Hotela sem začeti vnašat podatke na Ajpes,pa vidim neke spremembe-čeprav je biulo rečeno, da ni nobenih sprememb:
1.dodana je obrazec odatni podatki k podatkom iz izkaza poslovnega izida - do tujine
2. nikjer ne vidim "obrazca" za pojasnila?!? Ali ga je treba uvoziti, nio več praznega lista ,kamor pišemo?
Pa še dodatno vprašanje:
3. Kam se pravilno knjiži dobropis ,prejet od zavorovalnice,kot bonus na podlagi višine prometa za leto 2008-prejet konec leta 2009 (gre za majhen znesek)- ne vem, ali je prav kt 768 ali je bolje na 789(tu imam knjižene že praske izravnave).
Lepo prosim za vse 3 odgovore, da razjasnim te stvari-pa hvala že vnaprej.
obrazci se vam sproti dodajajo ko izpolnite vse predhodne in jih shranite, čisto na koncu se vam odpre obrazec za pojasnila, ki jih lahko pripnete v PDF ali jih ročno vnesete v program (tako kot lani)
jaz bonus zavarovalnice knjižim na druge izredne prihodke.
Naty
Če imava jabolki in si ju izmenjava, imava še vedno vsak eno jabolko. Če pa si izmenjava ideji, ima vsak po dve. (George Bernard Shaw)
Hvala,
ampak zap.1 je vseeno nova ,kajne?
Tudi glede tč.2 je potem letos na novo torej...mislim na sam sistem-do tja pa še nisem prišla, da bi se mi kaj dodalo...hvala.
Samo konta "drugi izredni prihodki" pa po novih (sadj že starih)srs ni več- izrednih ni več..so drugi prihodki....
Mene bolj zanima, ali lahko pustim na 768,kjer že imam knjiženo.ali je kaj narobe?
drugi prihodki, to sem mislila... sicer po moje ni take dramatične napake, če pustite na 76, ampak po vsebini to niso prihodki iz poslovanja (mogoče za drugič če boste imeli tak primer)
Naty
Če imava jabolki in si ju izmenjava, imava še vedno vsak eno jabolko. Če pa si izmenjava ideji, ima vsak po dve. (George Bernard Shaw)
Vidim,da nekateri še delate .in še celo pomagate...Hvala.
Bi pa lepo prosila še odgovore na gornje točke.Da lahko začnem malo zaključevati.
Pa še eno dodatno vprašanje imam-kar tu:
4. ali mora mikro(ali malo)podjetje sestaviti tudi BS ,ipi po različici 1 ali 2, v skladu s srs, ali to nujno,če da na ajpes izjavo, da so tako za djavno objavo kot državno statistiko podatki-če izkazov po srs za lastne potrebe,za banko...ne rabi?
Pa resnično iskarena hvala.
I. Vsi ti obrazci so že od leta 2008:
Priloga 2A: Podatki iz bilance stanja
Priloga 2B: Podatki iz izkaza poslovnega izida
Priloga 2C: Podatki iz izkaza bilančnega dobička/bilančne izgube
Priloga 2Č: Dodatni podatki k podatkom iz bilance stanja - podatki o terjatvah in obveznostih do tujine
Priloga 2D: Dodatni podatki k podatkom iz izkaza poslovnega izida - do tujine
Nadaljevanje navodila o predložitvi letnih poročil:
7. Dodatni podatki
(1) Družbe ter srednji in veliki podjetniki, ki imajo poslovne odnose s tujino in morajo AJPES predložiti dodatne podatke k podatkom iz bilance stanja – podatke o terjatvah in obveznostih do tujine (nerezidentov) za koledarsko leto na obrazcu iz PRILOGE 2Č, te podatke izkazujejo ločeno:
– do povezanih družb (nerezidentov), v katerih ima družba neposredne naložbe,
– do povezanih družb (nerezidentov), ki imajo neposredne naložbe v družbi,
– do nepovezanih družb (nerezidentov).
(2) Družbe ter srednji in veliki podjetniki, ki imajo poslovne odnose s tujino, morajo AJPES predložiti tudi dodatne podatke k podatkom iz izkaza poslovnega izida – do tujine za koledarsko leto na obrazcu iz PRILOGE 2D.
II. 2) ste že dobili odgovor glede pojasnil
3) Menim, da je bonus povezan z drugimi prihodki, ne pa s poslovnimi prihodki, saj bonus ni povezan s poslovnimi učinki (789 = ostali prihodki).
