Regres in letni dopust za zaposlitev več kot 6 mesecev

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
GoldZ
Novinec
Novinec

Regres in letni dopust za zaposlitev več kot 6 mesecev

Odgovor Napisal/-a GoldZ »

Spoštovani,

sem novi uporabnik foruma in iščem odgovor na vprašanje glede letnega dopusta in regresa. Če sem slučajno kako temo spregledal, se opravičujem že v naprej.

Skratka:
- prejšnje delovno razmerje sem zaključil 3.12.2009,
- novo delovno razmerje za določen čas 1 leto sem nastopil 1.3.2010.
- Vmes sem bil prijavljen na Zavodu za Zaposlovanje in prejemal denarno nadomestilo.

Po podatkih delodajalca mi pripada sorazmerni del dopusta (osnovno izhodišče 20 dni, imam stopnjo izobrazbe VI/2, visokošolska strokovna) in sorazmerni del regresa. Je to res? Vsa moja poizvedovanja mi nakazujejo podatke, da mi pripada celote dopust in celoten regres. Imam prav in po katerem členu Zakona o delovnih razmerjih? Ali lahko morebiti ta del urejajo notranji akti družbe?

V naprej hvala za odgovor.
lejla22
Računovodja
Računovodja

Re: Regres in letni dopust za zaposlitev več kot 6 mesecev

Odgovor Napisal/-a lejla22 »

GoldZ, res je, veliko je bilo že napisanega o tej temi...

Na kratko. glede na vaše podatke, da ste bil pri bivšem delodajalcu zaposleni do vključno 3.12.2009. Potem ste bili od 4.12.2009 do 28.2.2010 prijavljen kot brezposeln na zavodu za zaposlovanje. s 1.3.2010 se v delovnem razmerju.

Ok, na zavodu za zaposlovanje pridobite potrdilo-obrazec, kjer mora biti napisano od kdaj do kdaj ste brezposelni in prijavljeni v evidenci brezposelnih oseb, ter hkrati če ste prejemal kakršnokoli nadomestilo iz zavoda. Ker ste bil v LETU 2010 pred sklenitvijo delovnega razmerja 1.3.2010 brezposeln, po 6 mesecih neprekinjenega delovnega razmerja pri trenutnem delodajalcu pridobite pravico do celotnega letnega dopusta in do celotnega regresa.
Kdaj in kakšen je način izplačila regresa? Z avgustom napolnite 6 mes neprekinjega del.razmerja, kar pomeni da v septembru z avgustovsko plačo.

Upam, da vam je kaj v pomoč...
V bodoče pa malček preglejte zadnje aktualne teme :P :P

LP, Lejla :)
natasa6
Začetnik
Začetnik
Kraj: Ribnica

Odgovor Napisal/-a natasa6 »

Jaz bi imela tudi eno vprašanje na to temo.

Delavec je bil do 12.2.10 samozaposlen, potem se je prijavil na zavod in tudi prejemal nadomestilo. Pri nas smo ga zaposlili s 13.05.10. Zanima me koliko dopusta mu pripada in pa regresa. Ali samo sorazmeren del ali moram počakati, da bo pri nas 6 mesecev in nato cel.

Hvala
Sara30
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a Sara30 »

Še eno vprašanje za regres.

Delavec je bil pri nas zaposlen nekaj več kot 2 leti. Sedaj je dal odpoved za konec julija, ker je dobil drugje zaposlitev. Se pravi pri nas bo zaposlen do 31.07.2010 pri drugem delodajalcu pa bo pričel delati 1.08.2010.

Jaz trdim, da v tem primeru mu izplačamo sorazmerni del za sedem mesecev medtem ko drugi delodajalec poskrbi za ostalih 5 mesecev.

Quote - Ministerstvo za delo, družino in socialne zadeve:

Delavec sklene med koledarskim letom pogodbo o zaposlitvi z drugim delodajalcem. Kolikšen del dopusta mu je zavezan zagotoviti prvi in kolikšen del drugi delodajalec? Kolikšen del regresa mu pripada pri prvem, kolikšen del pri drugem delodajalcu, kdaj mu je dolžan izplačati regres prvi in kdaj drugi delodajalec?

