prehrana med delom

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
MIŠKO
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kraj: Slovenia

prehrana med delom

Odgovor Napisal/-a MIŠKO »

Prosim, če ima kdo izkušnjo:
mag.Slavi Pirš pravi, navajam:"Delodajalec, ki zagotovi topli obrok za nižjo ceno, kot je določeno v KP , delavcem, ki se prehranjujo NI DOLŽAN izplačati razlike do zneska iz KP, upravičencem do povračila pa izplača znesek, ki je določen s KP."
kaj to pomeni, da DOLŽAN ni , lahko pa izplača.Kaj so posledice na davčnem postopku- davek iz dobička, dohodnina.Nihče mi ne odgovori konkretno, vsi samo prepišejo iz zakona.

Hvala za pomoč in lep dan še naprej, kljub davčnim nejasnostim, ki nam kravžlajo možgane.
gradbeništvo
Računovodja
Računovodja
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a gradbeništvo »

To kar bom napisala je moje osebno mnenje, ker prave razlage tudi jaz še nisem zasledila nikjer. Besede "lahko pa izplača" smatram takole.Topel obrok stane 500,00 sit znesek za prehrano pa je 738,00 sit. Delavcu izplačam razliko 238,00 sit in ne plačam nobenih dajatev. Ker je to še vedno znesek ki je določen z urodbo vlade. Če pa mu izplačam 338,00 sit pa od 100,00 sit obračunam dajatve.

Lidija
sova
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a sova »

Jaz mislim še vedno drugače, da je do 10 % plače pretpreteklega meseca , ki je namenjen za prehrano, še vedno neobdavčen, vendar morajo biti sklep oz v pravilniku o plačah posebaj določeno in mora biti s tem seznanjen vsak delavec. Trenutno je to 26.787 sit mesečno. V kolikor imate prehrano organizirano mu komot lahko izplačate razliko.
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

To po domače pomeni, da v kolikor ima delodajalec organizirano prehrano v okviru podjetja, mu ni dolžan plačevati regresa za prehrano četudi bi bil strošek na delavca nižij od 738,00 SIT na dan. Izjeme so le delavci, ki imajo zdravniška potrdila. Mnogokrat je lahko organizacija lastne prehrane za podjetje ugodnejša od povračil.

Mirko
MIŠKO
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a MIŠKO »

Se strinjam s sovo.
Neobdavčen znesek, za podjetje, je do višine po Uredbi vlade.Organizirana prehrana v podjetju nas stane manj od tega zneska.
Obračun prehrane po delavcih naredimo v decembru in razliko izplačamo.Ali ta znesek, ki ga delavec prejme v decembru, prijavimo v dohodnino in če,kako?Smatram, da ne, vsaj še letos.6.člen ZDOH pravi:
v osnovo za dohodnino se vštevajo...,razen povračilo stroškov, ki jih je ieml zavezanec v zvezi z delom,....
Optimistka
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a Optimistka »

Samo eno vprašanje (spet bo kdo fiksal, da je to že staro...))))
Če je npr. za malico v decembru določen najvišji znesek 26.887,00 sit: ali ta znesek razdelim na 22 delovnih dni ali na 23 delovnih dni(da upoštevam še praznik)?

Hvala, LP, M.
magdalena
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a magdalena »

Znesek delite z 22 in pomnožite s 23, tako dobite neobdavčen znesek za december.
26.887,00 sit/22 dni= 1.222,14 sit x 23 dni = 28.109,22 sit

Po novi uredbi pa tako ne bo dilem: 1.200,00 sit na dan, ne glede koliko delovnih dni ima mesec.

lp

Magda
Optimistka
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a Optimistka »

..hvala za hiter odgovor.

Lep pozdrav, M.
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a LOTICA »

Jaz sem pa malico obračunala kar po novem in sem tako vsakega delavca, ki je delal 23 dni v mesecu 'oškodovala' za 500,00 sit. Bom tiho. Če se bo kdo pritožil, bom pa naredila poračun.
LP:)
anka
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a anka »

V obrazcu REK-1 je "postavka" regres za prehrano. Kateri znesek se vpiše?
Odgovori