V naprej se vam zahvaljujem za odgovor, upam, da nisem preveč zakomplicirala
Porodniška NUJNO!
Moderator: Mirko Zbačnik
-
tanjajerant
- Novinec

Porodniška NUJNO!
Imam eno vprašanje glede izračuna višine starševskega nadomestila oz. porodniške. Porodniška nastopi s koncem osmega meseca nosečnosti oz. cca 30 dni pred porodom, zdaj me pa zanima: prej sem imela najnižje prispevke, ko pa sem delodajalcu povedala, da sem noseča mi je le ta povečal prispevke, vendar jih je plačal samo dva meseca, ker sem potem odšla v bolniško. Ker bom najverjetneje do konca oz do nastopa porodniške v bolniški mi bo posledično te povišane prispevke zdaj plačevala država. Zdaj pa me zanima ali se kljub temu šteje povprečje zadnjih 12 mesecev ali se šteje 12 mesecev za katere mi je prispevke plačal delodajalec?
Re: Porodniška NUJNO!
Šteje se bruto plača zadnjih 12 mesecev ne glede na vrsto izplačila.
Re: Porodniška NUJNO!
V času bolniške nad 30 dni država ne plača prispevkov na osnovi zadnje plače ampak na osnovi lanskega povprečja. Tako vam to, da vam je delodajalec 2 meseca plačeval višje prispevke pri bolniški nič ne pomaga. Za porodniško se šteje povprečje zadnjih 12 mesecev pred predložitvijo vloge ne glede na to ali ste delala ali ste bila na porodniški. Seštejete bruto zadnjih 12 izplačil in delite z 12. Teko boste dobila bruto porodniško, od nje odštejete prispevke in dohodnino in dobite neto izplačilo porodniške.