družbenik je družba v delu tudi sama

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
lila4
Nov član
Nov član

družbenik je družba v delu tudi sama

Odgovor Napisal/-a lila4 »

Pozdravljeni!

V registu IPRS na strani AJPES-a sem zasledila, da imajo nekatera podjetja, navedena same sebe kot družbenika v družbi, tudi z več kot 80% poslovnim deležem. Kdaj pride do takšne situacije in kaj to pomeni?

Za odgovor se zahvaljujem!
Naty73
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana okolica

Re: družbenik je družba v delu tudi sama

Odgovor Napisal/-a Naty73 »

Do tega pride zaradi odkupa lastnih deležev, ko družba od lastnikov sama odkupi deleže.
Naty

Če imava jabolki in si ju izmenjava, imava še vedno vsak eno jabolko. Če pa si izmenjava ideji, ima vsak po dve. (George Bernard Shaw)
lila4
Nov član
Nov član

Pozdravljena!

Hvala za odgovor! Ja to mi je jasno!

Ali je to mogoče narediti v enoosebni družbi (d.o.o. z enim družbenikom)?

Naš namen je, da se družba spremeni v večosebno družbo, in na tak način odpadejo vse dileme v zvezi s plačevanjem prispevkov edinega družbenika (sedaj bi moral biti edini lastnik po enih razlagah zakona zavarovan pod šifro 040).

A je komu poznanu kateri notar v Mariboru ali okolici ima izkušnje s sestavljanjem takšne notarske družbene?

lp
Naty73
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana okolica

Odgovor Napisal/-a Naty73 »

''Osebe, za katere je v ZZVZZ določeno, da morajo biti obvezno zdravstveno zavarovane, so med drugim tudi osebe, ki so lastniki zasebnih podjetij v RS (družbeniki zasebnih družb in zavodov), če niso obvezno zdravstveno zavarovane kot zavarovanci iz drugega naslova.''

Jaz iz tega določila ne vidim, da tudi če ima druža več družbenikov, ki niso zavarovani na drugi podlagi, niso zavarovani na podlagi 040.
Naty

Če imava jabolki in si ju izmenjava, imava še vedno vsak eno jabolko. Če pa si izmenjava ideji, ima vsak po dve. (George Bernard Shaw)
lila4
Nov član
Nov član

Baje lahko en družbenik zaposli drugega družbenika na podlagi 01-redno delovno razmerje. Ta je potem lahko zaposlen tudi za krajši delovni čas-nižji stroški-čeprav dela bistveno več z namenom, da podjetje "zalaufa".

Mi zaenkrat nimamo tako visokega prometa, da bi si lahko privoščili tako visoke dajatve (na 040). V načrtu imamo, da se bo s časom promet povečal, saj to je naš cilj, da vsak zaposleni dobi dostojno plačo in ne samo minimalno. Je pa nezaslišno, da bi moral nekaj let delati samo za prispevke, sebi pa ne izplačati niti centa-v tem času moraš tudi živeti.
Odgovori