Dajanje vozila v najem

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
mitcho
Novinec
Novinec

Dajanje vozila v najem

Odgovor Napisal/-a mitcho »

Pozdravljeni!

Sem razmišljal o eni stvari, ki se mi zdi zelo zanimiva s strani ddv-ja, pa bi jo rad preveril še z izkušenimi strokovnjaki tukaj.

Primer:
Podjetje registrirano za dajanje vozila v najem kupi avto vreden recimo 20.000 brez ddv, ddv 4.000 EUR.
Ddv dobi v celoti povrnjen.
Avto daje v najem (rent a car varianta) recimo dva dni na mesec (recimo da biznis ne laufa) to pride recimo 100 EUR, 20 EUR ddv.
20 EUR *12 mesecev*4 leta = 960 EUR ddv plača državi.
Firma pokasira cca.3000 EUR ddv

What am I missing here?
franca
Računovodja
Računovodja
Kraj: Mengeš

Re: Dajanje vozila v najem

Odgovor Napisal/-a franca »

Ker je bil avto nabavljen s pravico odbitka DDV, bo tudi prodan z DDV. Če bo prodaja z izgubo, bo sicer tudi država imela izgubo na DDV-ju. Ker davku se reče "davek na dodano vrednost"; če vrednost ni dodana, ampak odvzeta, država pač DDV vrne.
Zadnjič spremenil franca, dne 21 Maj 2010, 13:48, skupaj popravljeno 1 krat.
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Verjetno imate "slabo vest", ker ste si upoštevali več vhodnega DDV-ja, kot bi ga kasneje z uporabo vozila (zaslužkom) plačali. Če boste ekonomsko zdržali vsa ta 4 leta...
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
mitcho
Novinec
Novinec

Kkšne hude slabe vesti verjetno ne bi imel.

Mi je pa zanimivo, z malo domišljije bi lahko imel nov avto s še "dodatnim davčnim popustom"

Še eno vprašanje, recimo da je amo stopnja 20%, po 5 letih je KV vrednost vozila 0 EUR. Je možno da Durs zahteva spremembo amo stopnje zaradi manjše obrabe vozila?
In pa če po 5. letu avto prodaš - ga lahko po bilokakšni vrednosti prodaš?
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Eno je davčnopriznana stopnja, to je v 20 %. Ker je po novem davčno priznana amrotizacija obračunana oamortizacija do višine dvčno priznane stopnje pomeni, da lahko določite uti nižjo stopnjo in tudi to upoštevate tako davčno kot poslovno. DURS ne more posegat v vašo oceno dobe uporabnosti vozila. Doba uporabnosti je osnova za določitev stopnje, davnčno priznna stopnja jo le omejuje v davčne namene. Davčno topnjo morate preveriti vsa jenkrat letno in jo lahko znižate, oziroma podaljšate dobo uporabnosti. Odloženih davkov tu ni, dokler je stopnja nižja od davčno priznane. V davčne namene morate upoštevati enakomerno obračunano stopnjo. So pač razlike.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
MG
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Koper

Odgovor Napisal/-a MG »

Po moje pa tako ne bi šlo.

Vi bi avtomobil uporabljali tudi za potrebe firme in za lastne potrebe. Drži ?

Po moje je tukaj pri stroških in davkih potrebno upoštevati načelo sorazmernosti oziroma večinske uporabe osnovnega sredstva.

Mislim, da vam tukaj noben davčni inšpektor ne bi šel na limance.

Glede na to, da bi bila uporaba vozila za oddajenj v najem sorazmerno manjša kot uporaba za druge namene se po moje ne boste mogli izzogniti DDV-ju.
mitcho
Novinec
Novinec

Avto bi se uporabljal izključno samo za rent a car.

Seveda pa lahko prek rent a car-a uporablja vozilo kdorkoli tudi recimo jaz.
Odgovori