Poročanje za 2009 na DURS in podjemna pogodba

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Malena007
Novinec
Novinec

Poročanje za 2009 na DURS in podjemna pogodba

Odgovor Napisal/-a Malena007 »

Pozdravljeni!

V podjetju smo letos prvič imeli opravka z delom iz naslova podjemne pogodbe, zato bi vas prosila za pomoč oz. potrditev, da smo na DURS poročali pravilne podatke. Pri oddaji poročila za leto 2009 sem izbrala pri vrsti dohodka šifro - 1230 - Preostali dohodnek iz drugega pogodbenega razmerja. Pri dohodku sem vipisala bruto znesek za posameznega prejemnika iz pogodbnega razmerja obračunanega v obodju od 01.01.-30.11. (december sem izpustila, saj je bil izplačan v januarju), pod normirane stroške sem vpisala 10% od dohodka, in v stoplec akontacija dohodnine sem vpisala višino plačanega zneska iz naslova akontacije dohodnine.
Zanima me ali sem pravilno poročala na DURS ali obstajajo pri podjemni pogodbi kakšne izjeme? Sem izbrala pravilno vrsto dohodka? Kaj pa je s posebnim davkom, ki se obračuna v višini 25% od bruto - ga je potrebno kje navesti?

Za vsak nasvet in odgovor se vam že v naprej zahvaljujem in vam želim lep vikend.
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Re: Poročanje za 2009 na DURS in podjemna pogodba

Odgovor Napisal/-a slovan »

Dohodki na podlagi podjemnih pogodb, izplačani v obdobju od januarja do decembra 2009 se poročajo v kontrolnih podatkih.
Vpišejo se v vrsto dohodka 1230, upošteva (vpiše) se 10% normiranih stroškov in plačana dohodnina v višini 25% davčne osnove (10% od 90%-nega dohodka), skratka isti podaki, ki so v REK-2 obrazcu in se nanašajo na prejemnika dohodka.
Posebni davek od določenih prejemkov ni davek, ki bi bremenil prejemnika/ni sestavni del njegovega dohodka, temveč ta davek bremeni izplačevalca, zato to ni predmet kontrolnih podatkov.

lp
Malena007
Novinec
Novinec

Re: Poročanje za 2009 na DURS in podjemna pogodba

Odgovor Napisal/-a Malena007 »

:D hvala za odgovor
Se pravi, da sem naredila pravilno, da nisem zajela v poročanje obačuna za december, saj je bil izplačani v januarju 2010.
Še enkrat hvala za pomoč in lp
Odgovori