Obrazec m4/m8
Moderator: Mirko Zbačnik
Obrazec m4/m8
Delodajalec zaposlenim plačuje dodatno pokojninsko zavarovanje pri moji naložbi.
Pri izpisu bruto plače za vnos v M4 mi v BOD zajame tudi znesek, za katerega je bil BOD zmanjšan in ki se je nakazal moji naložbi.
Ali je to pravilno?
Pri izpisu bruto plače za vnos v M4 mi v BOD zajame tudi znesek, za katerega je bil BOD zmanjšan in ki se je nakazal moji naložbi.
Ali je to pravilno?
Odvisno kako obračunavate prostovoljno pokojninsko.
Predvidevam, da gre pri vas za kolektivno in del, ki ga plačuje delavec zmanjšate od njegove bruto plače ?
V tem primeru tisit del za katerega ste zmanjšali bruto plačo ne poročate v M$.
Primer:
Bruto = 100
Zmajšanja bruta na rečun pokojninske = 5
Novi bruto = 95
5 nakažete pokojninski skupaj z delom, ki ga plača delodajalec .
v M4 poročate bruto 95 in pripadajoče prispevke.
Predvidevam, da gre pri vas za kolektivno in del, ki ga plačuje delavec zmanjšate od njegove bruto plače ?
V tem primeru tisit del za katerega ste zmanjšali bruto plačo ne poročate v M$.
Primer:
Bruto = 100
Zmajšanja bruta na rečun pokojninske = 5
Novi bruto = 95
5 nakažete pokojninski skupaj z delom, ki ga plača delodajalec .
v M4 poročate bruto 95 in pripadajoče prispevke.
Re: Obrazec m4/m8
podjetje plačuje dodatno pokojninsko zavarovanje;
ker plačuje več kot je davčno priznano mora od razlike nad višino obračunate tudi vse prispevke in dohodnino; ali gre prispevek PIZ obračunan od osnove nad uredbo tudi v poročanje M 4 obrazca in pa ali se to prišteje bruto znesku plače?
ker plačuje več kot je davčno priznano mora od razlike nad višino obračunate tudi vse prispevke in dohodnino; ali gre prispevek PIZ obračunan od osnove nad uredbo tudi v poročanje M 4 obrazca in pa ali se to prišteje bruto znesku plače?
Mogoče neumno vprašanje, ampak vseeno. Mi lahko kdo pove kaj sploh je ta obrazec in zakaj in kdo ga je dolžan oddati? Tudi jaz, ki sem samozaposlen s.p.???
Vi ki ste samozaposleni - "namesto" vas pošje obrazec M-4 ZPIZ-u davčni organ.
M-4 = obrazec s katerim sporočamo izplačane dohodke, ki bodo kasneje predstavljali pokojninsko osnovo in plačane prispevke za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (PIZ).
lp
M-4 = obrazec s katerim sporočamo izplačane dohodke, ki bodo kasneje predstavljali pokojninsko osnovo in plačane prispevke za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (PIZ).
lp
Ga. Slovan, ali morda veste, če to velja tudi za samozaposlene lastnike doojev po šifri 40, ki plačujejo prispevke z obrazcem OPSVL ( ne kot plačo).slovan napisal/-a:Vi ki ste samozaposleni - "namesto" vas pošje obrazec M-4 ZPIZ-u davčni organ. lp
Lani smo namreč morali sami (doo) poslati M4 - samo lani na dursu niso imeli pojma, kaj je treba in kaj ne. Letos pa se še nsmo lotili spraševanja.
Hvala vnaprej in vesele praznike (ali pa lep podaljšan vikend - po izbiri!) LP orljek
meni so na ZPIZu rekli, da je za lastnike podjetij zavarovani po osnovi 040, tudi letos oddajamo firme same in ne durs
Orljek! Najprej tudi vam lepe praznike
Družbeniki zasebnih družb po zakonu sicer spadajo med samozaposlene, so pa proizvod naše zakonodaje, zato se jih vsi po malem otepajo (kar se poročanja tiče). In ko je potrebno nekaj narediti noben ne ve, kdo je tisti, ki mora - izgovor, da ne vejo za njih ne velja. Skratka stvar je takšna, da bi MORAL DRUŽBENIK sam sporočiti te podatke, saj je zavezanec za prijavo fizična oseba in tudi zavezanec za plačilo prispevkov je fizična oseba (ne spada pa v tisto kategorijo samozaposlenih oseb iz 1. odstavka 15. člena Zakona). Za ZPIZ pa je najlažje, da skrb za podatke prenese na pravne osebe, zato je dajalec podatkov za to kategorijo pač pravna oseba in ne DURS, čeravno pridobiva vse podatke preko e-davkov mesečno (praviloma pravna oseba ne razpolaga s temi podatki, saj jih družbenik/direktor pošilja sam preko e-davkov). Zmešnjava!
lp
lp
Družbeniki zasebnih družb po zakonu sicer spadajo med samozaposlene, so pa proizvod naše zakonodaje, zato se jih vsi po malem otepajo (kar se poročanja tiče). In ko je potrebno nekaj narediti noben ne ve, kdo je tisti, ki mora - izgovor, da ne vejo za njih ne velja. Skratka stvar je takšna, da bi MORAL DRUŽBENIK sam sporočiti te podatke, saj je zavezanec za prijavo fizična oseba in tudi zavezanec za plačilo prispevkov je fizična oseba (ne spada pa v tisto kategorijo samozaposlenih oseb iz 1. odstavka 15. člena Zakona). Za ZPIZ pa je najlažje, da skrb za podatke prenese na pravne osebe, zato je dajalec podatkov za to kategorijo pač pravna oseba in ne DURS, čeravno pridobiva vse podatke preko e-davkov mesečno (praviloma pravna oseba ne razpolaga s temi podatki, saj jih družbenik/direktor pošilja sam preko e-davkov). Zmešnjava!
lp
lp
Če delodajalec delavcu nakaže plačo, prispevkov pa ne plačuje, ali se vseeno odda m4/m8 ??
lp
lp
Nobena težava ni taka, da je ne bi mogli rešiti skupaj, le malo pa je
takih, ki jih lahko rešimo sami. (Lyndon B. Johnson)
takih, ki jih lahko rešimo sami. (Lyndon B. Johnson)