4) uni vprašanje je nejasno!
Slovan,hvala za dogovor.
Se opravičujem za prilogo 2d-čisto sem spregledala,da sem jo oddajala že za 2008! res se opravičujem...čisto neznano mi je zvenela.
3)torej če sem vas prav razumela, so lahko na kontu 789 knjižene in parske izravnave in ta bonus?
4.zanima me,ali je dovolj,da oddamo vse kar je treba na ajpes in ddpo na durs,in imamo za svoj arhiv samo to; ali pa moramo kot majhna družba izdelati še IPI,BS po SRS oz.ZGD,kot smo to včasih?(v iksu je napisano,da mora vsaka družba po ZGD še evdno sestaviti IPI po eni od obeh različic).
Vendar tega za svoje potrebe ne rabimo, ker nam podatki ,oddani na ajpes,zadostujejo(pravtako je v redu za predložitev na banko). Ali je ob inšpekciji še vedno potrebna IPI po različici I ali II?
Upam,da je sedja jasno,kaj me muči....in da ste še pri volji za odgovor.
Analitične konte uporabljajo družbe glede na svoje potrebe. Če imate drugih dohodkov več različnih vrst in so ti "pomembne narave" boste za posamezne vrste odprli svoj ananlitični konto: prejeti bonusi, izravnave/centi"", drugi dohodki...
Če pogledate ZGD in SRS boste ugotovili, da se oblike izkazov bistveno ne razlikujejo od tistih, ki se uporabljajo za javno objavo. Izkazi za AJPES so prirejeni za računalniško obdelavo podatkov z vzpostavljenimi vrsticami za seštevke po vsebini, medtem ko jih izkazi iz ZGD in SRS nimajo. Razlika med oblikami ZGD in SRS pa so v tem, da predvsem pri bilanci stanja "določajo" obliko bilance za javno objavo glede na velikost družb.
Bilance/izkazi za lastne potrebe so lahko v obliki kot so za javno objavo, vendar menim, da so pomembnejša od oblike izkazanih podatkov, pojasnila k tem izkazom. Tista pojasnila, ki so vključena v izkaze za javno objavo, so le ena izmed oblik, ki zadoščajo javni objavi, niso pa najbolj primerna za notranje potrebe.
Kot primer:
- zemljišča: v pojasnilih za javno objavo ni potrebnega nobenega pojasnila, za notranje potrebe pa postavko pojasnujemo še z: parcelno številko, številko zemljiškega izpiska, ki potrjujejo lastništvo zemljišča in tako sodi med naše premoženje, morebitne zastavne pravice, ki jih imajo drugi na tem zemljišče itd....
- zaloge: način vrednotenja izhaja že iz pojasnil za javno objavo, za notranje potrebe se ta pojasnila dopolnijo še z: starostjo zalog; morebitna slabitev zalog in vzroki za slabitev ter s tem vpliv na poslovni izid tekočega obdobja;
- kratkoročna/dolgoročna posojila: zapadlost posojil, dana jamstva za prejeta posojila, členitev po posojilodajalcih......
- denarna sredstva: členitev na TRR-je odprte pri različnih izvajalcih plačilnega prometa, odobreni okvirni krediti-limiti itd.....
- čisti prihodki od prodaje: so že v izkazu za javno objavo dovolj razčlenjeni, tako da zadoščajo tudi za notranje potrebe. Kolikor pa nas zanimajo še znotraj teh oblik prihodkov, pa jih za notranje potrebe nadalje pojasnjujemo: po največjih kupcih; po državah (EU ali pa tretjih državah ....
Kakorkoli, veliko teh pojasnil je tako v poslovnih poročilih, ki jih izdelajo družbe za določeno poslovno leto. Sestavni del poslovnega poročila je tudi računovodsko poročilo sestavljeno iz: bilance stanja, izkaza poslovnega izida, izkaza denarnih tokov (če je za velikost družbe to predpisano), izkaza gibanja kapitala (v javni objavi je to prirejena priloga: izkaz bilančnega dobička/izgube) , pojasnil k izkazom. ...
Hvala za tako izčrpen odgovor!
Če na kratko povzamem razumevanje vašega:
tč.3: knjiženje na 768 ni ustrezno; na 789 pa imam lahko skupaj s parksimi in ostalim, če ne rabim za notranje evidence razdeljeno
tč.4: ob inšpekcijskem pregledu bodo zadostovali IPI,BS,Pojasnila...,oddani na Ajpes
(če za notranje potrebe zadostuje).