potni stroški in stroški prehrane
Moderator: Mirko Zbačnik
potni stroški in stroški prehrane
zanima me če prav knjižim potne stroške in pa stroške prehrane za s.p., tako da konec meseca obračunam in sestavim temeljnico za knjiženje, potem pa na konta 4850/9200. Ali sta ta dva konta pravilna ali moram kako drugače poknjižit. Hvala za odgovore in lp
Re: potni stroški in stroški prehrane
Pravilno!
Lahko pa si v okviru konta 920 odprete analitiko:
9200 prenosi denarnih sredstev (dvigi, pologi gotovine)
9201 prenosi med podjetjem in gospodinjstvom - obveznosti do zasebnika iz naslova potnih stroškov, prehrane, .....
9202 drugi prenosi med podjetjem/gospodinjstvom : obveznosti/terjatve do zasebnika iz poslovnih razmerij (dobavitelji plačani iz osebnega računa ali z gotovino;.......dobavitelji plačani z poslovnega računa - obveznost se nanaša na gospoidnjstvo.....)
Samo predlog!
lp
Lahko pa si v okviru konta 920 odprete analitiko:
9200 prenosi denarnih sredstev (dvigi, pologi gotovine)
9201 prenosi med podjetjem in gospodinjstvom - obveznosti do zasebnika iz naslova potnih stroškov, prehrane, .....
9202 drugi prenosi med podjetjem/gospodinjstvom : obveznosti/terjatve do zasebnika iz poslovnih razmerij (dobavitelji plačani iz osebnega računa ali z gotovino;.......dobavitelji plačani z poslovnega računa - obveznost se nanaša na gospoidnjstvo.....)
Samo predlog!
lp
hvala vam slovan za izčrpne informacije....ali potem ta konto lahko direktno uporabljam za vse kar plačam z gotovino....naprimer k sm nabavil štampiljko in jo plačal z gotovino, ali je potrebno preko konta 220? Kako pa potem pravilno poknjižim k sm izdal račun za opravljene storitve (nism ddv zavezanec) drugemu s.p.-ju. Sm čisti začetnik k ima bolj malo pojma, ampak ne bom imel dosti poslovnih dogodkov, da bi za to najel servis.....pomaga mi kolega in preko njegovega foruma tudi zdele to sprašujem, ampak mi ga je tko težko vsako stvar sprašvat k je kr dost zaposlen, zato bi bil vesel vsake informacije ki jo pridobim............lp pa lep dan vsem
Konto 920 se uporablja za vse transakcije med podjetjem (s.p.-jem) in gospodinjstvom (fizična oseba). To pomeni, v vašem konkretnem primeru, tudi plačilo računov, ki se nanašajo na s.p., z gotovino ali iz osebnega računa zasebnika (pod pogojem, da ne vodite npr. blagajne, ki se v s.p.-jih ne "uporablja" - prosto razpolaganje z gotovino) in ne iz poslovnega računa. Pri plačilu obveznosti z gotovino lahko uporabljate konto 220, ki ga nato zapremo s prenosom na pretok (220/920). Podoben je način pri obračunu povračil stroškov zasebnika - vendar namesto izkazovanja obveznosti do "zasebnika/gospodinjstva" oziroma izkazovanja drugih poslovnih obveznosti v skupini 28, uporabimo konto 920 kot pretok denarnih sredstev iz gospodinjstva v podjetje.
Izdani račun predstavlja terjatev do kupca in hkrati prihodke: 12/76. Ko je terjatev poravnana se terjatev zapre: 110/120..če vam je poravnana z gotovino (pri čemer upoštevajte, da je dovoljeno plačilo v gotovini pri pravnih oseah in s.p.-jih le do višine 420€) se terjatev zapre s pretokom iz podjetja v gospodinjstvo: 920/120.
lp
Izdani račun predstavlja terjatev do kupca in hkrati prihodke: 12/76. Ko je terjatev poravnana se terjatev zapre: 110/120..če vam je poravnana z gotovino (pri čemer upoštevajte, da je dovoljeno plačilo v gotovini pri pravnih oseah in s.p.-jih le do višine 420€) se terjatev zapre s pretokom iz podjetja v gospodinjstvo: 920/120.
lp
Hvala,hvala...in še enkrat hvala.....Sej tako se mi je zdelo da poteka zadeva, ampak je bolje vprašat in ko malo prebiram sem in tja vidim, da "slovan" rešuje mnogo ljudi, ki se znajdejo v zagati............HVALA ŠE ENKRAT!