Pozdravljeni,
ker sem še novinka in moram na nujno narediti vsaj približno bilanco stanja, imam samo eno vprašanje:
Ker se mi ne ujema stanje sredstev in obveznosti do virov sredstev, kam vpišem razliko v bilanci?
Vem, da je to za marsikoga glupo vprašanje, ampak meni res ni do smeha danes [:(]
Mi lahko prosim kdo pojasni v nekaj besedah, če lahko in zakaj ne smem povečati rezerv za lastne deleže za to razliko?
Hvala, hvala, hvala
M.
PS- prisežem, od jutri naprej bom študirala samo bilance...
Nujno - bilanca
Moderator: Mirko Zbačnik
Razlika je bilančni dobiček ali izguba. Zajamete ga v obveznosti do virov. Za to razliko lahko povečate rezerve za lastne deleže. Sicer ne razumem zakaj bi jih oblikovali, če je vaš namen, da bi izvšili prodajo teh lastnih deležev naj vas opozorim, da deleže iz tekočega dobička ni možno prodat. Pride vam v poštev drugo leto vendar pa bo prodajalec takrat dohodninsko zavezan.
Upam, da sem pomagala!
Upam, da sem pomagala!
-
Optimistka
- Računovodja

V IKS-u 6 iz leta 2003 ga. Romana Hieng piše, da se rezerve za odkup lastnih deležev lahko oblikujejo in PRENESENEGA in SPROTNEGA dobička (sestaviti moraš tekočo bilanco). Pogoj za neobdavčenost je, da si lastnik deleža najmanj 3 leta. Tako mi je odgovorila tudi na osebnem razgovoru, ko sem bila pri njej na konzultaciji.
Drugo leto bo prodaja deležev obdavčena v vsakem primeru samo, če bo družbenik (skupaj s svojimi družinskimi člani) lastnik deleža v vrednosti najmanj 60 mio v družbi, ki ima 200 mio kapitala. Za "ta male" bo še naprej veljalo, da je prodaja deleža neobdavčena, če si lastnik najmanj 3 leta.
Bo pa obdavčen vsak prenos sestavin kapitala (dobiček, revalorizacija) v sonovni kapital.
Drugo leto bo prodaja deležev obdavčena v vsakem primeru samo, če bo družbenik (skupaj s svojimi družinskimi člani) lastnik deleža v vrednosti najmanj 60 mio v družbi, ki ima 200 mio kapitala. Za "ta male" bo še naprej veljalo, da je prodaja deleža neobdavčena, če si lastnik najmanj 3 leta.
Bo pa obdavčen vsak prenos sestavin kapitala (dobiček, revalorizacija) v sonovni kapital.
Optimistka.
Preden začnete delati bilanco stanja naredite bilanco uspeha. Na papirju zaprite razred 4 in 7. Razlika je dobiček. Lahko obračunate tudi davek.
Ne pozabite obračunati najprej amortizacije. Vključene vse stroške in prihodke, ki se nanašajo na tisto obdobje.
Potem naredite bilanco stanja.
:oops::???:
Preden začnete delati bilanco stanja naredite bilanco uspeha. Na papirju zaprite razred 4 in 7. Razlika je dobiček. Lahko obračunate tudi davek.
Ne pozabite obračunati najprej amortizacije. Vključene vse stroške in prihodke, ki se nanašajo na tisto obdobje.
Potem naredite bilanco stanja.