Če delavec med koledarskim letom sklene pogodbo o zaposlitvi z drugim delodajalcem, mu je v skladu z 2. odstavkom 162. člena ZDR vsak delodajalec dolžan zagotoviti izrabo sorazmernega dela dopusta glede na trajanje zaposlitve delavca pri posameznem delodajalcu v tekočem koledarskem letu. Lahko pa se delavec in delodajalec dogovorita o drugačni izrabi letnega dopusta. V ta namen je delodajalec ob prenehanju delovnega razmerja po 164. členu ZDR dolžan dati delavcu potrdilo o izrabi letnega dopusta.

Ker je vsak delodajalec dolžan zagotoviti le sorazmerni del letnega dopusta, je v skladu s 4. odstavkom 131. člena ZDR vsak od njiju dolžan izplačati tudi le sorazmerni del regresa za letni dopust.

End quote.

Medtem ko delavec trdi, da je upravičen do celotnega dopusta in regresa (ker je zaposlen več kot 6 mesecev) ter da lahko zahteva sorazmerni del pri novem delodajalcu.

Kako je s tem?

Hvala za pomoč
Sara
lejla22
Računovodja
Računovodja

Natasa6:
pravite, da je bil do 12.2.2010 samozaposlen - torej je bil v del.razmerju! Nato se za obdobje do 12.5.2010 šteje kot brezposelna oseba, ker je bil prijavljen na zavodu za zaposlovanje. S 13.5.2010 (ko sta ga zaposlili) mu začne teči pravica do dopusta in pravica do regresa. Dejstvo je, da ima prekinjeno del.razmerje, kar pomeni, da po 6 mesecih pridobi pravico do dopusta, regresa. To pomeni, da 12.11.2010 napolni 6 mes v vašem podjetju in tako tudi odločbo za dopust in pravico do regresa.
Odločba za dopust: odločbo bi pripravila glede na vaš izračun št. dni in odštela čas ko je bil samozaposlen (se pravi odštela samo jan. in feb). Ker je bil marca, aprila in del maja brezposeln, bi mu dodelila tudi za to obdobje).
Regres: od 12/12 bi odštela 2/12 (ko je bil samozaposlen) = 10/12, izplačala v decembru z novembrsko plačo.

Tako bi naredila jaz. :)
Upam, da vam pomaga moje razmišljanje :)
LP, Lejla
lejla22
Računovodja
Računovodja

Sara30:
ste mu vi že izplačali regres ali ne? Ste vedeli za njegov odhod pred izplačilom regresa ali ne?

LP, Lejla :)
natasa6
Začetnik
Začetnik
Kraj: Ribnica

Odgovor Napisal/-a natasa6 »

Najlepša hvala lejla22, mi bo v veliko pomoč.
Sara30
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a Sara30 »

Lejla:
ste mu vi že izplačali regres ali ne? Ste vedeli za njegov odhod pred izplačilom regresa ali ne?

Regresa mu nismo še izplačali. Obvestilo o njegovem odhodu pa je dal v prvi polovici julija. Nekako 3 tedne pred odhodom.

Sara
adut
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a adut »

natasa: po moje pa mu pripada regres v celoti, ker je zaposlen več kot 6 mesecev, seveda mu ravno tako pripada dopust v celoti

sara: v skladu s pojasnilom ministrstva bi mu izplačala regres za 7 mesecev in mu izdala potrdilo o izplačanem regresu in o izrabi dopusta
delavec se pa bridko moti, če misli, da lahko dobi celoten regres pri vas in še sorazmeren del pri drugem delodajalcu, pripada mu samo en regres, kot vsem drugim, ki ne zamenjajo delodajalca, torej če mu boste vi izplačali celega, mu ga drugi delodajalec ne bo, ker morate vi izdati potrdilo o izplačanem regresu
problem je, ker je zakon nedoločen in pravi "lahko se dogovorita", tako da je stvar argumentov, kdo ima prav:
"164. člen
(sklenitev pogodbe o zaposlitvi z drugim delodajalcem)
(1) Delavec izrabi letni dopust pri delodajalcu, kjer je pridobil pravico do njegove izrabe, razen če se z delodajalcem ne dogovorita drugače.
(2) Ob prenehanju delovnega razmerja je delodajalec dolžan dati delavcu potrdilo o izrabi letnega dopusta."
Odgovori