76.člen ZDDV, šola in s.p. ?!?

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
accountant
Začetnik
Začetnik

76.člen ZDDV, šola in s.p. ?!?

Odgovor Napisal/-a accountant »

Pozdravljeni,
smo gradbeno podjetje in zavezani k obračunu DDV po 76.členu, kar že lepo prakticiramo. Hvala bogu (op.državi :P ), da smo trimesečni zavezanec, saj imam veliko dilemo.
Naš kupec med drugimi je tudi je srednja ŠOLA, za katero opravljamo razna vzdrževanja, renoviranja, ipd. Nekaj za šolsko dejavnost (učilnice, kabineti), nekaj za trženjsko področje (kiosk s prehrano, ipd.).
Zasledila sem nekaj stvari, ki so me zmotile, da javni zavodi:
1. ne spadajo v enako kategorijo, kot drugi davčni zavezanci in da jim bi morali zaračunati DDV normalno.
2. da zapadejo v ta "krog" 76.čćlena, ko se jim opravijo storitve za dele, ki so povezani s trženjem (npr.kiosk s prehrano,...)
3. pri pregledu davčnih seznamov je pa ta šola označena s tistim "X"-om, ki jo /bi jo naj/ uvrščal v skupino, kjer veljajo določila samoobdavčitve po 76.členu.

Do sedaj smo jim izstavljali račune po 76.členu - brez DDV, zdaj pa nisem več prepričana če je to sploh pravilno. Iz njihove strani sicer ni bilo nobenega oporekanja ali podobno, tako sa...????? :roll: :roll:

Zato vas prosim za kakšno sugestijo, pomoč, napotek,... saj nekaj malega časa še imamo do obračuna DDV, četudi smo mesečna poročila že oddali, saj še vedno lahko izstavimo bremepise :( in vpeljemo zadevo, kot bi moralo biti pravilno.

Hvala in lep vikend!
"To be or not to be" - that is not a question!
nikajana
Novinec
Novinec

Re: 76.člen ZDDV, šola in s.p. ?!?

Odgovor Napisal/-a nikajana »

Če je šola zavezanec za ID, potem ste morali tudi pred tem novim členom izstavljati račune z DDV. Torej po novem čl. 76.a. če je šola zavezanec za ID (malo šol spada med zavezance), izstavite račun z osnovo, na njem prikažite DDV in si potem šola sama naredite obdavčitev.
Če ne bo vredu račun vam ga bo šolo seveda zavrnila (menda, pa ja imajo zaposelne računovodkinje z znanjem:) )

LP
accountant
Začetnik
Začetnik

Re: 76.člen ZDDV, šola in s.p. ?!?

Odgovor Napisal/-a accountant »

Hvala za odgovor. Tudi jaz sem vašega mnenja. In do sedaj smo jim; se pravi do 31.12.2009, izdajali račune z DDV, sedaj po 1.1.2010 pa v skladu s 76.členom. Glede na to, da iz njihovega računovodstva ni bilo nič reakcij, potem bo že v redu.
Hvala še 1x.
"To be or not to be" - that is not a question!
Odgovori