Samoobdavčitev in obrazec DDV-O

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Naty73
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana okolica

Samoobdavčitev in obrazec DDV-O

Odgovor Napisal/-a Naty73 »

Malo sem zmedena:
nabava blaga v drugi državi članici EU, ki je brez DDV, ker dobavitelju predložimo našo ID številko.
Kam se taka nabava vpiše: ali v polje 23 oz. 24 ali v polje 25? Ni mi čisto jasna razlika med pridobitvijo blaga iz druge države članice ter samoobdavčitvijo kot prejemnik blaga.
Vem pa, da 76.a člen sodi v polje 25 :sodobren:
Naty

Če imava jabolki in si ju izmenjava, imava še vedno vsak eno jabolko. Če pa si izmenjava ideji, ima vsak po dve. (George Bernard Shaw)
bojča
Računovodja
Računovodja
Kraj: Maribor

Re: Samoobdavčitev in obrazec DDV-O

Odgovor Napisal/-a bojča »

Nabava blaga (torej pridobitev blaga iz EU 20%) se vrednost računa vpiše v 32, DDV pa v stolpec 41 in 23.
Če gre za pridobitev storitev iz EU 20% se vrednost računa vpiše v 32a, DDV pa v stolpec 41 in 23a.
Če imate dobave po 76.a členu 20% gre vrednost računa v stolpec 31a, DDV pa v stolpec 25.
Če imate samoobdavčitev (nabava blaga in storitev) iz drugih držav pa gre vrednost računa v stolpec 31, DDV pa v stolpec 41 in 25.
Drugače pa če imate možnost poglejte v IKS 1-2/2010 od strani 259 do 288 je zelo dobro razloženo.
Upam, da sem vse prav napisala in da nisem kiksnila kako številko. Naj še kdo prosim pogleda.
dacer
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a dacer »

Drži.
lp
Naty73
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana okolica

Odgovor Napisal/-a Naty73 »

100x hvala obema.
Naty

Če imava jabolki in si ju izmenjava, imava še vedno vsak eno jabolko. Če pa si izmenjava ideji, ima vsak po dve. (George Bernard Shaw)
žaklina
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a žaklina »

A se pod nabavo blaga tukaj šteje tudi strošek goriva in cestnine v tujini ( EU ), preko računov od DKV ( posrednik ) ??? A se tukaj tudi naredi samoobdavčitev??

lp
Radovednež
Začetnik
Začetnik
Kraj: Slovenia
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Radovednež »

Mene tudi zanima, če imamo material, na primer za osebni računalnik, ki ga naročimo iz UE, in ga po pošti prejmemo, prodajalec nam ni zaračunal DDV, ai moramo narediti samoobdavčitev.

Žaklina vi ste verjetno to že raziskala...

Hvala in LP
Carpe diem!
anka
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a anka »

Če je to namenjeno nadaljni prodaji ali osnovno sredstvo ali nadomestni deli, ne glede na to, če ste dali svojo id številko in ste prejeli račun od dobavitelja iz EU , na katerem ni zaračunan DDV naredite samoobdavčitev. Paziti morate samo v kolikor je datum opravljene storitve npr. v avgustu in prejem računa v septembru se upošteva vstopni ddv v septembru, obračunani pa v avgustu (v primeru enomesečnega zavezanca za ddv).

Upam, da imam prav.
Radovednež
Začetnik
Začetnik
Kraj: Slovenia
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Radovednež »

ne to je samo oprema, ko niso ne OS in ne drobni invetar, zvočniki, tipkovnica in disk in mislim, da še en programček, kar mi sami uporabljamo, jaz bi to dal med stroške. kako naj to knjižim in kako z DDV, vse je bilo v juliju 2013

hvala in lp
Carpe diem!
Odgovori