Montaža klimatske naprave
Moderator: Mirko Zbačnik
Montaža klimatske naprave
Smo davčni zavezanci in bomo v podjetju nabavili klimatsko napravo. Izvajalec bo SLO davčni zavezanec zato bo to vezano na 76.a člen Zakona o DDV.
Moje vprašanje je naslednje: Kako knjižimo račun? Klima naprvo pod OS in delo pod storitve. In za obe postavki naredimo samoobdavčitev po 76.a členu.
Kako bo to prikazano v knjigi IR in PR ter DDV-O (v katerih stolpcih)?
Prosim za pomoč.
Moje vprašanje je naslednje: Kako knjižimo račun? Klima naprvo pod OS in delo pod storitve. In za obe postavki naredimo samoobdavčitev po 76.a členu.
Kako bo to prikazano v knjigi IR in PR ter DDV-O (v katerih stolpcih)?
Prosim za pomoč.
Re: Montaža klimatske naprave
Kaj res nihče ni imel takšnega primera?
Res prosim za pomoč. Hvala vsem.
Res prosim za pomoč. Hvala vsem.
Sem že dobila odgovor.
Tudi mene zelo zanima odgovor na to vprašanje in sem vestno spremljala, če bo kdo odgovoril!
V primeru, da nismo gradbeno podjetje, pa smo dobili račun v skladu z 76 a členom, ali to pomeni, da moramo mi odvesti ta davek davčni, ki je samo informativno prikazan na računu. Kako bi šla takšna knjižba?
Hvala za odgovor!
V primeru, da nismo gradbeno podjetje, pa smo dobili račun v skladu z 76 a členom, ali to pomeni, da moramo mi odvesti ta davek davčni, ki je samo informativno prikazan na računu. Kako bi šla takšna knjižba?
Hvala za odgovor!
a si ne obračunate montaže klime tudi pod OS?
Klimatsko napravo bom knjižila pod OS, montažo pod storitev. Izmišljen primer: OS 1.000, storitev 200, Skupaj račun 1.200
Knjiženje v knjigo PR:
- stolpec 9 =1.200
- stolpec 13 =1.000
- stolpec 18 (DDV) =240
Knjiženje v knjigo IR:
- stolpec 20 (DDV) =240
- stolpec 25 =1.200 (to je stolpec za evidenco in mi ga imamo v svoji knjigi)
Knjiženje v obrazec DDV-0
- vrstica 31a =1.200
- vrstica 25 =240
- vrstica 35 =1.000
- vrstica 41 =240
Upam, da je razumljivo.
Knjiženje v knjigo PR:
- stolpec 9 =1.200
- stolpec 13 =1.000
- stolpec 18 (DDV) =240
Knjiženje v knjigo IR:
- stolpec 20 (DDV) =240
- stolpec 25 =1.200 (to je stolpec za evidenco in mi ga imamo v svoji knjigi)
Knjiženje v obrazec DDV-0
- vrstica 31a =1.200
- vrstica 25 =240
- vrstica 35 =1.000
- vrstica 41 =240
Upam, da je razumljivo.
a ne gre vse skupaj pod osnovno sredstvo?
tud stroški dobave, vgradnje, neodbitnega DDV,...?
tud stroški dobave, vgradnje, neodbitnega DDV,...?
Če gre vse pod OS (klima in montaža) pa nisem prepričana zato bi bilo dobro če bi kdo podal še kakšno mnenje.
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
Nabavno vrednost OS predstavljajo tudi stroški usposobitve, kar montaža vsekakor je. 
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko

Hvala g. Mirko za odgovor.
Ne gre mi v račun predstavljen DDV obrazec! V tem prikazanem primeru ne nastane obveznost za plačilo DDV-ja. Naredili ste samoobdavčitev, se pravi, da je DDV v knjigi IR in PR ( v DDV obrazcu zap.št.25 in 41). Jaz sem zakon razumela tako, da če smo mi porabniki neke gradbene storitve po 76 a členu, moramo mi državi plačati DDV. Če pa bi bili mi gradbena firma, bi naredili samoobdavčitev in bi potem nekomu drugemu prefakturirali storitev po 76. a členu in zadnji v verigi, ki je naročnik storitve potem plača DDV državi. Kaj menite vi? Ali razmišljam narobe?
Naročnik storitve po 76a členu plača in si odbija DDV. Torej če naše podjetje prejme račun za dobavno in montažo klime moramo plačati in si odbiti DDV.
Lp
Lp