Obračunana/vplačana akontacija

Moderator: Mirko Zbačnik

mansu1
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ptuj

Obračunana/vplačana akontacija

Odgovor Napisal/-a mansu1 »

Prosila bi samo za pomoč pri razjasnitvi teh dveh pojmov. Pri GD je postavka v davčnem obračunu vplačane akontacije, pri SP pa obračunane akontacije.
Ali v obeh primerih vpišem znesek obračunane akontacije, ki je bila določena za leto 2009 (vse , ki so bile plačane v 2009 + en obrok, ki je plačan v 2010 ) ali samo tiste, ki so bile dejansko plačane v 2009.
Hvala in lp
Nobena težava ni taka, da je ne bi mogli rešiti skupaj, le malo pa je
takih, ki jih lahko rešimo sami. (Lyndon B. Johnson)
hoper1
Začetnik
Začetnik

Re: Obračunana/vplačana akontacija

Odgovor Napisal/-a hoper1 »

Jaz pri s.p.-jih vpišem obračunane, ne glede na to ali so bili plačani ali ne.Nekateri so dolžni več obrokov kot samo zadnjega z valuto v jan 2010.

lp
mansu1
Super računovodja
Super računovodja

Ja, mislim , da se pri GD in pri SP vpisuje obračunana.
Naj me kdo popravi, če narobe razmišljam, prosim....
Naty73
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana okolica

Odgovor Napisal/-a Naty73 »

seveda se vpiše obračunana... tisto, kar še ni plačal, se itak vodi kot davčni dolg, ker je že zapadlo.
Naty

Če imava jabolki in si ju izmenjava, imava še vedno vsak eno jabolko. Če pa si izmenjava ideji, ima vsak po dve. (George Bernard Shaw)
mansu1
Super računovodja
Super računovodja

Hvala :wink:

lp
uni
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a uni »

Naty..
"seveda se vpiše obračunana... tisto, kar še ni plačal, se itak vodi kot davčni dolg, ker je že zapadlo."

ker je že zapadlo... zapadlo še ni-zapade v plačilo šele 10.1.2010 npr., vendar je obevznost za decemer-zato se upošteva.
Naty73
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana okolica

Odgovor Napisal/-a Naty73 »

ja seveda, tudi decemberska, ki zapade 10.1., se upošteva... hvala za dopolnilo
Naty

Če imava jabolki in si ju izmenjava, imava še vedno vsak eno jabolko. Če pa si izmenjava ideji, ima vsak po dve. (George Bernard Shaw)
vrod
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a vrod »

Se opravičujem ampak meni še vedno ni čisto jasno.
Za s.p.-je ni nobene dileme. Vpiše se vse obračunane akontacije. Poenostavljeno 12x akontacija oz. 4x akontacija, neglede na to ali so plačane ali ne. Ker piše obračunane akontacije.
Za pravne osebe pa je vsaj pri meni dilema. Piše namreč vplačane akontacije. Kaj se torej pri pravnih osebah upošteva samo vplačane do 31.12.2010? Se pravi 11 akontacij ali se vpiše tudi pri njih vseh 12 kljub temu, da bo decemberska vplačana šele 10.1.2010?

Hvala za pojasnilo.
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Pri d.o.o.-jih: 3. odstavek zakona o davku od dohodkov pravnih oseb:
Za plačano akontacijo davka se rezidentu ......, zmanjša obveznost za plačilo davka po davčnem obračunu.....

2. odstavek 370. člena Zakona o davčnem postopku:
Davčni zavezanec mora razliko med plačano akontacijo in izračunanim davkom plačati........

Skratka v davčnem obračunu se upoštevajo plačane akontacije za davčno obdobje - plačane pa so od 10. februarja (za januar) do 10. januarja (za december) naslednjega leta.

S.p. = dejavnost:5. odstavek 128. člena zakona o dohodnini:
Predhodna akontacija dohodnine od dohodka iz dejavnosti in davčni odtegljaj iz 68. člena tega zakona se odštejeta od akontacije dohodnine iz 1. 2. in 3. odstavka tega člena.....
4. odstavek: predhodna akontacija dohodnine iz dohodka iz dejavnosti se za davčno leto določi v višini akontacije dohodnine od dohodka iz dejavnosti po zadnjem obračunu akontacije dohodnine.......
Iz tega izhaja, da pri s.p.-jih ni tako natančno definiran pojem ali obračun ali plačilo, vendar iz samega Pravilnika o obrazcu za davčni obračun....izhaja, da je to obračunana predhodna akontacija iz zap. 29 davčnega obračuna prejšnjega davčnega obdobja (leto 2008).

lp
vrod
Začetnik
Začetnik

Slovan hvala za izčrpen odgovor ampak prosim te še, če mi odgovoriš na primeru.

Kot PRAVNA OSEBA smo v letu 2009 plačali 11x 500€ = 5.500€. 10.1.2010 smo plačali še decembersko akontacijo 500€. V davčni obračun vpišem 5.500€ ali 6.000€ ?
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

slovan napisal/-a:Skratka v davčnem obračunu se upoštevajo plačane akontacije za davčno obdobje - plačane pa so od 10. februarja (za januar) do 10. januarja (za december) naslednjega leta.
lp
vrod
Začetnik
Začetnik

To razumem. Tudi zakon poznam. Ampak potem so to obračunane kot pri s.p.-ju in ne vplačane. Slovenščina razlikuje med tema pojmoma. Vplačane pomeni da bi vpisal v mojem primeru 5.500€, obračunane pa 6.000€ kajti decemberske akontacije nisem še vplačal.
Torej če poenostaviva v vrstico 22 obračuna davka se vpiše obračunane akontacije. Se strinjava?
Odgovori