Davčni obračun - subvencija
Moderator: Mirko Zbačnik
Davčni obračun - subvencija
Pozdravljeni!
Prosim vas za nasvet kako se reši zadeva pri Davčnem obračunu subvencija za samozaposlitev.
Knjiženo imam 110/966 4500€ in 966/768 za 5 mesecev 937,50 €.Sedaj pa ne vem se v davč. obračun vpiše celotni prihodek 4500 € ali samo sorazmerni delež.Drugih prihodkov l letu 2009 ni bilo. Pri vnosu 4500 € pa mi obračuna pozitivni poslovni izid in dokaj visok davek. V prilogi za Ajpes pa imam negativni posl. izid. Je logično?
Hvala in LP.
Prosim vas za nasvet kako se reši zadeva pri Davčnem obračunu subvencija za samozaposlitev.
Knjiženo imam 110/966 4500€ in 966/768 za 5 mesecev 937,50 €.Sedaj pa ne vem se v davč. obračun vpiše celotni prihodek 4500 € ali samo sorazmerni delež.Drugih prihodkov l letu 2009 ni bilo. Pri vnosu 4500 € pa mi obračuna pozitivni poslovni izid in dokaj visok davek. V prilogi za Ajpes pa imam negativni posl. izid. Je logično?
Hvala in LP.
Re: Davčni obračun - subvencija
Če imate na 768 knjižen samo sorazmerni del subvencije (937,50 EUR), potem toliko subvencije upoštevate tudi v davčnem obračunu.
Naty
Če imava jabolki in si ju izmenjava, imava še vedno vsak eno jabolko. Če pa si izmenjava ideji, ima vsak po dve. (George Bernard Shaw)
Če imava jabolki in si ju izmenjava, imava še vedno vsak eno jabolko. Če pa si izmenjava ideji, ima vsak po dve. (George Bernard Shaw)
Kaj mislite ali bi bilo kaj narobe, če celotni znesek subvencije celoti v leto 2009?
Rada bi povečala davčno osnovo, ker imamo izgubo in bi rada malo zmanjšala.
Rada bi povečala davčno osnovo, ker imamo izgubo in bi rada malo zmanjšala.
ravno o tem sem sama pred časom spraševala na forumu, ker je znanec dobil informacijo od davčne kontrolorke, da ni potrebno razmejevati, vendar pa moramo upoštevati rač. standarde - po teh pa je potrebno razmejevati 
Naty
to je pa res čudno, da enkrat država ne "vleče na svojo stran".
ker v tem primeru vsekakor nosi posledice podjetje - manjša izguba za pokrivanje se pravi več davka v prihodnjih letih - če že ne tekoče leto.
hvala za odgovor.
ker v tem primeru vsekakor nosi posledice podjetje - manjša izguba za pokrivanje se pravi več davka v prihodnjih letih - če že ne tekoče leto.
hvala za odgovor.
ne zdaj s tem vzeti za 100% da ni potrebno razmejevati... ker to je vseeno izjavila kontrolorka (brez podcenjevanja), ne vem kako bi gledali davčni inšpektorji.....
Naty
ne - brez panike bom kar na razmejitvah pustila.
zdaj se sicer spomnin enega primera za nazaj - sem naredila isto zadevo - subvencijo sem dala vse na prihodke tistega leta in je bil potem pregled in takrat niso nič rekli in tudi niso nikjer omenili te zadeve.
pa saj če država ni nič na izgubi se verjetno ne spuščajo.
lp
zdaj se sicer spomnin enega primera za nazaj - sem naredila isto zadevo - subvencijo sem dala vse na prihodke tistega leta in je bil potem pregled in takrat niso nič rekli in tudi niso nikjer omenili te zadeve.
pa saj če država ni nič na izgubi se verjetno ne spuščajo.
lp
Po drugi strani pa mislim, da se subvencija v obračun davka sploh ne bi smela vpisati, če je rečeno da je davčno nepriznan dohodek. Kaj mislite vi , se vpiše ali ne?
Seveda se vpiše pod druge prihodke - subvencije, donacije,... (mislim, da se nekaj takega imenuje).
lp
lp
Kaj pa subvencija, ki jo da občina. pod kateri konto jo vpišete, direktno na 768 ali kako drugače?
jaz sem jo vpisala tako kot pravite - 768
vidim, da nisem edina, ki dela
lp
vidim, da nisem edina, ki dela
lp
Jaz pa v davčnem obračunu ne najdem okenčka kam vpisati prihodke od subvencije. Možnost imam samo prihodki ugotovljeni po računovodskih predpisih in dohodki od katerih je bil odtegnjen davek na viru vključno z davčnim odtegljajem. Kam zdaj vpisati?