Lep pozdrav,
imam težavo oz nejasne pojme glede enga vprašanja. S 1.1.2008 sem se zaposlil in hkrati končal biti študent in s tem svojmu očetu rekel naj me odjavi da me nima več kot vzdrževanega družinskega člana v njegovem podjetju.
Ampak zgodilo se je sledeče jaz sem lepo delal on pa je pozabil odjaviti in sedaj ko vnašam podatke v informativni obrazec za odmero dohodnine in če označim da sem bil vzdrževan družinski član vseh 12 mesecev prejšnjega leta mi vrže ven astronomsko cifro...zdaj ne vem če je to realno kar lahko čakam.
V glavnem vprašanje je če me je imel oče še prijavljenga kot vzdrževanega člana je olajšave imel on in ne jaz, kajti jaz nisem v svojem podjetju nikjer dal kak obrazec da me kdo vzdržuje in zato ni jasno zakaj bi moral jaz plačat dohodnino, če je oče imel olajšave oz če mi kdo lahko obrazloži kaj je realno za pričakovat?
Hvala
Robert
Dohodnina 2009 in vzdrževani družinski člani
Moderator: Mirko Zbačnik
-
robertinjo
- Novinec

Re: Dohodnina 2009 in vzdrževani družinski člani
Če niste več vzdrževani družinski član, vendar vas je oče kjlub temu uveljavljal kot olajšavo, potem mora oče podati ugovor na informativni izračun, kolikor mu bodo olajšavo upoštevali.
Namesto "te olajšave" vam pripada kot zaposlenemu (nevzdrževanemu družinskemu članu) splošna olajšava. To pravico imate "avtomatsko" in tega ne sporočate delodajalcu. Prav tako ne morete svojemu delodajalcu sporočati , da ste vzdrževani družinski član, saj prejemate dohodke iz zaposlitve in se ti dohodki in VDČ medsebojno izključujejo. V vašem informativnem izračunu bo v vsakem primeru upoštevana splošna olajšava - to je v mesečnem znesku upošteval tudi delodajalec.
lp
Namesto "te olajšave" vam pripada kot zaposlenemu (nevzdrževanemu družinskemu članu) splošna olajšava. To pravico imate "avtomatsko" in tega ne sporočate delodajalcu. Prav tako ne morete svojemu delodajalcu sporočati , da ste vzdrževani družinski član, saj prejemate dohodke iz zaposlitve in se ti dohodki in VDČ medsebojno izključujejo. V vašem informativnem izračunu bo v vsakem primeru upoštevana splošna olajšava - to je v mesečnem znesku upošteval tudi delodajalec.
lp