samozaposlitev-pridobljena sredstva
Moderator: Mirko Zbačnik
samozaposlitev-pridobljena sredstva
Za samozaposlitev je stranka pridobila sredstva po pogodbi o sofinanciranju stroškov spodbujanja podjetništva z zavoda. Je s.p. enostavec in me zanima, kako poknjižite ta sredstva in njih črpanje, ker je potrebno zavodu dostaviti porabo teh sredstev. Hvala za odgovor!
diana
diana
Treba je prebrati, kaj piše v pogodbi. Če je to nakazilo enkratna pomoč, se da v izredne prihodke. Če pa gre za sredstva, s katerimi vam za daljši čas pomagajo pokriti neke stroške (n.pr. prispevke za socialno varnost), jaz za ta sredstva vzpostavim evidenco v knjigi "evidenca drugih obveznosti) in prenašam v prihodke sorazmerni del - za vsak mesec.
Dobiš nakazilo, ki ga knjižiš v pomožno evidenco kot dolgoročno obveznost. Primer: Dobiš 360.000.- SIT za pokrivanje stroškov za prispevke za socialno varnost. Dobiš jih n.pr. v oktobru 2004 za pokrivanje stroškov enega leta. 360.000,00 deliš z 12 (mesecev) in vsak mesec naknjižiš med izredne prihodke 1/12. Torej v letu 2004 je izredni prihodek 30.000,00 x 3(mesece) je 90.000,00, ostalo pa daš v prihodke 2005. Subvencija je izredni prihodek obratovalnice, zato. V pomožno evidenco pa samo za to, da si skiciraš dinamiko porabe. Upam, da sem bila razumljiva - LP
Vse je odvisno od pogodbe, ki jo ima samozaposleni sklenjeno z zavodom. V kolikor gre za nakazilo upravičenih stroškov, ki jih je moral predložiti (kopije računov, plačani prispevki), potem gre nakazilo tudi v prihodke. Če pa se nakazilo izvede pred dokazovanjem stroškov, se stroški razmejujejo.
lp
pajuni
lp
pajuni
V kolikor si dobila subvencijo za samozaposlitev iz zavoda ta letos ŠE NI OBDAVČENA!!!!! (SEM KLICALA NA DAVČNO IN SO MI REKLI, DA ČE OD ZAVODA OB KONCU LETA NE PREJMEM NOBENEGA PAPIRJA O SUBVENCIJI, KJR BI PISALO, ČE JE ŽE ODVEDENO KAJ DOHODNINE ALI NE...TO NE PRIDE V DAVČNO NAPOVED....Prijatljica se je samozaposlila že v lanskem letu in prav tako tega prispevka ni dala niti v knjige niti v davčno napoved...pa se je o tem prej pozanimala in na zavodu in na davčni!!!!! Po 01.01.2005 pa bo zgodba drugačna, saj bodo obdavčene vse subvencije, pomoči, lahko tudi štipendije, študentsko delo (do 74.000, 12,5/ od 74.000 naprej 25%).......torej vse!!!
Mi smo imeli lani davčno inšpektorico in smo imeli tak denar na rezervacijah. Ko je brala pogodbo, bilo je nakazano za osnovna sredstva, je bila razlaga ta, da bi morali sorazmerno zmanjšati stroške amortizacije vsako leto, glede na osnovna sredstva, ki so bila kupljena za ta denar.
Najbolje, da še enkrat natančno preberete/napišete za kakšno vrsto pomoči gre.
Č
Najbolje, da še enkrat natančno preberete/napišete za kakšno vrsto pomoči gre.
Č
Jaz sem ta sredstva prejela pred kratkim. V pogodbi piše, da finančna sredstva lahko uporabim samo za plačevanje prispevkov, potem pa smo morali prinesti račune za stroške, ki smo jih porabili do danes, seveda brez O.S. To pomeni, da že pogodba ni pravilna. Ta sredstva so prejeli iz EU in oni zahtevajo dokazila o porabi sredstev in tudi omogočajo da ta sredstva uporabiš tudi za druge stroške in ne samo za prispevke. Pogodbo pa sem knjižila za dobo 2 let in razdelila na izredni prihodek kar je za letos in ostalo na dolgoročne rezervacije na kto 963 in bom razliko prenašala drugo leto.