Prvič delam obračun davka od dohodkov pravnih oseb (za leto 2009), pa me zanima nekaj glede olajšave za investiranje po 55.a členu ZDDPO-2. Za nakup OS v letu 2009 smo namenili 106.539,70 evrov. Ali je pravilno, da od tega zneska odštejem pohištvo, pisarniško opremo in opremo za sprejemno pisarno ter znesek, ki ga dobim vpišem kot znesek investicij, za katere se lahko uveljavlja olajšava?
Letos smo sicer imeli izgubo, ampak saj znesek lahko vseeno vpišem, kajne?
Hvala za pomoč
UVELJAVLJANJE OLAJŠAVE ZA INVESTIRANJE
Moderator: Mirko Zbačnik
Re: UVELJAVLJANJE OLAJŠAVE ZA INVESTIRANJE
Pravilno, vendar lahko upoštevate največ 30.000 € v obračunskem obdobju, a ker imate izgubo, prenesete znesek olajšave v
naslednje obračunsko obdobje.
naslednje obračunsko obdobje.
lp Sonja
Hvala. Razmišljam, da v bistrvu opemo za sprejemno postajo lahko pustim v znesku za olajšavo, saj gre za sprejemnike in oddajnike za oddajanje digitalnih signalov za tv. Ali prav razmišljam?
Odvisno od vaše dejavnosti. lp
Naša dejavnost je 61.100-Telekomunikacijske dejavnosti po vodih. Ali prav razmišljam, da lahko v znesek za olajšave štejem vsa osnovna sredstva, ki so po naših vodih in v sprejemni postaji (sprejemniki in oddajniki), odštejem samo pisarniško opremo?
Hvala za pomoč
Hvala za pomoč
Mene pa zanima, ali lahko pri letnem obračunu davka za leto 2009 upoštevam tudi lanski(2008) preostanek olajšave - invest. v opremo 250.000 eur, 30% olajšava je znašala 75.000 eur, upoštevana v letu 2008 v višini 30.000 (max), preostanek?? Naj ga kam vključim, saj v 2009 imamo le 3.000 eur olajšav.
Ali pa je tu mišljena neizkoriščena olajšava iz leta 2008, ker je nismo mogli izkoristiti zaradi npr. izgube, že drugih dovolj velikih olajšav,... Bolj ko berem pojasnila v vezi s tem, bolj sem
Hvala
Ali pa je tu mišljena neizkoriščena olajšava iz leta 2008, ker je nismo mogli izkoristiti zaradi npr. izgube, že drugih dovolj velikih olajšav,... Bolj ko berem pojasnila v vezi s tem, bolj sem
Hvala
LP
V posameznem letu imate lahko največ za 30.000€ olajšav za investiranje, ne glede na to, koliko vam preračun iz nabav in 30% olajšave da. Presežek ne morete prenašati, saj vam država omogoči le konkreten znesek.
Kolikor pa v davčne obdobju niste izkoristili teh 30.000, ker niste imeli davčne osnove, lahko NEIZKORIŠČENO olajšavo prenašate v naslednja davčna obdobja.
lp
Kolikor pa v davčne obdobju niste izkoristili teh 30.000, ker niste imeli davčne osnove, lahko NEIZKORIŠČENO olajšavo prenašate v naslednja davčna obdobja.
lp
Ja, se mi je kar zdelo, da bo nekako tako.....
Hvala za pojasnilo, slovan.
Hvala za pojasnilo, slovan.
LP