bilanca stanja 2008

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
ksenija94
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

bilanca stanja 2008

Odgovor Napisal/-a ksenija94 »

Pri pregledu bilance stanja za 2008 sem ugotovila, da je obveznost 1.090,00 € večja in s tem posledično podjetnikov kapital za ta znesek nižji.
Ker delam prvič me zanima kako naj sedaj popravim za nazaj oziroma ali lahko naredim knjižbo v letu 2009 (popravek)
Bolj logično pa se mi zdi, da bi morala na Durs poslati popravek, saj nam dovoljuje popravke do enega leta.
Prosim vas za pomoč iz vaših izkušenj.
z lepimi pozdravi
:)
Ksenija
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Re: bilanca stanja 2008

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Skladno z uvodom k SRS napako popavite, ko jo najdete. Če gre le za napačna stanja v BS in to ne vpliva na davčni obračun, ne popravljate davčne bilance za nazaj. Četudi bi ugotvljena napaka vplivala na davčni izzid, tovključite v tekoči obračun:
- kot popravek napak za nazaj, ko gre za popravek bistvene napake, večjega, pomembnega znseska - prek prenesenega poslovnega izida (knjiženje na KS 93), kar upoštevat tudi v davčnem obračunu vrubriki ("popravki napak za nazaj" - nekako takole glasi rubrika).
- kot odhodek obdobja, če gre za manjše, nepomembne postavke. Znesek vključite pod odhodke obdobja tudi v davčnem obračunu.

Ravno tako je s poročili AJPES - mogoče le, da popravite pdotake preteklega obdobja.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
ksenija94
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a ksenija94 »

V davčnem obračunu ni nobenih napak je vse OK, samo v BS je obveznost večja. To pomeni, da lahko v letu 2009 popravim in sicer na kontu 2xxx zmanjšam in 9xxx povečam. Razmišljam prav.

Hvala za odgovor
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Tako nekako in nič panike :spomezik: .
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
Odgovori