POPRAVLJANJE OBRAČUNA DDV IN SAMOPRIJAVA

Moderator: Mirko Zbačnik

BIGI
Nov član
Nov član

POPRAVLJANJE OBRAČUNA DDV IN SAMOPRIJAVA

Odgovor Napisal/-a BIGI »

Po oddaji decemberskega obračuna ddv, se je izdal še račun za dobavo storitev v letu 2009.
Tega računa nismo uspeli pravočasno vključiti v decemberski ddv. Sedaj se pripravljamo na popravek.
Sedaj sem v dilemi ali se naredi samoprijava, ali ne? Ima kdo izkušnje? Namreč PZDDV navaja, da popravek vključiš v obračun, v katerem je ugotovljena napaka. Kaj pa samoprijava? Prosim za pomoč. :oops:
uni
Super računovodja
Super računovodja

Re: POPRAVLJANJE OBRAČUNA DDV IN SAMOPRIJAVA

Odgovor Napisal/-a uni »

Pokličite referentko na Rurs.
Po moje popravek ddv za december oz.kar takoj oddaja ddv za januar, vanj vkjučiti ta račun in plačati obresti po tem računu,za čas od plačila decemberskaga do dejanskega plačila ddv po tem računu-znesek obresti pove referentka.
BIGI
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a BIGI »

Posredujem informacijo, ki sem jo prejela DURS (ustno).
Tri variante so mi povedali:
- prva, da naredim samoprijavo z obračunom obresti, vendar bi jo morala delati po prejemu vračila ddv(se pravi po 28.02.10)
- druga, da danes popravljam davčni obračun za december in se nam 30 dnevni rok za vračilo ddv šteje od današnjega dne,
- tretja, da vključim izpuščen račun v januarski obračun in obračuna zamudne obresti od 29.1.10-28.2.10

Odločili smo se za to zadnjo.
lp
VID1993
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a VID1993 »

Pozdravljeni, BIGI.
Ali vam je obresti izračunala davčna referentka?

lp
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Sam bi v tem primeru popravil (ponovno oddal pravilen obrazec) za december (pri oddaji pazite, da označite december). Popravkov DDV navadno ne delamo s samoprijavami, pač pa jih lahko tudi vključimo v obračun obdobja, takrat, ko napako odkrijemo. Zamudne obresti obračunamo in jih nakažemo na isti račun, vendar ločeno, zaradi preglednosti.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
Radovednež
Začetnik
Začetnik
Kraj: Slovenia
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Radovednež »

Prosim za nasvet - kaj bi vi naredili?

Pomotoma sem pri prejetem računu za september označil, da je DDV neobdavčen, namesto, da je neodbiten (račun za servis avta) in seveda posledica napačna vrednost dobav v DDV obračunu, kar pa ne vpliva na obveznost plačila DDV-ja. Ali bi vi to ugotvljeno napako popravljali ali pa bi se delali, kot da je niste nikoli opazili.

Če ja, kako? Sem zaradi mirnega spanca za popravljanje - upam, da je enostavno.

Hvala vsem, ki mi boste odgovorili.

LP
Carpe diem!
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

Vrednost DDV je nespremenjena. Podobno se mi je zgodilo pri neki stranki, ne vem zakaj moram sedaj ročno vnašati obrazec, da sem vnesel pod napačno vrstico. Gledal sem le rezultat. V dogovoru z referentko sem to "lepotno" napako popravil tako, da sem pri naslednji oddaji to popravil kot storno takrat napačne postavke in povečanjem prav4e. Pri meni je šlo sicer za bolj "opazno" napako, podatek sem vpisal pod dobavo iz EU. Poleg sem priložil dopis z obrazložitvijo.

Pokličite svojo referentko, (saj veste za 01 369-30-30, nato 2 in vaša DŠ) in se bosta dogovorila. Če ne bo drugega učinka, boste imel "notranji mir."
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
Radovednež
Začetnik
Začetnik
Kontakt:

Hvala!

LP
Carpe diem!
Radovednež
Začetnik
Začetnik
Kontakt:

Sem tudi sam klical referentko in mi je isto svetovala, da pri naslednjem obračunu povečam vrednost in napišem obrazložitev. Mirko, kako pa ste vi tole rešili v glavni knjigi? Na primer jaz sem popravil prejeti račun in se je nato avtomatsko popravil tudi DDV-O obrazec v mojem programu. Sedaj bodomDDV-O obrazci različni.....
Carpe diem!
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

Na podoben način kot vi, tudi sam popravljam. Če se le da, popravim originalen račun, drugače pa storniram napačen in vnesem nov račun. Pomagam si pač s programom in čim manj kompliciram zadevo.

Za knjiženje imam pać avtomatske nastavitve prejetih in izdanih dokumentov.... .
Mirko Slika
Radovednež
Začetnik
Začetnik
Kontakt:

OC, potem popravim prejet račun za september s tem se mi avtomatsko v programu popravi DDV-O za september, na e-davkih pa povečam vrednost na obračun za december. To pomeni, da se mi programski DDV-O za septemeber in december razlikujejo od teh ve-davkih - ni to malo čudno? Bom pripel obrazložitev k vsakemu, da se bom čez let znašel....

Hvala za pomoč Mirko!

LP
Carpe diem!
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

Da, to ni ravno računovodsko praivlno glede zaporedja knjižb; popravljali naj bi s storni, a si pač pomagamo, kakor je nam lažje. K temu nas napotujejo tudi avtomatsko knjiženje.... kaj hočemo.
Mirko Slika
Odgovori