Če izdajamo račune fizičnim osebam s podatki po 34. členu ZDDV, kar ZDDV ne prepoveduje, kam jih potem evidentiramo v KIR in posledično v davčni obračun?
lp
evidentiranje izdanih računov v DDV evidencah
Moderator: Mirko Zbačnik
Preglejte v arhiv (spet ddv, računi po 34.in 35.čl.). Tam je o tem veliko napisanega.
Tudi sama sem še zmeraj v dilemi, sama menim, da ni prepovedano izdajati fizičnim osebam po 34. členu ZDDV, nekateri "člani foruma" so mnenja, da to zavede v stolpce od 11-14 (kamor se zavede davčne zavezance z id številko). Ker pa mi račune davčnim zavezancem še vedno izdajamo oz. napišemo davčno številko oz. Id številko, jih zavedemo v st.11-14. Končne kupce zavedem v stolpce 15-18, kjer je razvidno, da niso davčni zavezanci.
Brez zamere, da se se spet toliko ...
Lep dan še naprej
Tudi sama sem še zmeraj v dilemi, sama menim, da ni prepovedano izdajati fizičnim osebam po 34. členu ZDDV, nekateri "člani foruma" so mnenja, da to zavede v stolpce od 11-14 (kamor se zavede davčne zavezance z id številko). Ker pa mi račune davčnim zavezancem še vedno izdajamo oz. napišemo davčno številko oz. Id številko, jih zavedemo v st.11-14. Končne kupce zavedem v stolpce 15-18, kjer je razvidno, da niso davčni zavezanci.
Brez zamere, da se se spet toliko ...
Lep dan še naprej
Tudi mi izdajamo račune le po 34. čl. . I-RAČ po novem zahteva delitev le na račune izdane po 34. čl. ali po 35.čl., zato vse račune vpišem v kolone od 11 - 14, četudi vem da so bili računi izdani fizični osebi. Zmedo pa delajo obrazci DDV-O, ki še niso popravljeni. Tam se ravnam po pravilniku in prenesem podatke v zap. 31 in 32. Takšna so navodila tudi v IKS-u 9 na strani 80. Očitno je starih obrazcev še precej na zalogi in ne bodo izdali novih, dokler ne bodo stari pošli. Očitno mora davčna šparat, za nas pa jih ne briga.
Tudi mi izdajamo račune fizičnim osebam, pa raznim društvom in klubom itd. po 34.členu, katere mi zajema v kol. 11-14 (seveda po mučnih prilagoditvah povezav med GK in davčnimi evidencami). Vendar jih potem ne prestavljam v obr.DDV-O iz kol.31 in 32 (kamor mi jih avtomatsko zajame) v kol. 33 in 34. Kam bi pa prišla, če bi vsak mesec (ročno) še to ven zbirala in prestavljala:shock:!
Upam, da s tem ne delam prekrškov.
Naj se že enkrat zmenijo in uskladijo evidence. Na IKS pa tudi ne dam več toliko, včasih imajo na davčni povsem drugačna tolmačenja.
Lep popoldan!
Anela
Upam, da s tem ne delam prekrškov.
Naj se že enkrat zmenijo in uskladijo evidence. Na IKS pa tudi ne dam več toliko, včasih imajo na davčni povsem drugačna tolmačenja.
Lep popoldan!
Anela
Glede tega prikazovanja računov imam mnenje davčne uprave št. 426-02-20/2003 z dne 08.11.2004, ki je bilo poslano po e-mailu in se glasi (del tega odgovora):
"Pri spremembi 169. člena pravilnika o izvajanju ZDDV (Ur.l. RS, št. 17/04, 45/04 in 84/04) smo izjajali iz določil ZDDV, kar pomeni, da se v knjigo izdanih računov obdavčen promet zavezancem za DDV evidentira po računih izdanih na podalgai 34. člena ZDDV (stolpsi 11-14) in obdavčen promet končinm potrošnikom po računih na podlagi 35. člena ZDDV (stolpci 15-18.
Kot opisujete v vašem dopisu, izdajate račune fizičnim oseba s podatki po 34. členu ZDDV, kar ZDDV sicer ne prepoveduje, temveč za fizične osebe predpisuje le minimalne podatke po 35. členu ZDDV. Ker PZDDV te možnosti trenutno ne predvideva bomo omenjeno problematiko proučili ob prvi spremembi PZDDV."
Sedaj pa vedi, kako naj evidentiramo do prve spremembe PZDDV.
lp
"Pri spremembi 169. člena pravilnika o izvajanju ZDDV (Ur.l. RS, št. 17/04, 45/04 in 84/04) smo izjajali iz določil ZDDV, kar pomeni, da se v knjigo izdanih računov obdavčen promet zavezancem za DDV evidentira po računih izdanih na podalgai 34. člena ZDDV (stolpsi 11-14) in obdavčen promet končinm potrošnikom po računih na podlagi 35. člena ZDDV (stolpci 15-18.
Kot opisujete v vašem dopisu, izdajate račune fizičnim oseba s podatki po 34. členu ZDDV, kar ZDDV sicer ne prepoveduje, temveč za fizične osebe predpisuje le minimalne podatke po 35. členu ZDDV. Ker PZDDV te možnosti trenutno ne predvideva bomo omenjeno problematiko proučili ob prvi spremembi PZDDV."
Sedaj pa vedi, kako naj evidentiramo do prve spremembe PZDDV.
lp