splošna olajšava in s.p.

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
blanka37
Nov član
Nov član

splošna olajšava in s.p.

Odgovor Napisal/-a blanka37 »

Pozdravljeni,
verjetno že neštetokrat zastavljeno vprašanje, ampak meni še vedno ni čisto jasno.
Osnova za dohodnino je 5.150 EUR , sem prištejem še prispevke v znesku 2.716,50 in upoštevam splošno olajšavo 6.120,00 EUR-ov??? Kar pomeni osnova za akontacijo dohodnine -969,29 EUR-ov? Kar pomeni, da naslednje leto ne plačujemo akontacije dohodnine oziroma nam mora DURS še celo povrniti preveč plačano akontacijo? Čeprav se je leto 2009 končalo z dobičkom (sicer manjšim, ampak vseeno). To mi kar nekako ne gre skupaj...verjetno ne razmišljam 'računovodsko'?
Hvala za pojasnitev pojmov,

Blanka
koland
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Re: splošna olajšava in s.p.

Odgovor Napisal/-a koland »

pozdravljeni,

upoštevati morate davčno osnovo v koloni 13 v davčnem obračunu in prišteti prispevke na prvi strani davčnega obračuna. tako dobite znesek 7.866,50. temu pripada splošna olajšava v znesku 5.113,35 eur. kje ste vi dobili olajšavo 6.120,00 eur? vaš davek od dohodka iz dejavnosti je tako za celo leto 2010 5,86 eur za plačati. je pa treba vedeti, ali ste v februarju in marcu plačali kaj akontacije (če ste v letu 2009 plačevali mesečne obroke). če ste kaj plačali, vam tega zneska ni potreba plačati, ker sklepam, da je vsekakor večji.

lp, koland
blanka37
Nov član
Nov član

Ja, gledala sem že olajšavo za 2010...napaka.
Me pa še nekaj zanima; lani pri davčnem obračunu nisem upoštevala splošne olajšave, letos pa jo bom.
In kar se tiče te splošne olajšave: Kako je zakonsko to določeno? Ali se nosilec sam odloči, ali jo bo upošteval ali ne; od česa je sploh to odvisno? Verjetno neumna vprašanje, ampak res ne razumem tega 'področja'...
hvala in lep pozdrav,
Blanka
koland
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a koland »

pozdravljeni,

kar vam ponudi država, se splača zgrabiti. če je lani niste upoštevala, ste imela upoštevano pri informativnem izračunu dohodnine za leto 2008. jaz najprej pokoristim splošno olajšavo (pri nekaterih sploh ni treba cele, ker imajo premajhen dobiček), šele potem koristim olajšavo za nakup osnovnih sredstev in pokrivam izgubo.

lp, koland
blanka37
Nov član
Nov član

Najlepša hvala za odgovor in lep vikend vam želim,
Blanka
Sara30
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a Sara30 »

Jaz imam še eno vprašanje za s.p..

v kolono 13 vpišem osnovo za dohodnino, ki je okoli 1.500 EU.

Kam pa potem vpišem zavarovanje iz naslova opravljanja dejavnosti (obračunani znesek prispevkov za socialno varnost?) v zneski 9.928,73- Jaz sem iskala a kolone ne najdem.

Če prav razumem potem 1.500,00 seštejem z 9.928,73 in potem odštejem 5.113,35 splošne olajšave in dobim ta pravo osnovo?

Kam se vpiše te prispevke?

Please, help...
Sara
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

1) izračunamo primerljiv dohodek za upoštevanje višine splošne olajšave: zap. 9 (ali 10) davčnega obračuna + obračunani prispevki za socialno varnost, ki jih imate vpisane na prvi strani davčnega obračuna: npr., vaš podatek je sicer za zap. 13 (recimo, da je zap. 9 enak znesek) = 1.500 + 9.928,73 = 11.428,73 PRIMERLJIV DOHODEK

2) glede na vaš primerljiv dohodek je splošna olajšava 3.051,35 (dohodek nad 9.897,60).

3) osnova za dohodnino v zap. 13 = 1.500 in če nimate nobenih drugih olajšav (investiranje, zaposlovanje invalidov, humanitarne namene...) je ta znesek tudi v zap. 16 = osnova za dohodnina = 1.500

4) splošna olajšava v zap. 17 = 3.051,35 in ker imate osnovo le 1.500, vpišete v to zaporedno le 1.500

5) nimate davčne obveznosti in v primeru, da imate obračunane predhodne akotnacije za leto 2009, boste izpolnjevali obrazec naprej in izkazali preplačilo davka iz dejavnosti.... in vračilo

6) osnove za predhodne akontacije za leto 2010 nimate.

lp
Sara30
Računovodja
Računovodja

Potemtakem, če sem prav razumela:

1. Prihodki - odhodki = davčna osnova

2. Ker ni nobenega zmanjšanja ali povečanja osnove ostane kolona 9 (razlika med prihodki in odhodki), 13 (davčna osnova) ter 16 (osnova za dohodnino) enaki.

3. Prispevke iz prve strani se ne vpiše nikjer ampak se preko njih le izračuna višino splošne olajšave? Ki je v mojem primeru 3.051,35, le da vpišem le znesek do višine osnove za dohodnino.

4.Predhodne akontacije za to leto ni.

Prosim, potrdite da je tako, ker me je ta stvar o prispevkih pošteno zmešala.. :cry:

Hvala
Sara
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Pravilno razmišljate.
Prispevki za socialno varnost so vključeni med odhodke zasebnika. Informativno pa so vpisani tudi na prvi strani, ker jih potrebujete za izračun primerljivega dohodka. Davčni organ bi lahko uporabil tudi podatke iz IPI-ja, ki ga oddate AJPES-u, vendar so ti dostopni za uporabo kasneje. In če želijo kontrolirati pravilnost obrazca že pri vnosu, potrebujejo tudi ta podatek (torej iz prve strani).

lp
Sara30
Računovodja
Računovodja

Najlepša hvala za pomoč. Obrazec sem izpolnila in ga že poslala po e-davkih.

In sedaj sobota in nedelja - brez vseh skrbi!! :D :D :D :D :D :D

Sara :ssirok:
Odgovori