik
Začetnik

Prispevki za humanitarne namene

Odgovor Napisal/-a suzana1 »

Prispevki za humanitarne namene se priznavajo v višini 0,3% od ustvarjenih prihodkov (pri obračunu davka od dobička), če so izplačani organizacijam, ki so organizirane za opravljanje takšnih dejavnosti. Postavlja se vprašanje, če je npr. bolnica takšna organizacija? Saj je organizirana za opravljanje zdravstvenih storitev in se financira iz proračuna.

Krožijo informacije, da bolnica ni humanitarna organizacija, davčna uprava pa je baje v nekem Delovem članu pojasnevala, da je. Ima kdo kaj informacij oz. izkušenj glede tega?

Ali bi bilo mogoče boljše, če bi bolnici donirali sredstva z donatorsko pogodbo za nakup kakšnega aparata? (boljše glede na davčni vidik zadeve, saj se razumemo[:)])

lp
pika1
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a pika1 »

Ravno zadnjič sem bila ne seminarju in je bilo govora tudi o humanitarnih prispevkih in to ravno o bolnicah. G.Širc pravi, da bolnice v registraciji običajno tega nimajo navedeno zato pa imajo to speljano prek raznih organizacije, ki imajo to v registraciji, takrat je to davčno priznan strošek.
fendi
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a fendi »

Članek o tem, da dejavnost bolnišnic tudi sodi med humanitarne dejavnosti po mnenju ministrstva za finance, je bil pred kratkim v Delu.
:D
fendi
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a fendi »

Uh, Suzana1 je to že napisala, sorry, sem površno prebrala:oops:. Mislim pa, da ker članka niso demantirali, da velja, kar v njem piše in se imamo pravico nanj sklicevati.
Lp
SILVA
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a SILVA »

Tudi jaz imam podoben primer.Nakazali naj bi nekaj tisoč tolarjev lokalnemu gasilskemu društvu ob Novem letu. Nimam nobenih papirjev, samo njihovo položnico, kjer je pod namen vpisano :humanitarni organizaciji za gasilsko opremo. Ali to zadostuje, ali lahko nakažem, ali moram od njih dobiti kakšno potrdilo ?
ansaj
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a ansaj »

Imeti morate Potrdilo, da gre za humanitarno organizacijo.
katrijn
Nadračunovodja
Nadračunovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a katrijn »

Navadno so gasilska društva registrirana kot društva, njim pa lahko date donacijo, ker so neprofitne organizacije.

katrijn
sanja
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a sanja »

Mi smo gasilce prosili, da nam pošljejo prošnjo.
Na podlagi te prošnje smo jim nakazali.
Davčna priznala strošek. Nekaterim davčnim inšpektorjem najbrž ni dovolj samo nakazilo.
Odgovori